DOGAĐANJANASLOVNICA

U župnoj crkvi bl. Ivana Merza mladu misu proslavio vlč. Viktor Jaković

U župnoj crkvi bl. Ivana Merza svoju mladu misu jučer je proslavio novozaređeni svećenik Viktor Jaković.

Trodnevna duhovna priprava za slavlje mlade mise započela je na blagdan sv. Marije Magdalene. U četvrtak, prvoga dana trodnevnice, večernju svetu misu predvodio je vlč. Lovro Volf, kapelan u Župi Božanskog milosrđa u Žilini (Slovačka Republika), druge večeri misu je predvodio vlč. Milan Blaha iz Župe sv. Ivana (Jana) Nepomuka iz Čeških Budějovica (Češka Republika), a trećega dana, u subotu, msgr. Vladimir Škrinjarić, župnik Župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Podravskoj Moslavini i arhiđakon slavonsko-podravski. Suslavili su mladomisnik Viktor Jaković, župnik slatinske Župe sv. Josipa i dekan Slatinskoga dekanata preč. Dragan Hrgić te domaći župnik preč. Nikola Jušić, a pjevao je župni zbor pod ravnanjem Darija Vrbaslije.

Uoči jučerašnje svečane mise, druge mlade mise u Župi bl. Ivana Merza od njezina utemeljenja, mladi svećenik primio je roditeljski blagoslov u dvorištu obiteljske kuće. Na početku njegova mladomisničkog euharistijskog slavlja predstavnici mladeži i svih župljana čestitali su Viktoru Jakoviću na odabiru njegova životnog puta i poželjeli mu uspješan hod, a župnik preč. Nikola Jušić za tu nakanu uručio mu je križ Isusov. Na misi je nadahnutu homiliju izgovorio propovjednik vlč. dr. Alejandro Castillo, rektor Biskupijskog misijskog sjemeništa u Puli, a koncelebrirali su svećenici Slatinskoga dekanata i gostujući svećenici. Viktorovo je mladomisničko geslo „Odsad se nećeš više zvati Jakov, nego Izrael, što znači jak s Bogom“. 

Viktor Jaković rođen je 7. studenoga 1992. kao treće od petero djece u obitelji Nede i Petra Jakovića. Tijekom osnovne i srednje škole upoznaje karizmu Neokatekumenskog puta pa nakon završene osnovne i srednje škole u Slatini odlazi u međunarodno misijsko neokatekumensko sjemenište Redemptoris Mater u Puli. Zbog potreba katoličke zajednice u Češkoj odlazi u međunarodno misijsko neokatekumensko sjemenište Redemptoris Mater, České Budějovice, gdje je zaređen za đakona, a ove godine i za svećenika. Zaredio ga je 19. lipnja u katedrali sv. Nikole u Češkim Budejovicama biskup mons. Vlastimil Kročil. Odmah sutradan, u nedjelju, 20. lipnja, svoju prvu mladu misu Viktor je slavio na češkom jeziku u Župi Pisek, u Češkoj, gdje će vršiti službu župnog vikara.

Pomoć i ohrabrenje na putu do svećeništva pružili su mu svećenici Vladimir Škrinjarić, Nikola Jušić i Zdravko Radoš.

(pž/Foto:Petar Žarković)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button