Home / NASLOVNICA / Zagorske jeseni u slavonskom Josipovu

Zagorske jeseni u slavonskom Josipovu

FOLKLORNA MANIFESTACIJA UDRUGE ŽENA

U Josipovu, nedaleko od Slatine, malenom mjestu u općini Sopje, održana je druga kulturno-umjetnička manifestacija sa smotrom folklora Zagorske jeseni.

Priredbu je organizirala mjesna Udruga žena, pod pokroviteljstvom Općine Sopje i Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije. Osim Udruge žena Josipovo nastupila su kulturno-umjetnička društva Zdenac iz Zdenaca, Podravina iz Čađavice, Lipa iz Nove Bukovice, Podravac iz Sopja i Kulturna skupina Neven iz Donjih Meljana, a nastupila su i djeca iz Područne škole Josipovo. Svoje rukotvorine izložile su žene iz Josipova te udruge Cer iz Crnca, Rukotvorine iz Zdenaca, Poklonček iz Koprivnice i Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac iz Slatine.
– Želimo nešto napraviti u selu jer se doista nikada ništa nije događalo. Ovo je prva organizirana manifestacija u Josipovu i odaziv je vrlo dobar – rekla nam je Marija Čupar, predsjednica Udruge žena Josipovo.
Zadovoljan je i načelnik Općine Sopje Berislav Androš, jer, otkako je načelnik, u Josipovu su osnovane dvije udruge – Udruga žena i Nogometni klub Dinamo, a obnovljen je i rad ribičke udruge Piškur. – Udruga žena Josipovo najaktivnija je udruga na području općine, jer uz redoviti rad ima i humanitarne akcije, a Općina je tu da takav rad podrži. Udruga je osnovana početkom prošle godine i već ima više nego dobre rezultate.

Sjećanje na pretke

Manifestacija Zagorske jeseni počela je veselim i šarenim mimohodom sudionika kroz mjesto, a potom je pred gotovo svim mještanima i brojnim gostima održana smotra folklora. Sudionike i domaćine na početku programa pozdravili su predsjednica Udruge žena Marija Čupar, načelnik Općine Sopje Berislav Androš i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, koji je i otvorio manifestaciju. Izrazio je zadovoljstvo što se u Josipovu nastavlja manifestacija sjećanja na nekadašnji zavičaj i pretke koji su se doseljavali u Slavoniju prije mnogo godina iz Zagorja.
– Tradiciju treba čuvati i prenositi je s koljena na koljeno, a, sudeći po ovoj mladosti, ne sumnjam da će se još mnogo ovakvih manifestacija održati ovdje, na području Josipova i općine Sopje. Upravo za ovu mladost Županija je odlučila urediti vašu područnu školu i to ćemo uskoro napraviti – rekao je župan Andrović, a mještani su ga pozdravili s burnim odobravanjem. U programu je prvo nastupila pjevačka skupina Udruge žena, čijih se četrdesetak članova na svojim radionicama bavi izradom ručnog rada i zbornim pjevanjem. Za kratko vrijeme postojanja nastupile su već na sopjanskom Dravskom proljeću, virovitičkom sajmu Viroexpo, na obrtničkom i cvjetnom sajmu u Slatini, na izložbama rukotvorina u Zdencima i Crncu te na smotrama folklora u mađarskom Starinu i u Novoj Bukovici. U svome selu pjevale su uz sopjanske tamburaše. Predstavio se zatim KUD Podravac iz Sopja, koji sa svojim tamburašima, dječjom i odraslpm folklornom skupinom već desetak godina organizira Dravsko proljeće, uspješnu i vrlo popularnu manifestaciju Hrvata u mjestima na lijevoj, mađarskoj, i desnoj, hrvatskoj, obali Drave. U Josipovu je posebno toplo pozdravljen nastup dječje folklorne skupine Neven iz Donjih Meljana, koju čine učenici Područne škole, a čijim se djelovanjem nastoji očuvati lokalna folklorna tradicija. Nastupili su i učenici iz Josipova s maštovito osmišljenim suvremenim plesom s temom Šaputanje. KUD Podravina iz Čađavice može se pohvaliti uspješnim nastupima na velikim smotrama u Vinkovcima, Đakovu i Zagrebu te gostovanjem u Makedoniji, kao i manifestacijom koju sa svojih pet sekcija organizira u povodu Petrova. KUD Lipa iz Nove Bukovice upravo je u Josipovu proslavio svoj peti rođendan. U tako kratkom vremenu nabavili su narodne nošnje svoga kraja i nastupili na brojnim priredbama, a organiziraju i folklornu manifestaciji Baš usred našeg sela. U Josipovu je nastupio i KUD Zdenac iz Zdenaca, također slavljenik, ali iza kojega je čak 40 godina uspješnog rada. Zdenčani uspješno nastupaju na brojnim manifestacijama, organiziraju Zdenačke susrete, gostuju u BiH, a nastupaju i članovi društva koji se sjećaju njegova osnivanja.

Raste broj stanovnika

Inače, Josipovo je jedino selo u općini Sopje kojemu se povećava broj stanovnika, jer ljudi se doseljavaju i tu ostaju. Uspješno se bave poljoprivredom i zadovoljni su onim što rade. U selu je mnogo mladih obitelji, kojima Općina pomaže mjerama demografske obnove – dajući naknadu za opremu novorođenčadi, koju planiraju s 2000 povećati na oko 7000 kuna, kupnjom udžbenika za osnovnoškolce i stipendijama za studente. Općina je prijavila i projekt gradnje vrtića, koji će financirati s oko pola milijuna kuna godišnje, ali to će biti jedna od mjera za zadržavanje mladih, a, također, za energetsku je obnovu prijavljena zgrada Područne škole. Manifestacija je završila nostalgičnom i dirljivom pjesmom „Došel bum doma, sel si bum pod brajde“, koja je sve prisutne podsjetila na Zagorje, na Donju Stubicu, Jakovlje, Bistru i druga mjesta nekadašnje postojbine mještana Josipova. Zajedno su je otpjevale članice Udruge žena Josipovo, kojima su se pridružili i virovitičko-podravski župan, općinski načelnik, sopjanski župnik, predsjednik Općinskog vijeća…

Za sve sudionike i posjetitelje manifestacije pripremljena je večera, a potom je poslužena i dvometarska torta, poklon poznate slatinske slatičarke Sandre Jadek.

Podrijetlom iz Zagorja

Josipovo ima tek nešto više od 300 stanovnika, a 90 posto njih podrijetlom je iz Zagorja. Manifestacijom Zagorske jeseni žele spojiti Josipovo sa zagorskim mjestima iz kojih su se njihovi preci doselili, ali pozvani KUD-ovi iz Zagorja ni ove godine nisu uspjeli doći. Selo se nekad zvalo Ciganka, a navodno su se neki političari iz toga sela sramili reći odakle su, pa je nakon Domovinskog rata naziv mjesta promijenjen u Josipovo.

(Glas Slavonije, Petar Žarković/Foto: Robert Turkalj)
x

Check Also

Dar ljubavi kroz dvije akcije dobrovoljnog darivanja krvi na Valentinovo

14. veljače na Valentinovo Gradsko društvo Crvenog križa Slatina organiziralo je dvije akcije dobrovoljnog darivanja ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org