DOGAĐANJANASLOVNICA

Uručene diplome prvoj generaciji slatinskih plivača DV Zeko

Od samog otvorenja bazena na Odjelu za fizikalnu terapiju i rehabilitacijsku medicinu Ispostave županijskog Doma zdravlja u Slatini u veljači 2019. godine, na inicijativu gradonačelnika Grada Slatine Denisa Ostrošića rodila se ideja o pokretanju programa Obuke za vrtićarce neplivače, odnosno djece predškolske dobi, koju su prihvatili Dječji vrtić Zeko kao i ravnatelj županijskog Doma zdravlja Ivica Fotez, te se o ovoj ideji tijekom listopada prošle godine razgovaralo na prvom radnom sastanku s ravnateljicom vrtića Sanelom Valpovac.

Cjelokupna organizacija i realizacija projekta kreće sredinom studenog suradnjom zamjenice ravnateljice Tamare Dorić i profesora Hrvoja Žuneca te masovnim roditeljskim sastankom s roditeljima svih predškolaca vrtića Zeko na kojemu je prof. Žunec predstavio program obuke za neplivače koji su prihvatili mahom svi roditelji.

Tako su formirane tri skupine djece, a DV Zeko osigurao je sve potrebne rekvizite i kape za plivanje te pomoćne djelatnice koje su se skrbile i pomagale djeci da u sigurnom okruženju prođu obuku plivanja.
Svoju veliku avanturu u ovom povijesnom projektu DV Zeko koji je jedini vrtić u Virovitičko-podravskoj županiji, a i šire, te u svom redovnom programu ima i integriranu obuku za neplivače s verificiranim programom i pod stručnim vodstvom diplomiranog kineziologa s 9 i pol godina rada u školi plivanja, uspješno je završilo 67-mero djece.

Tom prigodom jučer je u dvorištu DV Zeko upriličena svečana dodjela diploma malim plivačima gdje je sve nazočne pozdravila zamjenica  ravnateljice Tamara Dorić.

 – Ozbiljno smo ušli u ovaj projekt i dali sve od sebe da djeci omogućimo svu potrebnu opremu i pratnju na bazenu, stoga bih se zahvalila našim divnim pomoćnim djelatnicama Mariji i Ani koje su bile svaki dan obuke pri ruci treneru i djeci te omogućile da djeca neometano prolaze kroz ovu atraktivnu obuku. Zahvalila bih se i prof. Žunecu koji je osvojio djecu kombinacijom dobrog programa, autoriteta i zabavnih aktivnosti te postigao da gotovo sva djeca proplivaju i uistinu uživaju u ovoj predivnoj priči, – rekla je zamjenica  ravnateljice posebno se zahvalivši Gradu Slatini i slatinskom Domu zdravlja koji su to omogućili. Najavila je kako će program obuke za neplivače i dalje ostati dio programa vrtića jer, kako je rekla, poučni ovim predivnim iskustvom, želja im je da i ostaloj djeci omoguće sretno plivanje kroz njihovo djetinjstvo.
Posljednja grupa mališana nije uspjela završiti svoju obuku zbog koronavirusa,  no dogovoreno je da će još šest sati završne obuke moći ostvariti na jesen početkom školske godine.

Veselje zbog uspjeha koji su ostvarili polaznici škole plivanja DV Zeko nije krio ni slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić te je izrazio zadovoljstvo realizacijom jedne prekrasne ideje koju su prihvatili svi roditelji ove generacije koja će u povijest našega grada ući kao prva skupina djece koja je proplivala u svome gradu.

