DOGAĐANJANASLOVNICASPORT

Sjajno izdanje slatinske brdske biciklističke utrke

Biciklistički klub Slatina svoju je utrku digao na još jednu veću razinu… Potvrda toj tvrdnji stigla je od svih sudionika utrke XCM Javorica održane danas (27.4.) u Slatini.

Ovogodišnje izdanje biciklističkog maratona održano je po prvi put u Potočanskom rekreacijskom centru, a koje se ispostavilo kao idealna lokacija za ovakvu vrstu događaja. Slatinski su biciklisti uprli svim snagama, ne samo danas već i nekoliko posljednjih mjeseci kako bi svi zadovoljni otišli svojim kućama i kako bi im Slatina ostala u nezaboravnom sjećanju. Na krilima velikog entuzijazma odnedavna novog predsjednika Drage Zdelara biciklisti su položili ispit s visokom ocjenom. I sam predsjednik je po završetku utrke isijavao ogromno zadovoljstvo poradi uspješno odrađenog posla i ispunjenja primarnog zadatka da svi sudionici i gosti iz Slatine ponesu samo najljepše uspomene. U tome su uvelike pomogli brojni sponzori kojima nije bilo žao odvojiti sredstva kako bi pomogli klubu da ova utrka izraste u jedan prvoklasan slatinski turistički proizvod. Sve je puno lakše i uz potporu i ”blagoslov” Hrvatskih šuma, a naravno da je tu lijepu priču svesrdno pomogao ispisati i Grad Slatina koji je klubu preko natječaja odobrio financije s kojima je sve bilo puno lakše. I tek tu dolazimo do glavnog dijela, onog sportskog, natjecateljskog. A u Slatinu se došlo utrkivati gotovo 100 biciklista. S obzirom da se radilo o drugom kolu Slavonske brdske biciklističke lige ne čudi da su gotovo svi slavonski klubovi participirali sa svojim predstavnicima. Bilo je tu i nekoliko uvijek po konkurenciju opasnih ”sjevernjaka”,  a utrci su međunarodni štih dali predstavnici klubova iz Banja Luke, Gradiške, Mađarske, a bio je tu i jedan njemački državljanin. Svi su oni raspoređeni u 9 različitih kategorija vidjeli što to lijepoga ima za vidjeti u pomalo skrovitoj slatinskoj prirodi. Domaćini su se zbilja svojski potrudili oko uređenja staza pa je svatko mogao pronaći nešto za sebe. Bilo je tu i teških strmih uspona, jurenja gore dole na nekoliko atraktivnih singl staza, dugih zelenih spustova u sjeni mirisnog bagrema pa i usprkos velikim naporima u ganjanju protivnika i vlastitih granica ipak na koncu i uživanja u brzoj vožnji visovima slatinskih brda. Zavisno od kategorije natjecatelji su vozili dvije staze, kraću od 35 i dugu od 50 kilometara.

U kategoriji sport doslovno je do cilja prohujao super brzi Dejan Vukajlović član BK Summita iz Banja Luke. Križanec i Rosandić jesu odlični vozači no protiv letećeg Banjalučanina nisu imali nikakve šanse.

Kod e-bikeova također je poprilično dominantan bio Tomislav Matešić (BK Požega). U kategoriji Veteran C neuništivi Tihomir Kovač (CRO MTB) upisao je još jednu po tko zna koju pobjedu u svojoj dugoj karijeri, a tek je drugoplasirani Siniša Radulović (BK Posedarje) donekle mogao pratiti ritam velikog pobjednika iz Osijeka.

Najžešća konkurencija okupila se na startu kategorije Veteran B, a tu je pak suludi solo ples do zlata izveo Josip Žugec (BK Maraton Varaždin). Čak i legendarni Tihomir Šatrović (BK Titan Pakrac) nije mogao parirati furioznom Žugecu. U toj kategoriji viđena je i prava drama u borbi za treće mjesto, a kojeg je fantastičnim finišem ispred Igora Bajsera (BK Bor) i Ante Radoša (BK Đurđevac) uzeo veliki slatinski povratnik na XC staze Nino Margaretić.

Odabrano društvo borilo se za medalje, ali i za lijepe nagrade sponzora, i u kategoriji Veteran A. Tercet Antun Umiljanović (BK Našice), Ivan Pintera (BK Bor) i Denis Brandis (BK Našice) pokazao se prejakim za ostatak društva, a koje je vrlo dobrim 4. mjestom predvodio već spomenuti predsjednik kluba domaćina Drago Zdelar.

Ono što je također jedna velika pozitiva slatinske utrke da je u kategoriji žena vozilo čak 6 natjecateljica što je rijedak slučaj na utrkama lige s obzirom da ih nekad, na žalost, zna biti tek tri ili dvije. A tu je pak do zlata odvozila iz utrke u utrke sve bolja i bolja Lorena Škalac (CRO MTB) mada se do posljednjeg uspona nije mogla opustiti jer joj je konstantno ”za vratom” bila na koncu drugoplasirana Vinkovčanka Iva Iličić (BK Sokol Cestograd).

Zlato je u zlatnu dolinu u konkurenciji  8 kadeta donio talentirani mladac Fran Jakovljević (BK Požega).

Aktualni prvak juniorske konkurencije i najveća uzdanica domaćina BK Slatina David Terek došao je do drugog mjesta i srebra. U ovom trenutku Aleksandar Stojnić (BK Challenge Gradiška) jednostavno je neuhvatljiv i za njega i za ostatak iste  konkurencije.

Elitna konkurencija donijela je i elitnu završnicu. To društvo bilo je teško uhvatiti pogledom, a posebice objektivom kamera. Prvoplasirani su 50 kilometara staze prošli za tek nešto više od dva sata, a završni sprint donio je, na žalost, ali ne odnio i jednu veću ”žrtvu”. Matija Zubaj i Saša Jeftinić ove godine voze u istom dresu BK Našica, a kao pravi klupski kolege visokim su tempom polako lomili konkurenciju i odlučili borbom prsa o prsa u posljednjim metrima kome će oko vrata ići zlato. U toj svoj silini fizike Jeftiniću nije izdržao lanac i po prvi puta u karijeri (!?) došlo je do teškog pada ovog  trofejnog super brzog bicikliste iz Daruvara. No i usprkos tome i takav ”izlomljen” uspio je nekako smoći snage i doći do cilja i srebrne medalje, ali i čestitati pobjedniku Matiji Zubaju.

Na svečanosti proglašenja najboljih medalje je uručivao zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Ilija Nikolić.

Damir Jukić

xcm_javorica_rezultati

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button