DOGAĐANJANASLOVNICA

U Slatini održana javna tribina o pravima hrvatskih branitelja

Udruga HVIDR-a Slatina i koordinacija braniteljskih udruga grada Slatine jučer su u Hrvatskom domu organizirali javnu tribinu na temu provedbe Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, te pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Cilj javne tribine bio je informirati hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji o izazovima s kojima se susreću razne institucije koje sudjeluju u provedbi Zakona kao i povećanje učinkovitosti same provedbe Zakona na području Virovitičko-podravske županije.

Uz hrvatske branitelje i predstavnike braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa šireg slatinskog područja tribini su prisustvovali predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-e VPŽ i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Mato Bubaš, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak, zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Bojan Plantak, načelnici općina: Mikleuš Milan Dundović i Čađavica Mirko Rončević, te domaćin tribine,  predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina Ilija Nikolić koji je na početku pozdravio nazočne i najavio goste.

S nekoliko pozdravnih riječi skupu su se obratili dožupan VPŽ Darko Žužak, slatinski dogradonačelnik Bojan Plantak te predsjednik ZUiČ HVIDR-e VPŽ i Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Mato Bubaš.

Uz pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Nenada Križića, gosti predavači bili su predstojnica Ureda državne uprave u Virovitičko-podravskoj županiji Sanja Bošnjak i viši stručni savjetnik Ministarstva hrvatskih branitelja Područne jedinice Virovitica Ante Krišto koji je braniteljima pojasnio sve informacije vezane za mirovine – od starosnih, obiteljskih, invalidskih do najniže zajamčene braniteljske mirovine. Između ostaloga naglasio je kako će po novom zakonu branitelji koji su u mirovini moći raditi uz mirovinu 4 sata, a HRVI 3 i pol sata dnevno bez uskraćivanja isplate dijela mirovine.
Savjetnik Krišto istaknuo je kako će zakon koji se odnosi na mirovinska prava biti na snazi od 1. siječnja 2019. godine, a dio koji se odnosi na najmanju zajamčenu mirovinu stupio je na snagu s 1. ožujkom ove godine.

Predstojnica Ureda državne uprave u Virovitičko-podravskoj županiji Sanja Bošnjak izvijestila je nazočne o broju zaprimljenih zahtjeva za priznavanje prava Hrvatskih ratnih vojnih invalida i ostalih prava hrvatskih branitelja, te istaknula potrebu za učestalijom koordinacijom i komunikacijom svih institucija koje sudjeluju u ovom procesu priznavanja prava kako bi se postupci ubrzali i Zakon zaživio u svom punom obimu.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić opširnim je izlaganjem predstavio provedbu ovog Zakona kojom će Ministarstvo u suradnji sa svim službama uključenim u njegovo provođenje na najbolji mogući način pomoći hrvatskim braniteljima u rješavanju osobnih problema, statusa, a ponajviše mirovina. Govorio je između ostaloga i o modelima stambenog zbrinjavanja hrvatskih branitelja, gdje je pozvao hrvatske branitelje, uz stjecanje prava, na odgovorno ponašanje u obvezama, te ih još jednom podsjetio na mogućnost besplatnih preventivnih sistematskih pregleda.
„Svaki je slučaj poseban, stoga se hrvatski branitelji s ovog područja za detaljnije informacije mogu obratiti u Ured državne uprave u Virovitičko-podravskoj županiji, odnosno njegove ispostave u Slatini, Orahovici, Virovitici i Pitomači.“ – zaključio je pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button