NAJAVE DOGAĐANJANASLOVNICA

DMK – 13. listopada od 20 sati Koncert – Kvartet Rucner, Ana Rucner i Mario Rucner

XXIV. festival Dani Milka Kelemena u subotu 13. listopada donosi još jedan zanimljiv koncert.

U Crkvi bl. Ivana Merza s početkom u 20 sati nastupit će Kvartet Rucner, Ana Rucner i Mario Rucner. Ulaz je slobodan.

PROGRAM

Joseph Haydn, Kvartet op.3 br.3 „Serenada”

Presto / Andante cantabile / Menuetto/Scherzando

Tomaso Albinoni: Adagio

John Williams: Tema iz Schindlerove liste

Rudolf Matz: Elegija i Humoreska za violončelo i gudače

Rumunjska tradicionalna za violu i gudački kvartet – Ko’ lijepi san

Aram Hačaturjan: Ples sa sabljama, za sekstet

Tomislav Uhlik: Mala slavonska rapsodija, za sekstet (skladano za obitelj Rucner)

O KVARTETU RUCNER

Gudački kvartet Rucner utemeljili su 1998. godine bračni par Snježana i Dragan Rucner (do tada dugogodišnji članovi Gudačkog kvarteta Klima). Nastavljajući tradiciju komornog muziciranja njegovanjem klasičnog i suvremenog repertoara, kao i izvođenjem djela suvremenih hrvatskih autora, Gudački kvartet Rucner čini repertoarni iskorak prema glazbi drugih žanrova, o čemu svjedoči i njihova nadasve uspješna suradnja s američkim bandoneonistom Peterom Soaveom.

Tijekom svog umjetničkog djelovanja kvartet posebnu pozornost obraća na Ciklus koncerata komorne glazbe pod nazivom Četiri godišnja doba. Radi se o četiri koncerta u kalendarskoj godini, koji se zovu Proljeće, Ljeto, Jesen, Zima. Održavaju se u Zagrebu, a repriziraju u manjim mjestima Hrvatske. Na svakom koncertu kvarteta gostuju jedan ili više priznatih te poznatih glazbenika iz Hrvatske i inozemstva. Također, na svakom koncertu se na inicijativu bračnog para Rucner, osnivača kvarteta, praizvede jedno ili više suvremenih djela hrvatskih i inozemnih skladatelja. Riječ je o jedinom takvom projektu u RH. Projekt su od prvog dana podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Ured za kulturu Grada Zagreba. Do sada je Kvartet Rucner praizveo više od 90 skladbi hrvatskih i stranih autora.

Za svoj dosadašnji rad osvojili su dvije prestižne nagrade: diplomu Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i nagradu Vatroslav Lisinski, koju dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu.

Tijekom proteklih godina kvartet je u ciklusu koncerata komorne glazbe Četiri godišnja doba ugostio više od 200 glazbenika i praizveo više od 90 skladbi. Uvijek promovira hrvatske skladatelje na svojim mnogobrojnim gostovanjima u Hrvatskoj i inozemstvu (Italija, Francuska, Poljska, Austrija, Švicarska, Egipat, Izrael, Kina, Australija, Španjolska, Grčka, Njemačka, Litva, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija). U svim godinama svoga djelovanja kvartet podržava mlade talentirane glazbenike, omogućujući im nastupe na svojim koncertima. Od samog osnutka jedna od stalnih aktivnosti Gudačkoga kvarteta Rucner humanitarni je rad.

Diskografija:

Tango Moods, nakladnik Jazzette, 1999.

Five Tango sensations, nakladnik Cantus, 2003. (nominiran za Glazbenu nagradu Porin u kategoriji albuma klasične glazbe)

Darko Petrinjak i Kvartet Rucner, nakladnik, Cantus 2003.

Četiri godišnja doba, nakladnik Cantus 2004. (nominiran za Glazbenu nagradu Porin u kategoriji albuma klasične glazbe)

Undertango, nakladnik Rocco & Partner, 2007.

Ars Diaboli, nakladnik Aquarius Records, 2011. (nominiran za Glazbenu nagradu Porin u kategoriji albuma klasične glazbe)

Divno je baviti se glazbom, trostruki CD, nakladnik Cantus, 2013.

Suita Divina, glazba Krešimira Hercega nakladnik Croatia records, 2014.

Glazbena etno kutijica s Brunom Philippom, klarinet Aquarius Records, 2015. (nominiran za Glazbenu nagradu Porin u kategoriji albuma klasične glazbe) Rucneri sviraju Uhlika – Hrvatski zvukolici, Cantus 2017.

