DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

FOTO: U Srednjoj školi Marka Marulića Slatina održan vrlo uspješan Sajam hobija

Danas je u Srednjoj školi Marka Marulića Slatina održan Sajam hobija s ciljem predstavljanja talenata učenika ove škole, ali i brojnih gostiju.

Uz učenike SŠ Marka Marulića na Sajmu su se predstavili i učenici Industrijsko-obrtničke škole Slatina, te slatinskih osnovnih škola Eugena Kumičića i Josipa Kozarca, te gosti iz Rumunjske koji su Slatinu posjetili u sklopu Erasmus+ projekta SEAS. Na taj način do izražaja je još jednom došla izuzetna i vrlo važna suradnja između škola.

– Naš Erasmus+ projekt pod nazivom SEAS učenicima nudi priliku da sudjeluju u novim i drugačijim izvannastavnim aktivnostima koje se temelje na podizanju svijesti o važnosti odgovornog i održivog ponašanja. Erasmus+ projekt omogućio nam je puno toga; pružio nam je nova znanja, nezaboravna iskustva i donio draga prijateljstva pa jedva čekamo provoditi nove aktivnosti koje imamo u planu. Današnji sajam samo je jedna od tih aktivnosti, ali prije svega prilika da izađemo iz učionica, družimo se i naučimo nešto novo jedni o drugima, – istaknula je prof. Sanja Špoljarić koja je kao začetnik ove ideje u ime škole domaćina pozdravila sve nazočne, te se zahvalila svima koji su se uključili u organizaciju Sajma hobija koji je polučio izvrstan odaziv učenika.  

Na sajmu se predstavilo 100-tinjak učenika s preko 40 različitih hobija i aktivnosti kojima se bave u slobodno vrijeme, i to u kategorijama kao što su: zdrav život, sport, zabava, glazba, kreativnost, znanje, kolekcionarstvo…

– Velika nam je želja sajam organizirati i sljedeće godine, a najviše zbog toga što to od nas očekuju naši učenici. Upravo zbog njih prvotna ideja organizacije ovoga sajma prerasla je u nešto puno više, te vjerujem da smo u potpunosti ispunili zadane ciljeve.

Željeli smo pokazati raznolikost interesa naših učenika, ali i istaknuti ono što im je svima zajedničko, a to je strast. Svaki od hobija ili aktivnosti kojima se naši učenici bave u slobodno vrijeme prožet je satima marljivog truda, vježbe i usavršavanja vještina.
Isto tako željeli smo ukazati na važnost njegovanja hobija jer, dok škola oblikuje umove učenika, hobiji oblikuju njihov duh i čine ih jedinstvenima.
Ovim smo im sajmom također htjeli dati priliku da se pohvale i pokažu svojim vršnjacima i nastavnicima, a najvažnije od svega željeli smo našim učenicima reći da smo ponosni na njih, da svatko od njih na svoj jedinstven način doprinosi našoj školi, te ih uputiti da se nastave baviti svime što ih veseli i što ih čini boljim osobama, a hobiji to sigurno čine, – zaključila je prof. Sanja Špoljarić.

Program u prigodi otvorenja Sajma upotpunili su nastupi školskog benda i mješovitog zbora učenika i nastavnika, a svoj doprinos su dali i učenici Srednje škole Liceul Teoretic “Avram Iancu” iz mjesta Brad u Rumunjskoj s modnom revijom koju su pripremili u okviru vlastitog Erasmus+ projekta kojim potiču održivi razvoj. Osim modne revije njihovi su učenici također predstavljali svoje hobije, a ukupno ih je u Slatini gostovalo 17 u pratnji 4 nastavnika.

Sajam je osim za učenike škole domaćina bio otvoren i za učenike svih škola sudionika.

Posjetitelji su pomalo ostali iznenađeni raznolikošću hobija kojima se učenici bave, te talentom brojnih izlagača.
Bila je ovo izvrsna prilika da se učenici međusobno bolje upoznaju i pronađu zajedničke interese, ali i s nastavnicima uz čiju potporu itekako mogu napredovati u svojim hobijima koji se nerijetko mogu prenijeti i na dio nastavnih, odnosno izvannastavnih aktivnosti.

(mf, prof. Sanja Špoljarić; Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button