DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Slatinska Matica nastavila misiju obilježavanja lika i djela Mirka Jirsaka

Danas su predstavljanjem knjige Mirka Jirsaka imena Ucjena započeli Dani istoimenog autora, a koje već treću godinu za redom organizira Ogranak Matice hrvatske u Slatini tragom očuvanja lika i djela ovog slatinskog književnika, pjesnika, prosvjetnog djelatnika, novinara i zavičajnika.

Prije nego što je riječ prepustila Heleni Sablić Tomić dekanici Akademije za umjetnosti kulturu u Osijeku voditeljici , kako ga je i sama najavila, svojevrsnog kolokvija posvećenog ovom utjecajnom slatinskom književniku,  uvodnu riječ o Jirsakovim danima održala je predsjednica slatinskog ogranka Matice hrvatske Zorica Varga. Isprepleten s ulomcima iz Jirsakovog djela Ucjena koje je čitala Mirna Ostrošić magistra glume i lutkarstva, u predanom obraćanju posjetiteljima dalo se je zabilježiti nekoliko vrlo bitnih smjernica gošće iz Osijeka kako bi i na koji način trebalo usmjeriti Jirsakove dane kako bi oni nesmetano prolazili kroz vrijeme, baš kao i njegovi radovi, mirno neprekidno ploveći do svoje stote godišnjice. Između ostalog naglasila je dr. Sablić Tomić da je potrebno pronaći način kako sačuvati iskonski slavonski identitet te kako taj isti praktički lokalni identitet upisati u širi kontekst. Zato je tu Slatina, grad i njegovi ljudi, koji imaju zadaću ”upozoriti” svijet na postojanje svojih značajnih osoba poput samog Jirsaka, te između ostalih Milka Kelemena, Viktora Žmegača, Ivana Balenovića, kako bi ih hrvatska poetika i umjetnost uvijek mogli prepoznati.

I ovi Jirsakovi dani održavaju se u slatinskom Zavičajnom muzeju, a današnji prvi dio programa započeo je prigodnim nastupom učenika Glazbene škole Milka Kelemena Nike Šebijanić i Ine Pavića. Sutra nas na Jirsakovim danima na istom mjestu od 18 sati očekuje predstavljanje knjige Slatinčanina Olivera Jukića ”Priča o NK Slatina”.

dj

Foto: Damir Jukić


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button