Monografija – 2008. povodom 10. godišnjice djelovanja pod nazivom: 10 Godišnjih doba – Ljetopis Gudačkog kvarteta Rucner

Članovi kvarteta

Snježana Rucner

Dragan Rucner

Ivana Penić Defar

Ana Paula Knapić Franković

ANA RUCNER

Ana Rucner rođena je u Zagrebu, gdje je i završila studij violončela u klasi prof. Željka Švaglića te Krešimira Lazara. Tijekom studija pohađala je mnoge stručne seminare i radila s nekim od najpoznatijih glazbenih autoriteta, kao što su Menahem Meir, Gustav Neiva Tavares, Dmitri Miller, David Grigorian, Vladimir Perlin i Silvija Sondeckiene. Sudjelovala je s velikim uspjehom na mnogim glazbenim natjecanjima, a jedna od osvojenih, Ani vrlo dragih nagrada, je Diploma di merito, osvojena 1999. godine na Međunarodnom natjecanju mladih violončelista. Anini roditelji također su glazbenici: majka Snježana solo čelistica u Hrvatskom narodnom kazalištu, a otac Dragan violist je solist u Zagrebačkoj filharmoniji. Anin brat Mario također svira violu. Snježana i Dragan Rucner osnovali su 1998. godine Rucner String Quartet. Čelistica često spominje roditelje kao veliku podršku i osobe koje su imale najveći utjecaj na njezino obrazovanje i razvoj karijere.

Ana je jedna od najinovativnijih predstavnica klasične glazbe u Hrvatskoj, s osvojenih 30 domaćih te međunarodnih priznanja i nagrada. Njezini su nastupi, kao predstavnice naše zemlje, među najuspješnijima diljem svijeta. Snimila je više od 30 promotivnih videa i nastupala više od 700 puta u tridesetak zemalja svijeta, pronoseći radost glazbe te predstavljajući Hrvatsku putem djela najvećih skladatelja svih vremena na svoj moderan i jedinstveni način. Elementi klasične, moderne i etno glazbe, uz atraktivan nastup na sceni, svrstavaju Anu Rucner u sam vrh uspješnih hrvatskih izvođača na svjetskoj sceni.

Bila je prva hrvatska glazbenica koja je svirala električno violončelo, čime je privukla i mlađu publiku. Surađivala je s Joseom Carrerasom, Davidom Müllerom, članom poznatog kvarteta Il Divo, kao i s Peterom Soaveom, najpoznatijim svjetskim bandoneonistom te harmonikašem i mnogim drugim poznatim umjetnicima. Kao slobodan umjetnik djeluje od 2008. godine, a njezine mnogobrojne aktivnosti pridonose prepoznatljivosti hrvatske kulture diljem svijeta.

Ana Rucner je 2011. godine osmislila autorski projekt, festival u Dubrovniku pod nazivom “Ana u Gradu”, koji je do danas postao dijelom kulturne tradicije Dubrovnika. Svake godine, u sklopu Festivala, održava originalan koncert, 21. lipnja u pet sati ujutro na Srđu, u kojem uz svoje glazbene goste dočekuje prvo ljetno sunce i na Svjetski dan glazbe oduševljava turiste, koji se zbog ovog jedinstvenog događaja bude u osvit ne bi li doživjeli uistinu nezaboravno iskustvo.

Do sada je snimila četiri albuma te osvojila tridesetak domaćih i međunarodnih nagrada za turističke videospotove, zbog čega ju često nazivaju ambasadoricom hrvatskog turizma. Osim turističkih, snimila je i nekoliko autorskih videa među kojima i Kopački rit i Maximus. Osvojila je i titulu počasne ambasadorice grada Pekinga 2011. godine.

MARIO RUCNER

Mario Rucner rođen je 1979. u Zagrebu. Potječe iz najglazbenije hrvatske obitelji Rucner. U dobi od 5 godina počinje svirati violinu. Po završetku niže glazbene škole upisuje violu u srednju Glazbenu školu Vatroslav Lisinski. Tijekom školovanja osvojio je tri prve nagrade na republičkim natjecanjima. U svojoj glazbenoj karijeri održao je velik broj koncerata i solističkih nastupa širom Hrvatske i inozemstva. Nastupao je s mnogim poznatim imenima kao što su Stjepan Mihaljinec, Gudački kvartet Rucner, Rajko Dujmić i Ana Rucner te kao solist uz pratnju Zagrebačke filharmonije, Revijskog i Tamburaškog orkestra HRT-a. Studirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Splitu. Usavršavao se na majstorskim seminarima kod poznatih svjetskih pedagoga (Assja Kuchner, Taras Pecheny, Yossi Gutmann, Daniel Thune, Pavel Kandrushevich).

Od najranijeg djetinjstva pokazuje iznimnu strast prema motociklima. Od 1996. aktivni je član Prvog hrvatskog moto kluba te se od tada natječe na mnogim utrkama, na kojima ostvaruje zapažene rezultate.

Osim strasti prema brzoj vožnji, privlači ga i akrobatski stil vožnje motocikla, poznatiji kao freestyle. Od 2008. odlučio je spojiti dvije velike strasti – violu i motocikl. Kreator je jedinstvenog stila u svijetu: akrobatskog sviranja viole na motociklu za vrijeme vožnje. Ljubav prema tradicionalnoj glazbi, prvenstveno nomadskih naroda, stvorila je ideju o suvremenim klupskim obradama, čime je pokazano da viola kao klasični instrument otkriva novu dimenziju klupske glazbe i na taj način ju približava svim generacijama. (mf/milkokelemen.eu)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button