NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Biciklima uz Dravu od njezina izvora do ušća

Sasvim slučajno, sreli smo ih na proslavi 30. obljetnice osnivanja Zelenog pojasa Europe u noskovačkoj Dravskoj priči.


Supružnici pustolovi iz Austrije odlučili su slijediti 725 kilometara toka rijeke Drave od njezina izvora do ušća. U nedjelju, 8. rujna, krenuli su s mjesta gdje Drava izvire u južnom Tirolu u Italiji kod jezera Dobiaco (Toblach) na 1450 metara nadmorske visine. Biciklima su se uputili prema Osijeku, a njihov krajnji cilj bio je Aljmaš, gdje Drava ulijevanjem u Dunav završava svoj panonski put.

Bez žurbe, zadržavajući se na svim mjestima koja su svojom ljepotom plijenila njihovu pozornost, do Noskovaca stigli su 21. rujna, upravo na spomenutu proslavu. Očekivali su da će noćiti u Dravskoj priči, ali nije im se posrećilo. Hostel se rekonstruira u posjetiteljski centar i u njemu trenutačno nije moguće noćiti. Uputili su ih zato do najbližeg mjesta gdje je to moguće, u pet kilometara udaljene Slavonske dvore u Čađavici. Doznali smo da nakon noćenja u Čađavici planiraju produžiti u Osijek, gdje će se zadržati nekoliko dana, a nakon posjeta Aljmašu vlakom će se vratiti kući. Iz Osijeka će krenuti put Zagreba, a zatim u Austriju, u Linz nedaleko od kojega žive. Riječ je o umirovljenicima Irmgard i Ferdinandu Kerschneru. Irmgard je nekoliko godina učila hrvatski jezik, ali nismo je uspjeli nagovoriti da se i praktično posluži njime.

– Svake godine putujemo biciklima, bili smo već u mnogim gradovima, između ostalih u Hamburgu, Rimu i u Dubrovniku, a najdulji put bio nam je u Španjolsku. Bili smo u Tarragonu na jugu Katalonije, nešto južnije od Barcelone, tamo sam na Sveučilištu održao predavanje jer već približno dvadeset godina proučavam i predajem okolišno pravo – ispričao nam je Ferdinand Kerschner.

Pokazalo se da su pravi ljudi bili na pravome mjestu: dr. Ferdinand Kerschner, rođen je 8. travnja 1953. u Amstettenu u Donjoj Austriji, pravnik je i umirovljeni profesor građanskog i okolišnog prava na Sveučilištu Johannes Kepler u Linzu, gdje je bio i predsjednik Senata. Do umirovljenja (2014.) bio je član Upravnog odbora Instituta za okolišno pravo i Instituta za građansko pravo te voditelj Odjela za privatno pravo zaštite okoliša. Gostujući je profesor na Sveučilištu Charles u Pragu. Njegovom zaslugom 1996. utemeljen je Institut za zaštitu okoliša na Sveučilištu u Linzu. Bio je direktor Instituta za građansko pravo Instituta za okolišno pravo Sveučilišta Johannes Kepler u Linzu. Autor je nekoliko udžbenika s tematikom zaštite okoliša i okolišnog prava.

U pogledu zaštite okoliša Kerschner je bio ispred svoga vremena, jer sve što se danas događa kako bi se unaprijedili napori čovječanstva da sačuva prirodu on je predvidio još u svojoj mladosti i aktivno na tome još i danas radi.

(Petar Žarković/Glas Slavonije)


Svake godine putuju biciklima, bili su u Hamburgu, Rimu, Dubrovniku…, najdulji put bio im je u Španjolsku


Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button