DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

POU Slatina svojim sugrađanima pripremilo pravu kazališnu poslasticu imena „Kakva majka, takva kći“

Grad Slatina i u 2020.-oj godini nastavlja s proslavom velikih obljetnica, a u ovoj godini slavi se 100 godina kinematografije u Slatini. Tim povodom Pučko otvoreno učilište Slatina, prema riječima ravnateljice Danijele Fabric Fabijanac, priprema puno bogatiji filmski program i razna iznenađenja za posjetitelje kina tijekom cijele godine.

Tako je slatinsko kino uz atraktivna najnovija filmska izdanja godinu započelo i kazališnim predstavama, te je jučer svojim sugrađanima pripremilo pravu kazališnu poslasticu u vidu kazališne predstave pod nazivom „Kakva majka, takva kći“ koju potpisuje Kazalište „Smješko“.

Predstava je u podne odigrana za slatinske srednjoškolce, učenike Industrijsko-obrtničke i Srednje škole Marka Marulića, a u večernjem terminu za odraslu publiku, budući da je upravo ovom predstavom Kazalište „Smješko“ u kazališnoj sezoni 2016./2017. pokrenulo scenu za publiku stariju od 15 godina, u kojoj prikazuje dokumentarno-igrane drame o životu osoba koje su obilježile hrvatsku kulturnu scenu.

Na tom putu je svakako i Marija Jurić – Zagorka naša prva novinarka, književnica i aktivistica koja je svojim romanima i dramama oduševila zagrebačku publiku između dvaju svjetskih ratova, no ova predstava govori o manje poznatom dijelu njezina života, odnosno kako je provela djetinjstvo i mladenaštvo te kakav je odnos imala s majkom.

Predstava „Kakva majka, takva kći“ koja je nastala po motivima Zagorkinih autobiografskih zapisa „Što je moja krivnja?“ i romana „Kamen na cesti“, prati suživot Zagorke i njezine majke Josipe od Zagorkinog rođenja 2. ožujka 1873. u kuriji Negovec do njihovog posljednjeg susreta na sprovodu Marijine sestre Dragice, u Krapini, 16. studenog 1897. godine.
Iako su bile slične po damskom skrivanju svoje dobi i datuma rođenja, izgledu te tužnom kraju, Marija i njezina majka imale su potpuno suprotne poglede na svijet i smisao uspješnog života, a njihov je odnos imao veliki utjecaj na kasnije Zagorkino stvaralaštvo.

Protagonistice ove predstave, vrhunske glumice hrvatskog glumišta Mia Krajcar i Mirta Zečević, koja je ujedno i vlasnica Kazališta „Smješko“, donijele su na slatinsku scenu obilje ljubavi, poštovanja i tolerancije koje su strastveno prikazale u sukobima kćeri i majke.

Za ulogu majke Josipe Jurić, Mirta Zečević nominirana je za 25. Nagradu Hrvatskog Glumišta u kategoriji najbolja umjetnička ostvarenja –glavna dramska uloga, a stručni ocjenjivački žiri „11. Glumišta pod murvom“ u Skradinu dodijelio je predstavi nagradu za najbolju predstavu festivala te nagradu za najbolju žensku ulogu objema glumicama, radi izuzetne glumačke sinergije, a koju su pokazale više od 70 puta odigravši svoje uloge majke i kćeri.

Reakciju publike s obzirom na poprilično ozbiljan karakter ove predstave prokomentirala je Mia Krajcar te naglasila kako je publika nažalost ili na sreću navikla gledati predstave humornog karaktera, odnosno komedije. Iako ova predstava ima nekih elemenata gdje se ljudima izvuče osmjeh na lice, ne može se okarakterizirati kao duhovita i smiješna i ljudi se uglavnom šokiraju što po završetku predstave zna završiti s publikom u tišini koja pokušava rezimirati što se na sceni dogodilo.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button