DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

GAK “Leo Srdoč” na radionici s Borisom Svrtanom

Danas (subota, 27. travnja) se u kino-dvorani POU Slatina održala glumačka radionica koju je održao naš poznati glumac, režiser, dramaturg i scenarist Boris Svrtan. Radionicu je organizirao ravnatelj GAK “Leo Srdoč” Oliver Jukić koji je prije točno godinu dana inicirao posjet Borisa Svrtana Slatini gdje je održao svoju monodramu “Moj slučaj”. Čini se da je tada počela dobra suradnja te se Boris rado odazvao i održao izvanrednu radionicu. Budući da se ovaj doista svestran i osebujan glumac godinama bavi pedagoškim radom kao profesor scenskog govora, radionica je bila bazirana upravo na govornim vježbama.

Naši kazalištarci su prvo izveli pred Borisom njihovu predstavu “Tabernakul” s kojom početkom svibnja putuju u Vodice na 64. Festival hrvatskih kazališnih amatera kako bi čuli stručno mišljenje profesionalca.

Mislim da u cijelosti možete biti zadovoljni svojom izvedbom. Dovoljno ste se unijeli u likove i slobodno i sigurno vladate scenom i pokretom i govorom – između ostalog je naglasio Svrtan.

Drugi dio druženja je bio organiziran kao radionica govornih vježbi na kojima su glumci mogli naučiti kako se zagrijati, ali i opustiti prije predstave.

Govorne vježbe pridonose oslobađanju energije, dizanju samopouzdanja, ali isto tako i sigurnijem i opuštenijem kretanju na sceni. Oslobođena energija u glumcu koji opušteno igra svoju ulogu prenosi se i na publiku, a to je i bit glume, da dobijemo od publike povratnu informaciju za svoj rad – ističe Svrtan.

Živahno i glasno je bilo na radionici gdje su naši glumci pod vodstvom Borisa na jednostavnim primjerima vježbali kako se kvalitetno zagrijati, ali i opustiti i uigrati prije predstave.

Ova radionica nije prva, a niti posljednja te je za našu amatersku družinu vrlo dragocjeno što imaju priliku učiti od profesionalaca i nadograđivati svoje talente.
Nakon ove radionice možemo zaključiti da su sada još spremniji za festival u Vodicama.

(nm/Tekst i foto: Ratka Turk)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button