NASLOVNICAOPĆINE

Započela izgradnja ambulante u Čađavici

S ciljem poboljšanja zdravstvene usluge svim stanovnicima županije danas je u Čađavici započela izgradnja potpuno nove zgrade ambulante Doma zdravlja. Dio je to projekta ” Poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite u Virovitičko-podravskoj županiji” kojeg provodi županija u partnerstvu za županijskom organizacijom Doma zdravlja. Naravno da je u priču oko izgradnje nove ambulante spremno ušla i sama Općina Čađavica čiji će stanovnici, kako je rečeno danas na otvorenju radova, sredinom iduće godine imati uvjete za još bolje i kvalitetnije liječenje. Osim domaćina ovog događaja, održanog danas na adresi Vukovarske 34 u Čađavici, načelnika Općine Mirka Rončevića, otvorenju početka radova prisustvovao je i župan Igor Andrović rekavši pri tom da se u ovom trenutku, osim u Čađavici, radi na izgradnji i obnavljanju te opremanju još 7 ambulanti na području cijele županije.

Izgradnja ambulante u Čađavici vrijedna je 1 400 000 kuna, a još 400 000 kuna koštat će opremanje iste. Kompletan iznos izgradnje i opremanja pokrit će jednakim novčanim iznosima županija, Dom zdravlja županije i Općina Čađavica. Kao preduvjet izgradnji bilo je potrebno kupiti zemljište i ishoditi potrebne dozvole, a taj dio uspješno je odradila sama Općina Čađavica. Nova ambulanta sadržavat će prostoriju za patronažnu sestru, prostorije za dentalnu ordinaciju i primarnu zdravstvenu zaštitu, čekaonicu, sanitarni čvor, ulaznu rampu za osobe s invaliditetom te uređeno parkiralište.

Potrebu za izgradnjom nove ambulante načelnik Mirko Rončević razložio je rekavši da stara više nije mogla udovoljiti niti minimalnih tehničkim uvjetima, a i velik broj upisanih pacijenata, kako  u primarnu zdravstvenu zaštitu od čak 1 900 korisnika, te u zubarsku ordinaciju od 1 700 pacijenata, iziskuje dodatnu kvalitetu i potrebite uvjete prilagođene zdravstvenim potrebama ovog velikog broja stanovnika općine. Upozorio je i na problem s kojim se susreće ne samo Čađavica već i sva ostala manja mjesta u Hrvatskoj, a to je taj da je teško motivirati liječnike za rad u njima, pa je radi pokušaja otklanjanja istog njegova Općina donijela odluku  o davanju stimulacije u visini od 25 000 kuna neposredne pomoći kao svojevrsnom poticaju liječnicima za ostanak i rad na selu. (dj / Foto: R. Turkalj)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button