DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICARADIO EMISIJE

O upisima u vrtić Zeko

Danas (5. srpnja) su u programu Radio Slatine gostovali Ilija Nikolić zamjenik gradonačelnika i Emina Bljakaj Vulić predsjednica povjerenstva za upise u Dječji vrtić Zeko.

Tema su naravno bili upisi odnosno rezultati/upisne liste za pedagošku 2022./2023. godinu.

Zamjenik gradonačelnika kao predstavnik osnivača vrtića Grada Slatine Ilija Nikolić pojasnio je zašto vrtić ove godine upisuje dosta manje djece nego proteklih. Do toga je došlo iz razloga što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja 29. travnja donijelo rješenje kojim se Dječjem vrtiću Zeko između ostalog naređuje da u razumnom roku, a najkasnije do 31. kolovoza ove godine, uskladi broj upisane djece u odgojno-obrazovnim skupinama s odredbama Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe. Bilo je riječi i o završetku radova na proširenju zgrade jaslica čijim će dovršenjem biti podosta popravljena situacija oko trenutnog nedovoljnog kapaciteta.

Predsjednica povjerenstva za upise Emina Bljakaj Vulić potanko nas je informirala o upisima. Na adresu vrtića stiglo je čak 322 zahtjeva za upisom djece u vrtić i jaslice. Važećih je bilo 308. Nakon obrade podataka i donošenja bodovne liste, u vrtić je za novu pedagošku godinu upisano 214 djece, a neupisano odnosno ispod crte ostalo je 81 dijete. U 9 vrtićkih skupina upisano je 166 djece dok svoju šansu ispod crte čeka 41 dijete. U jaslice (2 skupine) pak upisano je 22 djece, a ispod crte još je njih 20. Za nove jaslice i buduće dvije skupine upisano je njih 26, a ispod crte ostalo 20 djece. Svi roditelji/staratelji koji imaju primjedbe na rezultate upisa mogu to izraziti žalbom do 15. srpnja. Inače, konačne upisne liste bit će donesene nakon isteka roka za žalbe i odluke Upravnog vijeća vrtića.

Povjerenstvo se pri donošenju odluke o upisima strogo pridržavala kriterija prema Državnom pedagoškom standardu i pravilnicima o upisu koji govore da prednost pri upisu imaju djeca koja već pohađaju vrtić, djeca iz višečlanih obitelji, djeca poginulih hrvatskih branitelja, djeca samohranih roditelja, djeca roditelja koji još uvijek pohađaju školu/fakultete, djeca s teškoćama u razvoju.

“Ove godine imamo dosta djece s teškoćama u razvoju i automatski u svakoj skupini prema Pedagoškom standardu djeca s težim teškoćama zauzimaju 4 mjesta. To znači da skupini kojoj bi prema Pedagoškom standardu bilo dozvoljeno 23 djece, ako postoji dijete s teškoćama u razvoju, ta skupina smije upisati 19 djece. To je još jedan razlog što su skupine, prema riječima nekih, ‘malobrojne’. Imamo i kriterij za djecu koja imaju isti broj bodova. U tom slučaju gleda se starije dijete. Starije dijete uvijek ima prednost pred mlađim. Isto tako svi su primijetili da se ispod crte nalaze djeca s većim brojem bodova nego što ih imaju oni koji su među upisanima. Tu se isključivo radi o novoupisanoj djeci koja imaju tako velik broj bodova. Oni su prvi na listi, čim se oslobodi mjesto u vrtićkoj skupini, koji ulaze na njega. Upravo je jedan od kriterija da pravo upisa stječu djeca koja već pohađaju vrtić jer oni produžuju svoj zahtjev za korištenje” – detaljno nam je pojasnila trenutnu situaciju s upisima Emina Bljakaj Vulić.

 

Damir Jukić

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button