KULTURA I OBRAZOVANJENAJAVE DOGAĐANJANASLOVNICA

KINO SLATINA: Besplatne projekcije povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine

Povratak u osamdesete

Svake godine 27. listopada cijeli svijet slavi Svjetski dan audiovizualne baštine kako bi istaknuo važnost očuvanja dragocjenih filmskih i televizijskih sadržaja koji čine neizbrisiv dio našeg kulturnog nasljeđa. Ovog puta priprema se nezaboravno putovanje kroz vrijeme i podsjetnik na filmske uspješnice koje su obilježile osamdesete godine, a istovremeno želeći potaknuti svijest o nužnosti zaštite ovih neprocjenjivih audiovizualnih dokumenata.

Putovanje u djetinjstvo s “Izgubljenom olovkom”

U suradnji s  Kino Mrežom i Hrvatskim državnim arhivom/Hrvatskom kinotekom u kinu Slatina prikazivat će se tri kultna filma iz osamdesetih godina, kao i jedan posebno dragocjen film za djecu.

Osamdesete u velikom stilu

Na programu su i  tri nezaboravna naslova koji su obilježili osamdesete godine. Komedija “Servantes iz malog mista” (Daniel Marušić, 1982.) vraća nas u svijet kultne televizijske serije “Naše malo misto”, donoseći nam smijeh i nostalgiju, na velikom ekranu možete ga pogledati 27. listopada u 17:00 sati.

Gledamo i ljubavnu dramu zbog koje su se godinama lile suze, a koja je bila i jedan od najvećih kino-hitova 1980-ih. Radi se o melodrami “Oficir s ružom” (Dejan Šorak, 1987.), a film prati zabranjenu ljubav između partizanskog poručnika (Žarko Laušević) i buržujke (Ksenija Pajić). Na rasporedu je 28. listopada u 17:00 sati.

Na programu je i glasovita ekranizacija dramskog klasika Miroslava Krleže sa zvjezdanom glumačkom postavom (Ena Begović, Mustafa Nadarević, Tonko Lonza). Radi se o filmu “Glembajevi” (Antun Vrdoljak, 1988.) koju možete pogledati 29. listopada u 17:00 sati.

 

Nadamo se da će nas ovi klasici podsjetiti na bogatstvo  hrvatske audiovizualne baštine te na hitnu potrebu za njezinom zaštitom. Uzmite si vremena da uživate u ovim filmovima i putujete kroz vrijeme uz kvalitetne priče koje su ostavile neizbrisiv trag u našem kinematografskom nasljeđu.

Program povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine održava se u partnerstvu Kino mreže i Hrvatskog državnog arhiva/Hrvatske kinoteke uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova i Hrvatskog audiovizualnog centra. Svi materijali koji se koriste za održavanje programa arhivsko su gradivo iz zbirke Hrvatskog državnog arhiva.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.


Više o filmovima:

Servantes iz Malog Mista 

– komedija | za sve uzraste | 106 min | cijena ulaznice: besplatna projekcija (Art dvorana)

Direktor hotela Roko Prč nastoji organizirati turizam, pa uvodi prvu nudističku plažu. Njegova žena Anđa dovodi dva rođaka iz Dalmatinske Zagore i zahtijeva od muža da ih zaposli. Jedan od njih, Ikan, dopadne se lijepoj Šveđanki. Iz Čilea se u Malo misto vratio Tonči zvan Servantes, dakako, bez ikakve zarade. Pao je na vrat svojoj tetki Keki, koja i bez njega ima dovoljno problema. Servantes također doživljava neočekivanu romansu…

Oficir s ružom  

– romantični | za sve uzraste | 103 min | cijena ulaznice: besplatna projekcija (Art dvorana)

Radnja filma odvija se 1945. u Zagrebu neposredno poslije Drugog svjetskog rata. Mlada udovica Matilda Ivančić optužena je za suradnju s nacistima i osuđena je na težak rad. Partizanski časnik Peter Horvath, saznaje da je njen muž, inženjer Neven Ivančić, radio za partizane i da ga je Gestapo ubio. Film je dobitnik dviju nagrada: Žarko Laušević je na Pulskom filmskom festivalu 1987. dobio nagradu za najboljeg glavnog glumca, a scenarist Dejan Šorak Zlatnu arenu za najbolji scenarij.

Glembajevi

– drama, triler | za sve uzraste | 120 min | cijena ulaznice: besplatna projekcija (Art dvorana)

Slavi se sedamdeseta godišnjica firme ugledne bankarske obitelji na kojoj se pojavio Leone (M. Nadarević) nakon jedanaest godina izbivanja. Uz raskošnu večeru i zdravice na svjetlo izlaze mračne tajne Glembajevih. Leone je u svađi s ocem Ignjatom (T. Lonza) koji se oženio barunicom Castelli (E. Begović) nakon što se njegova prva žena, Leoneova majka, ubila. Burne rasprave dovode do tragičnih posljedica…

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button