DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAOD SVEGA POMALOŽUPANIJA

Prvi dan škole: Na području VPŽ u školske klupe danas sjelo 5.600 osnovaca i 2.630 srednjoškolaca

Nešto više od 460 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola sjelo je danas u školske klupe. U novoj školskoj godini tako će osnovnu školu pohađati oko 310 tisuća učenika, od kojih je nešto manje od 36 tisuća prvašića, dok će ih u srednjim školama biti ukupno 154.400. U Virovitičko-podravskoj županiji je trenutno 5.600 učenika u svim osnovnim školama, od kojih je 500-tinjak prvašića, a oko 200 ih je krenulo u osnovne škole čiji je osnivač Grad Virovitica.

– U osnovne škole danas je sjelo ukupno 5.600 učenika. Prošle godine smo imali 5.700 pa tako bilježimo pad od oko stotinjak učenika što nije zapravo jako veliki pad s obzirom da smo u posljednjih deset godina u osnovnim školama sveukupno pali za tri tisuće učenika. Ipak je sada taj pad učenika puno manji. Pad učenika najvećim je dijelom zbog preseljenja te se najviše odnosi na prvašiće, – kaže pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije Martina Bunić.

Kod srednjoškolaca na području Virovitičko-podravske županije je situacija drugačija. Naime, više ih je nego lani, odnosno 2.630 učenika.

– U srednjim školama imamo 2.630 učenika. Prošle godine smo imali 2.603 što znači određeno povećanje broja učenika u srednjim školama, – rekla je M. Bunić te istaknula kako su gotovo sve škole čiji je vlasnik županija uspjele popuniti svoje programe, ustrojiti razredne odjele tako da nisu morali ukidati programe.

– Sve naše škole više-manje su uspjele popuniti svoje programe, ustrojiti razredne odjele te si nismo stvorili situaciju viškova zaposlenika. Određene programe smo morali spajati, ali se nismo doveli do situacije da ukidamo programe. Čak i Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača koja je imala jako mali broj upisanih učenika u ljetnom upisnom roku, sada je uspjela ustrojiti svoje razredne odjele, – dodala je M. Bunić.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović, uputio je čestitku ovogodišnjim prvašićima, ali i svim učenicima na području naše županije.

– Dragi naši prvašići, čestitam vam na početku školske godine, vašoj novoj životnoj epizodi, gdje ćete dobiti potrebna znanja koja će vas voditi kroz život. U školskim klupama upoznat ćete nove prijatelje, nove simpatije i ljubavi. No, iako je torba katkad teška, iako katkad ni zadaća neće biti lagana, ostanite i nadalje djeca. Učite i obrazujte se, ali se ne zaboraviti i igrati. Kroz sve to poštujte starije, roditelje, učitelje. Sretnu i uspješnu školsku godinu želim i ostalim učenicima na području naše županije. Naravno, uspješnu i sretnu novu školsku godinu želim i vašim roditeljima i učiteljima, jer svi vi tvorite skladnu simbiozu bez koje nema budućnosti. Pozivam i vozače na pojačani oprez, jer će u prometu sudjelovati veliki broj učenika, posebno“prvašića“, a mnogima od njih to će biti prvo putovanje od kuće do škole. 

(Izvor: ICV, VPŽ, Foto: Kristijan Toplak)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button