DAN GRADA SLATINEDOGAĐANJAFOTO GALERIJENASLOVNICA

Odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Slatini svečano obilježena 32. obljetnica oslobođenja slatinske vojarne

Obilježavanje 32. obljetnice oslobođenja nekadašnje vojarne JNA u Slatini započelo je jutros polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade te je nastavljeno kod spomen-ploče na prvoj oslobođenoj vojarni na području Virovitičko-podravske županije i na mjestu stradanja Josipa Grahovca i Zorana Balića kod Srednje škole Marka Marulića Slatina.

Poginulim hrvatskim braniteljima počast su odali virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić i njegov zamjenik  lija Nikolić, v.d. načelnika PP Slatina Miroslav Babić, gradski vijećnici Grada Slatine predvođeni predsjednikom Tomom Tomićem, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata predvođeni predsjednikom ZUiČ HVIDR-a VPŽ i predsjednikom Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Matom Bubašem i predsjednikom Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina-Orahovica Tomom Grahovcem.

Obraćajući se nazočnima, predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a VPŽ i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Mato Bubaš prisjetio se dana oslobođenja jednoga od prvih objekata u Domovinskome ratu te se zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u oslobađanju ove kasarne i u daljnjem tijeku Domovinskog rata.

Gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić u svom se govoru osvrnuo na uređenje nekadašnje vojarne i postavu spomen-ploče 2018. godine kada su Grad Slatina i Koordinacija braniteljskih udruga iz Domovinskog rata Slatina od jednog tada neuglednog prostora napraviti mjesto na kojem ćemo se prisjećati trenutaka koji su bili presudni za obranu grada Slatine.

– U nekom narednom razdoblju trebali bismo razmisliti o tome da odamo dužnu počast i svima onima koji su mjesecima ranije radili na naoružavanju, pri tome mislim na vezu Virovitica-Slatina i prigradska naselja prema Sopju, sve ono što se organiziralo kako Slatina ne bi tek tako pala u ruke agresora. Ti popisi postoje pa bih volio da zajedno napravimo i taj korak, da se prisjetimo ljudi koji su osigurali da se sve ono vrijeme prije toga stekne dovoljno uvjeta da bismo kasnije pregovarali s dečkima koji su bili ovdje unutra i kasnije ih sigurno pustili kući u sve krajeve tadašnje Jugoslavije – rekao je Ostrošić te se zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom procesu i oslobađanju prve vojarne u Virovitičko-podravskoj županiji i izrazio sućut svima koji su ostali bez svojih najmilijih u tim teškim vremenima početka Domovinskog rata.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović govorio je o važnosti oslobođenih vojnih objekata na području naše županije te se zahvalio svim braniteljima na hrabrosti jer su napravili mnogo za sve generacije koje su došle poslije njih i što su pomogli da se stvori neovisna država Hrvatska.

Obilježavanje 32. obljetnice oslobođenja prve vojarne na ovim prostorima nastavit će se sutra, u nedjelju, 11. otvorenim prvenstvom Slatine u kuhanju fiša u organizaciji Gradskog ogranka UDVDR Slatina.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button