DOGAĐANJANASLOVNICA

UKLA Slatina na početnoj konferenciji predstavilo projekt „Zajedno i mudro na putu bez ovisnosti“

Udruženje klubova liječenih alkoholičara Slatina jučer je u restoranu Pinta u Slatini održalo početnu konferenciju projekta „Zajedno i mudro na putu bez ovisnosti“ odobrenog u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – Faza I, Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“.

Vrijednost projekta iznosi 566.660 kuna, intenzitet potpore je 100%, od toga su bespovratna sredstva Europske unije 85%, a Državnog proračuna 15%.
Partneri projekta su Hrvatski crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Slatina i Centar za socijalnu skrb Slatina dok su posrednička tijela Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije.

Izrazivši ponos što je Udruženje klubova liječenih alkoholičara Slatina dobilo prvi ovako veliki projekt, predsjednica istog Ksenija Vujanović-Juras pozdravila je sve nazočne, prije svega osnivačicu slatinskih alkoholoških programa, dr. Mariju Turk Kuči, zatim partnere na projektu, predstavnike slatinskog Crvenog križa na čelu s ravnateljem Vladimirom Jelenčićem i Centra za socijalnu skrb Slatina koje je predvodila zamjenica ravnateljice Ivona Balić, potom predstavnice Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA Enu Komar i Andreju Andraši, pročelnika Stručne službe Grada Slatine Krunoslava Šaraboka, zatim dugogodišnje suradnike iz Udruge osoba s invaliditetom Slatina na čelu s predsjednicom Dijanom Zelenka, slatinskog Ogranka Matice hrvatske s predsjednicom Zoricom Varga, Udruge umirovljenika Slatina na čelu s predsjednikom Vladimirom Domićem, patronažne sestre slatinskog Doma zdravlja, suradnike na projektu kao i predstavnike ostalih slatinskih institucija i članove Udruženja.

Potom je tajnica Udruge Višnja Kajzer kroz kratku prezentaciju predstavila UKLA i njegov rad tijekom proteklih 45 godina postojanja, te kontinuiranom radu na prevenciji i tretmanu alkoholom izazvanih poremećaja primjenom učenja dr. Vladimira Hudolina.
Između ostaloga istaknula je kako je od samog osnutka Udruženja 1975. godine, kroz 9 klubova prošlo 1056 članova, ostvareno je oko 3000 godina apstinencije te uručeno 600 diploma, što dokazuje da su KLA održali izdržljivost i prilagodljivost kroz ljubav, solidarnost i prijateljstvo koji su temelj rada Udruženja, a zahvaljujući stalnim edukacijama stručnih radnika i članova klubova i volonterskom radu, osim nastojanja promjene stila života obitelji zahvaćene alkoholizmom, potiče prevenciju ostalih oblika ovisnosti.

Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA je napisala projekt koji je tom prigodom predstavila viša stručna suradnica Ena Komar. Istaknula je kako se radi o projektu u trajanju od 1,5 godine, a koji će Udruženju omogućiti brojne aktivnosti s ciljem podizanja svijesti i informiranja svih dionika društva od rane dobi o štetnim učincima i posljedicama konzumiranja alkohola i ovisnosti te praćenje pojave rizične konzumacije alkohola.
Projektom je planirano unaprjeđenje sustava podrške za 25 osoba s problemima ovisnosti, žrtava obiteljskog nasilja i njihovih obitelji, kao i jačanje kapaciteta 15 stručnih i dostručnih djelatnika s ciljem osiguranja uspješne resocijalizacije i smanjenja rizika od dodatne stigmatizacije i socijalne isključenosti, te educiranje i senzibiliziranje lokalnog stanovništva i zainteresirane javnosti o problemu alkoholizma što će se postići kroz planirana studijska putovanja, edukacije,  preventivne radionice i sportske susrete.
U konačnici će se pozitivan utjecaj projekta pokazati kroz jačanje kapaciteta osoba koje pružaju izvaninstitucionalne oblike pomoći skupinama u riziku od socijalne isključenosti, jačanje sposobnosti prilagođavanja i pozitivnog ponašanja u svakodnevnom životu kod ciljne skupine, unaprjeđenje socijalnih usluga na području grada Slatine i Virovitičko-podravske županije, podizanje svijesti i senzibilizaciju javnosti, te pružanje pomoći rizičnoj skupini i zadovoljavanje njihovih osnovnih životnih potreba i uključivanje u društvo.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button