Home / NASLOVNICA / Razgovor s Igorom Fazekašem, ravnateljem Doma zdravlja VPŽ: Liječnicima je na raspolaganju 15 stanova i vozila

Razgovor s Igorom Fazekašem, ravnateljem Doma zdravlja VPŽ: Liječnicima je na raspolaganju 15 stanova i vozila

Sve je manje liječnika na ruralnim područjima Hrvatske, odnosno u Slavoniji i Baranji, mladi liječnici uglavnom se odlučuju na stažiranje i kasnije eventualni stalan posao u Zagrebu i dalje, ali Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije čini sve kako bi se to promijenilo piše Glas Slavonije.

Specijalizacije

– Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije susreće se s poteškoćama kao i svi drugi u Slavoniji, a najveći problem je nedostatak liječnika što pokušavamo riješiti na sve moguće načine. To je nažalost problem sezonskog karaktera jer kad mladi liječnici izađu sa studija, ordinacije se popune, ali vrlo brzo većina njih želi bolničku specijalizaciju, ali ne iz domene domova zdravlja i tu nastaje problem koji mi konstantno rješavamo svim svojim snagama – kaže ravnatelj županijskog Doma zdravlja Igor Fazekaš te nastavlja:

– Županijski Dom zdravlja ima 15 svojih stanova na području županije koji nudi liječnicima koji ovdje dolaze raditi, a isto tako i određen broj vozila koja se daju na raspolaganje liječnicima, tako da na sve načine pokušavamo zadržati mlade liječnika ovdje kod nas i, naravno, paralelno pružiti našim građanima dostojnu zdravstvenu zaštitu. Važno je reći i da za sve one ordinacije koje su trenutno ostale bez nositelja tima, odnosno liječnika, imamo raspisana tri natječaja za liječnika opće obiteljske medicine, jedan je u pripremi, ali one nisu prazne već te ordinacije svakog dana imaju liječnika i zdravstvena skrb za naše građane ni u jednom trenutku nije uskraćena, što je, dakako, najvažnije. Možda bi nam pomogla zakonska regulativa koja bi, primjerice, rekla da se nakon završetka studija mora raditi godinu dana u primarnoj zdravstvenoj zaštiti prije nego što se steknu uvjeti za specijalizaciju ili da se recimo izjednači mogućnost zapošljavanja izvan Republika Hrvatske s kriterijima kakve imaju naši liječnici kada odlaze u zemlje Europske unije, ali to je, naravno, u domeni nadležnog ministarstva, i siguran sam da će ono pronaći neki način rješenja za te probleme.

1901domzdravlja1

Liječnik i Orahovici

Orahovica je odlaskom dr. Đure Kneževića u mirovinu ostala bez jednog liječnika, pričalo se među građanima o problemu nedostatka liječnika u ovom gradu, no Dom zdravlja VPŽ-a pravodobno je reagirao i ta ordinacija svaki dan ima liječnika.

– Orahovica je do kraja prošle godine imala tri liječničke ordinacije i jednu pedijatrijsku. Dvije od tri liječničke bile su privatne i jedan od tih liječnika otišao je u mirovinu s 31. prosinca prošle godine. Mi smo odmah preuzeli tu ordinaciju i u tijeku je ishođenje suglasnosti Ministarstva zdravstva za zapošljavanje liječnika. Potom slijedi natječaj i vrlo brzo će biti riješeno to pitanje, no isto tako u toj ordinaciji svakodnevno je liječnik jer građani moraju imati stalnu i adekvatnu zdravstvenu skrb. Nadalje, u našoj drugoj orahovačkoj ordinaciji radila je liječnica do kraja 2015. koja je potom dobila specijalizaciju na koju je i otišla, a po završetku i prema njenim najavama sebe vidi u Orahovici i ostat će u ovom gradu stalno. Njena zamjena i dalje radi, riječ je o liječnici koja je dobila posao na Medicinskom fakultetu u Osijeku, ali je svejedno izvan svog radnog vremena redovno u Orahovici u svojoj ordinaciji – kaže Fazekaš o ordinacijama u Orahovici te naglašava kako Dom zdravlja čini sve kako bi i uvjeti rada u medicini na području županije bili što bolji.

Oprema i prilagodba ordinacija

– Svi pacijenti naše županije moraju imati jednake uvjete u zdravstvenoj zaštiti. Nama je u proteklim godinama odobreno više od milijun eura nepovratnih sredstava koje smo uložili po cijeloj županiji, što u uređenje prostora ambulanata, što u kupnju nove medicinske opreme. Sagradili smo dvije nove ambulante u Zdencima i Novoj Bukovici. Nedavno nam je odobreno novih 5,6 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz projekta koji smo nominirali pri Ministarstvu regionalnog razvoja, a radili smo ga zajedno sa Županijom. Iz tih sredstava više od dva milijuna kuna bit će uloženo u opremanje i prilagodbu naših ordinacija u općinskim središtima, i time ćemo imati sedam ordinacija. Ostalim novcem kupit ćemo novu opremu za ispostave u županiji kako bismo pojačali kvalitetu zdravstvene zaštite u cijeloj županiji – zaključio je Fazekaš. (www.glas-slavonije.hr, vg, Fotografije: Vladimir Grgurić)

x

Check Also

Preminuo istaknuti član Udruge HVIDR-a Slatina Ivan Gorenac (1955.-2020.) iz Bakića

Danas smo u ranim poslijepodnevnim satima od Udruge HVIDR-a Slatina zaprimili tužnu vijest da je ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org