KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICARADIO EMISIJE

Dobre priče: Čarolija kose s Magdalenom, Sarom, Dorom i Leom

U današnjim “Dobrim pričama” željeli smo naglasiti bitnost frizerskog zanimanja i isto tako trud i uspjehe polaznica frizerskog usmjerenja Industrijsko-obrtničke škole Slatina. U gostima su nam bile stručna učiteljica zanimanja frizer Kornelija Zubčević, nastavnica krojača Paula Kukuljević Idek te buduće frizerke Magdalena Jokoš, Sara Rašetić, Dora Šantalab i Lea Čertan.

Na samom početku, nastavnice su nas uvele u prednosti, ali isto tako i težinu frizerskog zanimanja.

To je jako lijepo zanimanje koje iziskuje jako puno truda, znanja i strpljenja, zanimanje u koje se ulaže puno ljubavi i pažnje. Zna biti dosta naporno jer iziskuje puno stajanja, ali isto tako i odgovornosti – započela je nastavnica Kornelija, a nastavnica Paula se nadovezala kako je dosta bitan i talenat, ali nije presudan. Uz puno truda i rada se mogu postići izuzetni rezultati.

Povod za današnje druženje bila su natjecanja frizera na kojima su Magdalena, Sara i Lea bile izuzetno uspješne.

Sara Rašetić je sudjelovala na natjecanjima “Advent u kosi” u prosincu prošle godine, na sajmu Viroexpo 2024. i na državnom natjecanju “Majstori ljepote” koje se održavalo u ožujku ove godine. Izdvojili smo natjecanje “Advent u kosi” za koje Sara ističe da je bilo “bajkovito” i da joj je jako lijepa uspomena. Frizura koju je pravila je bila dosta ekstravagantna u kombinaciji s perjem i tematskom odjećom koju su izradili krojači nastavnice Paule.
Hvalevrijedna je suradnja krojača i frizera i oni na gotovo sva natjecanja idu zajedno, nadopunjuju se i postižu, ustvari zajedničke rezultate.

Lea Čertan je na natjecanju “Advent u kosi” osvojila prvo mjesto s frizurom pod nazivom “Anđeoski sjaj”.
Bili smo svi presretni kada smo saznali da smo pobijedili jer to je, ustvari, zajednički uspjeh – ističe Lea te nadodaje kako je jako lijep osjećaj kada uspiješ i da iz naše sredine koja je znatno manja od velikih gradova, mogu doći takvi uspjesi.

Dodatni razlog za sreću je bilo drugo mjesto na tom istom natjecanju koje je osvojila Dora Šantalab.
Izrađivala sam frizuru na temu “Crveni glam” u koju smo ukombinirali advent. Uz crvenu haljinu, model je u kosi imao upletene i crvene ukrase. Dobili smo jako pozitivne kritike i savjete i jako sam zadovoljna postignutim uspjehom – ističe Dora.

Na natjecanju frizera u sklopu sajma Viroexpo po prvi puta je upriličeno takvo natjecanje na kojem su sudjelovali učenici frizeri iz Slatine, Virovitice i Đurđevca.
Iz naše Industrijsko-obrtničke škole išle su Sara Rašetić, Dora Šantalab, Magdalena Jokoš i Anđelina Đorđević (koja je bila spriječena doći u emisiju).
Magdalena Jokoš je osvojila 3. mjesto i zbog tog uspjeha su bili svi uzbuđeni i zadovoljni. No ubrzo je uslijedilo državno natjecanje “Majstori ljepote” na kojem je Magdalena zasjala na prvom mjestu.

Ovo je bilo moje prvo natjecanje takvog oblika i bila sam vrlo uzbuđena. Ocjenjivao se svaki detalj. Nitko nam nije smio ništa sugerirati, nisu se smjele vidjeti ukosnice. Nije smjelo biti nikakve pripreme frizure prije početka natjecanja. Šminka je morala biti usklađena s frizurom i nije se smjelo odstupati od teme. Uz sve to, konkurencija je bila vrlo velika. Sudjelovalo je 79 učenika iz 26 škola iz cijele Hrvatske što govori o veličini i važnosti ovog natjecanja – govori nam Magdalena te ističe kako se iskreno nije nadala pobjedi.

Kod proglašenja pobjednika čitaju da je na trećem mjestu učenik iz Zagreba, drugo mjesto Čakovec, mi smo već polako išli prema izlazu, a onda čujemo da je prvo mjesto osvojila naša Magdalena. Sreći nije bilo kraja i nismo mogli vjerovati – priča nam nastavnica Paula, a Magdalena nadodaje kako uopće nije bila svjesna što se događa.

Lijepo je bilo vidjeti kako se svi veselimo i kako svi čestitaju, neki su i plakali od sreće – ističe Magdalena.

Djevojke su nam objasnile da je u njihovoj naobrazbi bitna teorija, ali je od iznimne važnosti praksa kod njihovih majstora frizera te da u toj praksi primjenjuju naučenu teoriju.

Naravno da su sve redom pozdravile svoje majstorice frizere Marinu Knapić, Tatjanu Stoponju i Valeriju Vukelić jer bez njih ne bi bile toliko uspješne.

Suradnja s frizerskim salonima je vrlo bitna i željela bih zahvaliti svim “šeficama” koje izdvajaju svoje vrijeme, znanje i strpljenje da bi naše učenice bile uspješne u svom naukovanju – istaknula je nastavnica Kornelija Zubčević te nadodaje kako se kroz frizersku struku konstantno uči i kako frizeri kroz cijeli svoj radni vijek uče jer se stalno mijenjaju trendovi koje treba pratiti da bi bili uspješni. Također nadodaje da je u prošlosti možda bilo teško jer nije bilo toliko pomagala i preparata koji danas uvelike olakšavaju posao frizera, ali iziskuju puno više učenja i znanja.

Na samom kraju našega druženja, naše gošće nastavnice su iskazale posebnu zahvalu ravnatelju škole te svojim kolegama koji imaju sluha za njihova pripremanja i natjecanja, te sponzorima koji su im omogućili putovanja i sudjelovanja na istim.

Uspješan čovjek je onaj koji svojim radom i trudom postiže rezultate i radi posao koji voli. Koliko smo mi uspješni, svi slušatelji će moći vidjeti 5. svibnja na našem Obrtničkom sajmu gdje će se održati revija haljina i frizura – poručila je nastavnica Paula.

Kosa ne čini čovjeka, ali dobra frizura sigurno pomaže da budemo zadovoljni i sretni – znakovito je poručila nastavnica Kornelija, a Magdalena, Sara, Dora i Lea su poručile mladima da odaberu posao frizera jer je kreativan i lijep i da neće požaliti.

U ovoj emisiji nismo samo otkrili čari frizerskog naukovanja i zanata, već smo otkrili zajedništvo, prijateljstvo i dragocjen osjećaj kada se veseliš tuđem uspjehu kao da je tvoj.
Veselimo se svim novim uspjesima i čekamo vas u “dobrim pričama”!

(Tekst: Ratka Turk, Foto: Nikolina Mažar, IOŠ Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button