DOGAĐANJANASLOVNICA

U Sladojevcima održan 2. Memorijal ”Drago Vida, Zoran Balić i Milan Dunković”

U organizaciji Temeljnog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Sladojevci, Gradskog odbora Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Slatine i Županijske podružnice Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Virovitičko-podravske županije, jučer je održan 2. Memorijal ”Drago Vida, Zoran Balić i Milan Dunković”, u sjećanje na poginule hrvatske branitelje.

Poslije pozdravnih riječi i intoniranja hrvatske himne te odavanja počasti svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima minutom tišine, Memorijal je započeo polaganjem vijenaca i upaljenih lampiona ispred spomenika u središtu Sladojevaca, a nastavljen je odavanjem počasti na grobovima poginulih hrvatskih branitelja na mjesnim grobljima u Sladojevcima i Radosavcima.

Vijence i  lampione su položili predsjednici TO UHDDR Sladojevci Petar Derdić, GO UHDDR Slatina Željko Kolinger, Žup. Podružnice UHDDR VPŽ Branko Mihoković, u ime Grada Slatine počast su odali zamjenik slatinskog gradonačelnika Ilija Nikolić i pročelnik Krunoslav Šarabok, kao i roditelji poginulih hrvatskih branitelja u čije se ime Memorijal i održao, te predstavnici i članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata i mještani. 

U sklopu 2. Memorijala ”Drago Vida, Zoran Balić i Milan Dunković” održane su i sportske igre članova braniteljskih udruga, a natjecalo se u streljaštvu zračnom puškom, elektronskom pikadu, kartanju belota i visećoj kuglani. 

REZULTATI

Viseća kuglana ekipno:

 1. ZUiČ HVIDR-a VPŽ
 2. HVIDR-a Slatina
 3. TO UHDDR Bakić 

Viseća kuglana pojedinačno:

 1. Franjo Sterle
 2. Marko Marković
 3. Damir Lacković

Streljaštvo zračnom puškom ekopno:

 1. ZUiČ HVIDR-a VPŽ
 2. TO UHDDR Sladojevci
 3. GO UHDDR Slatina

Streljaštvo zračnom puškom pojedinačno:

 1. Stjepan Krahulec
 2. Filip Podboj
 3. Danijel Klement 

Kartaška igra belot:

 1. ZUiČ HVIDR-a VPŽ (Pavić, Mali)
 2. TO UHDDR Bakić (Prlić, Kočiš)
 3. UHDDR Krapina (Jaković, Jurec)

Elektronski pikado:

 1. ZUiČ HVIDR-a VPŽ
 2. Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Slatina
 3. UHDDR VPŽ

Ekipama pehare, a pojedincima medalje uručili su zamjenik slatinskog gradonačelnika Ilija Nikolić i majka poginulog hrvatskog branitelja Milama Dunkovića, Rozalija Dunković. Veliki pehar za ukupno ekipno osvojeno prvo mjesto pripao je natjecateljima Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije. 

U okviru ovog Memorijala otkrivena je spomen ploča u sjećanje na dan kada je u Sladojevcima osnovan prvi krizni štab i ustrojena prva satnija Zbora narodne garde na području tadašnje općine Podravske Slatina. Ploču su otkrili Franjo Fučkar i Pavao Sertić. 

Svojim dolaskom ovaj su događaj uveličali trkači Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije ”Glasnici istine”, istrčavši dionicu od prve linije obrane u mjestu Mačkovci do Sladojevaca, gdje su srdačno dočekani velikim pljeskom. 

Zahvalnice svim predstavnicima ekipa koje su sudjelovale u igrama hrvatskih branitelja, te ”Glasnicima istine” uručio je predsjednik GO UHDDR Slatina Željko Kolinger. Velečasni Dario Šimić je u sladojevačkoj crkvi sv. Barbare služio svetu misu zadušnicu.

2. memorijalni susret posvećen poginulim hrvatskim braniteljima Dragi Vidi, Zoranu Baliću i Milanu Dunkoviću organiziran je u sklopu projekta 2. memorijalni susret posvećen poginulim hrvatskim braniteljima Dragi Vidi, Zoranu Baliću i Milanu Dunkoviću i 1. memorijalni susret posvećen poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama iz Četekovca, Blinaca i Čojluga. Županijska podružnica UHDDR Virovitičko-podravske županije projekt je prijavila na Javni poziv za financiranje/sufinanciranje obilježavanja obljetnica ratnih događanja i stradavanja te prigodnih nadnevaka vezanih za Domovinski rat u 2021. godini, a kojeg je raspisalo Ministarstvo hrvatskih branitelja. Cilj projekta je odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama, poboljšanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja te promicanje vrijednosti Domovinskog rata. (tks,df/Foto: D. Fišli)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button