CORONAVIRUS INFONASLOVNICA

Beroš: Naš sustav funkcionira, usporili smo rast

Naš sustav funkcionira. Usporili smo eksponencijalni rast. Ako broj novooboljelih bude znatno rastao, izvjesno je da ćemo morati poduzeti još restriktivnije mjere, rekao je u emisiji U mreži Prvog ministar zdravlja Vili Beroš.

Beroš je kazao da nema nekih bitnih novosti, te da redovito informiraju javnost i dogovor je da to rade u redovitim obraćanjima javnosti.- Ja sam samo vojnik u ovoj bitki, kazao je. Dodao je kako Osijeku imamo aktivaciju tj. povećani broj oboljelih, te su dva bolesnika završila na respiratoru i zahtijevali su mjere intenzivnog liječenja.

– Ovaj virus ne bira, što se dogodilo u drugim zemljama to se događa i kod nas , usprkos našem nastojanju da ograničimo, spriječimo i da usporimo ulazak virusa u zdravstveni sustav ipak se dešava da on ulazi, što je na neki način očekivano, jer naravno je riječ o bolesnim osobama koje idu u zdravstveni sustav. Ne postoji način brze detekcije je li netko pozitivan ili nije na koronavirus, rekao je Beroš.
Rekao je da su liječnici puno puta u situaciji kada moraju brzo reagirati i nemaju  vremena elaborirati je li netko bio u nekakvom kontaktu. Dodao je da se može  dogoditi da se nekad pomoć pruži na ne baš optimalan način kao jučer u Osijeku.

– Nakon toga najvažnije je što su i u Osijeku napravili da epidemiolozi svoje izvide detektiraju tko je od osoba bio u kontaktu s pozitivnim bolesnicima a tko nije te da tako saniraju posljedice događaja. Tako je bilo jučer u Osijeku. Moja obaveza je bila suportirati ih i dati im potporu u konačnici i svim zdravstvenim djelatnicima koji su na prvoj crti bojišnice tako da sam to jučer i napravio, rekao je.

Naglasio je da je jučer u samoizolaciji bilo 495 zdravstvenih djelatnika i da je to veća brojka, ali zbog veličine sustava još uvijek ima vremena nadoknaditi te gubitke s fleksibilnošću i mobilnošću.

– Za sada uspijevamo pokriti sve te rupe i zadovoljiti potrebu za zdravstvenim kadrovima, kazao je.

Beroš je istaknuo da je epidemiološka situacija u raznim dijelovima Hrvatske različita te da još uvijek imamo dovoljan broj zdravih zdravstvenih djelatnika.

Dodao je da za sve donacije se treba obratiti Maji Grbi-Bujević u stožeru civilne zaštite jer ona koordinira potrebama i nije rekla da nedostaje grijalica i majica.

Ministar je rekao da situacija s opremom nije optimalna te da se snalaze kao umiju. Kazao je da opremu preraspodjeljuju i količine opreme nabavljaju iz dana u dan. Nada se da će Ministarstvo gospodarstva moći nabaviti opremu koja je potrebna jer se otvorilo kinesko tržište.

Beroš je istaknuo da ne bi isključio mogućnost uvođenja novim mjera, ali da sad to nije aktualno.

– Pokušali smo balansirati da ne omogućimo normalne životne uvjete da funkcioniraju a opet da s epidemiološkog spektra poduzmemo maksimum, rekao je. -Za sada smo poduzeli značajne restriktivne mjere, ograničili čak i kretanja izvan mjesta prebivališta, što je značajna restrikcija i očekuje da će te mjere za koji dan početi davati rezultate, dodao je.

Kazao je da su području Murtera restriktivnije mjere u prvom redu da se izvidi epidemiološka situacija, da se detektira uzrok velike pojave oboljelih te će se onda odlučiti hoće li se zadržati krajnje restriktivne mjere ili će se vratiti na jednu stepenicu niže

– Prilagođavamo se situaciji iz sata u sat gledamo epidemiološku situaciju i nastojimo poduzeti ono što je optimalno u datom trenutku, dodao je ministar.

Psiholog Hrvoje Maleković je kazao da u ovakvim situacijama ljudi doživljavaju određene vrste emocija.

-Bio je potes, prijetnja koja je bila neposredna, normalno je da se javi strah. Ako netko prekrši pravila, javlja se i ljutnja, ako dođe do nekog gubitka onda je normalno da se javi tuga, rekao je.

Naglasio je da je starijima teško objasniti, ali da ih može zaštiti socijalna mreža koja je u ovom trenutku najveći zaštitni faktor.

Gordana Buljan Flander je kazala da su djeca sada ranjiva skupina i da reagiraju na tramu potresa i na zdravstvenu krizu.

Dodaje da je bitno da znamo da djeca imaju osjećaj straha i zabrinutosti i tjeskobe. Djeci treba pomoći da prevladavaju svoje emocionalne reakcije i treba im dati obrazloženje pa čak i maloj djeci.

Buljan Flander istaknula je da djeci treba uvesti ograničenja gledanja vijesti i ostalih neprovjerenih informacija. Naglašava da djeci treba čim prije uspostaviti rutinu, te da treba slušati njihove strahove, brige i njihova pitanja.

– Djeci treba ići poruka ja sam tu za tebe, normalno je da se nekada i bojiš, normalno je da dođeš mami i tati u krevet nisi zbog toga mala beba, ne treba ga zbog toga sramotiti i ismijavati, posebno za stariju djecu, za adolescente, s njima treba drugačije. Za njih je normalno da imaju otpor prema autoritetima, razvojno je da imaju rizična ponašanja, da neće poslušati ono što im kažemo i najvažnije da znamo u toj dobi da imaju tinejdžersku ranjivost. Oni misle da se njima ništa ne može dogoditi, ali što je u toj dobi izraženo je solidarnost, kazala je. (vijesti.hrt.hr, mk)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button