DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINE

Voćinskim žrtvama poklonila se i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Jučer je u Voćinu u znak sjećanja na 47 nevinih žrtava stradalih 13.prosinca 1991. održano  11. hodočašće hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj.

I ove godine organizaciju ovog  velikog događaja odradila je na zavidnoj razini Zajednica udruga i članova Hvidre Virovitičko-podravske županije. Suorganizatori su bili Općina Voćin i Virovitičko-podravska županija, a pokrovitelj Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Događaju je prisustvovala i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Na obilježavanju 28. obljetnice žrtava Voćina predsjednica je poručila  kako je dužnost hrvatske države ustrajati u istragama i kaznenom progonu zločina u Voćinu, ali i drugih zločina počinjenih tijekom velikosrpske agresije.

Grabar-Kitarović je podsjetila kako su 13. prosinca 1991. godine, “u kukavičkom bijegu pred hrvatskim vojnicima, četničke horde iskalile svoj zločinački bijes na 47 nenaoružanih i nezaštićenih žitelja Voćina, čiji je jedini grijeh bio što su Hrvati”.

Ocijenila je kako se u Voćinu dogodio “jedan od najgorih zločina tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku” te da “čak i međunarodni stručnjaci, koji su sudjelovali u istrazi, nisu mogli pronaći riječi kojima bi opisali ono čemu su svjedočili te ostali zaprepašteni bezumnom orgijom nasilja i zla”.

podsjetila je kako u tom zločinu nije bila pošteđena ni gotovo osam stoljeća stara Katolička crkva te kako ni danas ne može shvatiti mržnju koja je proizvela takav zločin.

“Ne želimo razumjeti ili shvaćati takvo iskonsko zlo, njemu se suprotstavljamo dobrotom, vjerom i ljubavlju prema našim žrtvama, našem narodu i našoj domovini Hrvatskoj”, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović dodavši kako nas spomen na voćinske žrtve obvezuje da gradimo sretnu budućnost “u kojoj nema mjesta mržnji”.

Međutim, istaknula je, “ne mrziti ne znači zaboraviti i odustati od traganja za pravdom, a pravda do sada nije zadovoljena jer nekolicina pojedinačnih presuda za zločine u Voćinu ni približno ne može isprati gorčinu zbog toga što mnogi počinitelji voćinskih zločina i danas uživaju u nezasluženoj slobodi”.

“Ratni zločin ne zastarijeva, a Zakon o općem oprostu ne abolira niti jedno takvo djelo. Dužnost je hrvatske države ustrajati, koliko god bude potrebno, u istragama i kaznenom progonu ovog zločina, i drugih zločina počinjenih tijekom srpske agresije. Jamčim vam da tu dužnost i obvezu nikada neću zaboraviti”, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora virovitičko-podravski župan Igor Andrović podsjetio je kako su slike stravičnog zločina u Voćinu tada obišle svijet, koji je ostao hladan na prizore užasa, a izostala je, kaže, osuda zla i brza reakcija kojom se mogla spriječiti agresija koja se kasnije pokazala još okrutnija.

Porušene domove i zgrade smo obnovili, ali ratne rane u srcima onih koji su izgubili svoje najdraže neće nikada zacijeliti. Naša je dužnost sačuvati od zaborava događaje koji su obilježili našu noviju povijest jer to je naš dug prema žrtvama, istaknuo je Andrović.

Kod spomen-obilježja u centru Voćina vijence su položili članovi obitelji ubijenih žrtava, izaslanstva državnih i lokalnih vlasti te braniteljskih udruga, a svetu misu predvodio je požeški biskup mons. Antun Škvorčević.

dj

izvor: Hina

Foto: Robert Turkalj


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button