DOGAĐANJANASLOVNICA

Održan “Slatinski obiteljski križni put” – pobožnost na spomen Isusove muke

U Parku 136. slatinske brigade, ispred crkve sv. Josipa u Slatini, na Veliku srijedu, 28. ožujka održan je „Slatinski obiteljski križni put“. Brojni vjernici pohodili su postaje križnog puta raspoređene po Parku, gdje su na svakoj od postaja mladi župljani držali upaljenim svijećama dočekali vjernike i dolazak križa.

Na svakoj od postaja povorka župljana je zastala i molila se predvođena župnicima Draganom Hrgićem i Nikolom Jušićem za sve obitelji iz slatinskih župa  sv. Josipa i bl. Ivana Merza.

Nakon svake postaje križ je na nošenje preuzimao netko od župljana i na taj način simbolično se spomenuo Isusove muke, od trenutka kada Isusa osuđuju na smrt do polaganja Isusova tijela u grob.

Križni put je pobožnost na spomen Isusove muke, od trenutka kada Isusa osuđuju na smrt do polaganja Isusova tijela u grob. Sastoji se od 14 postaja. Za svaku postaju, u crkvama ili na javnim mjestima postavljaju se slike ili kipovi s likovnim prikazima Isusove muke. Tradicionalni raspored postaja: Isusa osuđuju na smrt, Isus prima na se križ, Isus pada prvi put pod križem, Isus susreće svoju svetu Majku, Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ, Veronika pruža Isusu rubac, Isus pada drugi put pod križem, Isus tješi jeruzalemske žene, Isus pada treći put pod križem, Isusa svlače, Isusa pribijaju na križ, Isus umire na križu, Isusa skidaju s križa, Isusa polažu u grob.

Pobožnost je vrlo stara i potječe iz Jeruzalema. Nastala je tijekom hodočašća, kada su vjernici obilazili mjesta Isusove muke. Križni put su promicali sv. Franjo Asiški i franjevci, ali se pobožnost značajnije proširila tek u 18. stoljeću te je priznata u Katoličkoj, Evangelističkoj i u još nekim protestantskim Crkvama.

Molitveni dio križnoga puta, sastoji se od pripravne molitve, zatim od 14 molitvi za svaku postaju i završne molitve. Svaka od molitvi 14 postaja počinje zazivom: “Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljamo Te, jer si po svojem svetom križu otkupio svijet”. Zatim slijedi razmatranje prigodno za pojedinu postaju, molitve Oče naš, Zdravo Marijo i Slava Ocu, zaziv “Smiluj nam se Gospodine! Smiluj nam se!” i jedna strofa pjesme “Stala plačuć’ tužna mati” (lat. Stabat mater dolorosa). Crkva vjeruje, da svatko tko aktivno sudjeluje u pobožnosti Križnoga puta dobiva brojne milosti i potpun oprost grijeha, ako se taj dan ispovijedi i pričesti. (mk / Foto: M. Kokorić)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button