DOGAĐANJANASLOVNICA

Na 9. slatinskom Obrtničko-gospodarskom sajmu u Slatini tajne svog zanata predstavili majstori Kovačnice Trstenjak

Na ovogodišnjem 9. po redu Obrtničko-gospodarskom sajmu u Slatini u organizaciji Udruženja obrtnika Slatina predstavilo se preko 60 izlagača.

Sajam ne bi bio sajam bez demonstracije starih zanata, a ovoga su puta Slatinčani i njihovi gosti imali priliku otkriti tajne zanata majstora kovača.  

Ovaj su starinski zanat predstavili majstor Marijan Trstenjak iz Velike Črešnjevice pokraj Pitomače i njegov sin Martin koji je naslijedio ovaj obrt i zajedno sa svojim bratom Dubravkom već je peta generacija kovača u obitelji.

Kovačnica Trstenjak u obitelji je već pet generacija u koju su vrijednim radom svoj znoj, trud i muku utkali majstori Mijo Penzar i njegov sin Štefi Penzar, zatim Marijanov otac Mato Trstenjak koji je kao zet naslijedio obrt, a uz njega ljubav prema ovom zanatu pokazao je Marijan koji je to prenio i na svoje sinove koji sada uspješno vode obrt kao peta generacija. Marijan je prije nekih mjesec dana otišao u zasluženu mirovinu, ali nakovanj i čekić još uvijek su mu svakodnevno u rukama i velika je pomoć svojim sinovima.

Inače Kovačnica Trstenjak jedini je registrirani obrt kovača na području Virovitičko-podravske županije, a i šire budući da ih je samo sedam u cijeloj Hrvatskoj, i to uglavnom na istarskom području gdje se kovači većinom bave restauracijom, tako da područje cijele Slavonije pokrivaju samo dva kovača.

Upravo su u Istri Martin i Dubravko položili svoje majstorske ispite jer je to najbliža lokacija za ovaj zanat, a polaganje majstorskog ispita je, prema riječima majstora Marijana, od iznimne važnosti za svaki zanat.

– Ukoliko nemate položen majstorski ispit to vam je kao da vozite automobil bez vozačke dozvole. Svi obrti koji rade bez majstorskih ispita rade nekvalitetno ili nedovoljno kvalitetno, – istaknuo je majstor Marijan te dodao kako njihova kovačnica nikada nije prestala s radom, ni za vrijeme 2. svjetskog rata niti za vrijeme Domovinskog rata iako je bio dragovoljac, no tada je njegov otac uskočio u pomoć.

– Drago mi je da je tako što je na ponos i diku našem obrtu, te sam zadovoljan što je ovo i danas tražen zanat. Radimo puno za crkve jer ide obnova crkvi, odnosno crkvenih vrata, ograda, tornjeva, vanjskih križeva…, i to ne može napraviti nitko osim starih kovača na starinski način, – istaknuo je kovač Marijan Trstenjak te dodao kako trenutačno u kovačnici rade restauraciju križa bjelovarske katedrale.

Ponosno nam je pokazao i obavljenu restauraciju križa koji krasi crkvu u Maloj Črešnjevici, a u koji je željezom utkan hrvatski pleter.  

Osim toga Kovačnica Trstenjak radi potrošne dijelove, ali i kompletan program za plug i kultivator. Također se rade i podrivači svih vrsta i vrtni alat, a posebna specijalnost je izrada kovanih ograda po želji naručitelja

Kovački zanat je izuzetno težak, ali prema riječima majstora Marijana, jednom kada ga savladaš on je kao i svaki drugi posao, važno je u njega uložiti volju trud, znanje i ljubav onda je sve lako, a to nam je potvrdio i sadašnji vlasnik obrta Martin Trstenjak koji za život zarađuje upravo od tog zanata. 

– S ocem sam praktično odrastao u kovačnici i tako se zaljubio u taj zanat. Odlučio sam se da će to biti moj posao kada odrastem. S obzirom da na našem prostoru nema škole za kovača, opredijelio sam se za strojobravara i već tada sam želio nastaviti tu našu tradiciju. Brat i ja smo prošle godine položili majstorske ispite za kovača i evo radimo obojica, a to mislimo raditi do mirovine. Možda se tradicija nastavi i nakon nas, no prije toga valja zasnovati obitelj. Malo je vjerojatno da bi se djeca kroz još nekih dvadesetak godina odlučila na to jer se i naše generacije čude što smo brat i ja krenuli tim putem, – rekao nam je Martin.

Njihova kovačka priča stara je više od 300 godina, hoće li se nastaviti vrijeme će pokazati, a možda su svojom demonstracijom na slatinskom sajmu zainteresirali nekoga za ovaj zanat. 

Potvrdu o višestoljetnom radu ovi vrijedni momci čuvaju u jednoj mapi u kojoj se nalaze sva priznanja, pohvalnice, zahvalnice i nagrade koje su dobili. Pravo je to malo bogatstvo obitelji Trstenjak, a dio zasluženih nagrada izložili su i na slatinskom sajmu. Među njima se našla i nagrada „Vrijedne ruke“ koju dodjeljuje Hrvatska obrtnička komora i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta.

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button