– Bez dobrog susjeda ništa. Naime u suradnji s dr. Fotezom i slatinskim Domom zdravlja koji su otvorili svoja vrata i mogućnosti jednog prekrasnog kompleksa s bazenom, uspjeli smo realizirati ovaj projekt kojim smo došli do ovog trenutka da možemo reći kako će od sada pa nadalje slatinski učenici prvih razreda, a koji su pohađali predškolu u DV Zeko imati mogućnost doći u školu i postati, ne samo učenici prvog razreda nego i prvašići plivači, – rekao je gradonačelnik Ostrošić te uputio velike pohvale treneru Žunecu na strpljenju i požrtvovnosti zbog koje su naučili plivati i oni mališani koji su mislili da nikada neće.

– Ovo je prvi korak kojim će se upotpuniti cjelodnevna iskoristivost slatinskog bazena, a želja nam je raširiti lepezu zdravstvenog turizma.
No ono što je bitno za djecu i mlade grada Slatine jest da im ponudimo što više zdravih sadržaja, i to činimo planski, ne samo s Domom zdravlja nego i šire. U gradu imamo nogometni i rukometni podmladak, kao i školu tenisa, a u planu je i škola skijanja., tako da se na više mjesta pokušava paralelno podići još veća kvaliteta života i nadam se da ćemo to zajedno uspjeti kako bi se svi potencijali u gradu maksimalno koristili, a sve je otvoreno prema mladima,
– zaključio je Ostrošić.

– Naše malo misto nema vode u izobilju te sam u sklopu projekta izgradnje bazena razmišljao dva koraka unaprijed. Tako smo izgradili bazen s dva nivoa različitih dubina, jer prvotni je bazen bio isključivo rehabilitacijsko-terapeutski.
Prvi korak smo ostvarili zahvaljujući financijskoj potpori gradonačelnika Ostrošića i Grada Slatine, a to je da svi mališani u našem zajedničkom dvorištu budu sretni i zadovoljni. Nije mala stvar da djeca imaju prigodu napraviti dvadesetak koraka iz vrtića i doći u bazen gdje uz kvalitetu učenja samog plivanja mogu doživjeti i vrijednost tople i zdrave vode
, – rekao je ravnatelj županijskog Doma zdravlja Ivica Fotez izrazivši zadovoljstvo razvojem ove jedinstvene, predivne priče u sklopu koje je prva generacija završila obuku plivanja.

Izrazio je nadu skorašnje realizacije drugog koraka u sklopu kojega je zamišljeno da terapijsko-rehabilitacijski bazen u Slatini uz edukativni postane i wellness spa bazen. Na taj način bi se iskoristio njegov puni potencijal.

– Zahvaljujući Gradu Slatini izgrađene su dvije saune koje će biti dio tog paketa. Puni smisao sauna doći će do izražaja kada se završi gradski projekt Sequoia i otvori hostel gdje bi u kompletnoj ponudi posjetiteljima bilo i korištenje sauna i bazena s terapijom udarnog vala i terapijom pneumatske limfne drenaže, te između ostaloga djelomičnom ili potpunom masažom tijela. Ovom će se turističkom ponudom zaokružiti izuzetno dobra suradnja Grada i Doma zdravlja, – zaključio je dr. Fotez.

Prije same dodjele diploma malenim plivačima, pozdravio ih je i njihov trener Hrvoje Žunec. Tom je prigodom istaknuo kako je mislio da se zbog brojnih drugih obaveza više nikada neće baviti podučavanjem plivanja, no drago mu je da se vratio u bazen jer su mu ovi mališani prirasli srcu.

– Njihova želja da nauče plivati i veselje kada su u tome uspjeli nema cijenu, stoga zahvaljujem svima koji su to omogućili jer ovo je zaista povijesni trenutak. Ovakvih uvjeta koji su gotovo laboratorijski doista nema nadaleko i drago mi je da je upravo Slatina ta koja ima prvu školu plivanja za predškolce u našoj županiji, – rekao je prof. Žunec te dodao kako bi za ove male Slatinčane učinio sve, te se stavio na raspolaganje i novim generacijama budućih plivača.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Hrvoje Žunec)
Možda će vas zanimati i ...

Back to top button