DOGAĐANJANASLOVNICA

DAN GRADA SLATINE: Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Denis Ostrošić upoznao Slatinčane i goste s brojnim projektima

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Slatine u povodu obilježavanja Dana grada i 725. obljetnice prvog pisanog spomena imena Slatine, održanoj 1. rujna, gradonačelnik Denis Ostrošić upoznao je Slatinčane i njihove goste s brojnim projektima za razvoj grada, koji su u proteklom jednogodišnjem razdoblju realizirani, odnosno u tijeku realizacije ili u pripremi.

– Dan grada je prigoda da se spomenemo Slatine, ponosnog slavonskog i hrvatskog grada koji su kroz stoljeća stvarale generacije i generacije njegovih vrijednih ljudi. Činimo to i u proteklih pet godina još snažnije čuvajući svoju povijest, tradiciju i kulturu nastojeći provoditi strateške ciljeve za preokretanje dugogodišnjih negativnih trendova koji su donedavno kočili razvoj našega grada.

Izuzetno sam ponosan jer svakodnevno uspješno realiziramo projekte za poboljšanje standarda i kvalitete života u Slatini. Ponosan sam jer su konačno prepoznata nova strujanja koja su donijela napredak vidljiv na svakom koraku na našim trgovima i ulicama grada i prigradskih naselja, u poduzetničkim zonama i realiziranim projektima, na licima naših sugrađana, u našim srcima i umu. Promjena je tu, no do nje ne dolazimo lako i do nje ne mogu odmah svi: kad je naš um zatvoren, ego i arogancija vode glavnu riječ. Kad je naš um otvoren – poniznost cvjeta. Samo i jedino tako možemo ići naprijed i rasti. A rast je tu, konkretan, mjerljiv i opipljiv. Izdvojit ću samo najveće projekte, – rekao je uvodno gradonačelnik te dodao:

– Projekt Poboljšanje vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Slatina je u tijeku i uključuje ulaganja u sustav vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda na širem području grada Slatine ukupne vrijednosti preko 266 milijuna kuna a zahvaljujući sinergiji tvrtke Komrad, Hrvatskih voda i Grada Slatine. Rekonstrukcijom postojećeg, te gradnjom novog kanalizacijskog sustava bit će riješena gotovo kompletna odvodnja grada Slatine i prigradskih naselja, a izgradit će se i kilometri novog vodovodnog sustava.

Posjetiteljsko-interpretacijski centar „EPIcentar Sequoia Slatina otvoren je 22. travnja ove godine i u vrlo kratkom vremenu postao je još jedno prekrasno mjesto susretanja Slatinčana i naših gostiju te brojnih manifestacija kojima Slatina postaje vrlo zanimljiva i kvalitetna nova turistička destinacija naše županije i regije kojom opravdava ulaganja kroz program promicanja održivog razvoja prirodne baštine.

Radovi na izgradnji prometnica i javne rasvjete s hortikulturnim zahvatom u istočnom i zapadnom dijelu poduzetničke zone Turbina 2 završeni su prošle, a primopredaja građevine je obavljena početkom ove godine, vrijednost izvedenih radova iznosi preko 8 milijuna i 600 tisuća kuna.
Napominjem da smo se po istraživanju FINE o izvršenju proračuna za 2020. koje je nedavno objavljeno našli na visokom 4. mjestu među svim gradovima u Hrvatskoj po visini izdvajanja sredstava za zaštitu okoliša jer nam je buđenje građanske svijesti o važnosti življenja u što zelenijem okruženju itekako bitno pa su među našim prioritetima upravo projekti koji vode tome a odnose se na saniranje odlagališta neopasnog otpada, izgradnju reciklažnih dvorišta, nabavku spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, provođenje raznih edukacija i sl.

Dogradnja zgrade jaslica Dječjeg vrtića Zeko Slatina započela je u studenom prošle godine, radovi teku prema utvrđenoj dinamici, u završnoj su fazi, a u tijeku je i javna nabava za opremanje jaslica te se nadamo da će naši mali polaznici vrlo brzo svojim smijehom i cikom ispuniti nove prostore DV Zeko.

Radovi na rekonstrukciji zgrade Društvenog doma u Radosavcima završeni su u studenom 2021. godine kada je obavljena i primopredaja. Projekt se provodio iz Programa ruralnog razvoja putem Lokalne razvojne strategije LAG-a Marinianis, Tip Operacije 3.1.1. Poboljšanje društvene infrastrukture i proširenje lokalnih temeljnih usluga. Raduje me činjenica da su mještani vrlo aktivni i da je dom doista predan u prave ruke kako smo im to prije koju godinu i obećali.

Tijekom realizacije projekta u Radosavcima započeli smo s još jednim projektom iz istog programa i tipa operacije preko LAG-a Marinianis, a riječ je o nasušno potrebnoj rekonstrukciji sportsko-rekreacijskog centra Sladojevci. Radovi su započeli 1. lipnja 2022. godine a rok za dovršenje radova je 9 mjeseci.

S obzirom na veliku popunjenost postojeće odlagališne plohe i odgovore susjednih gradova da nisu u mogućnosti prihvatiti otpad s područja Grada Slatine, te činjenice da Dinamičkim planom zatvaranja odlagališta nije još utvrđena lokacija budućeg centra za gospodarenje otpadom s područja Virovitički-podravske županije, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH – Sektor za održivo gospodarenje otpadom dao je pozitivno mišljenje da za potrebe daljnjeg odlaganja ne postoje zapreke za nadvišenjem saniranog tijela odlagališta, a bez njegova proširenja. Postojeće reciklažno dvorište prenamijenit ćemo u reciklažno dvorište za glomazni otpad, a novo reciklažno dvorište izgraditi unutar Poduzetničke zone Trnovača u Slatini, kako bi isto bilo što dostupnije najvećem broju korisnika i opremljeno prema novim propisima.

Za novoformiranu Poduzetničku zonu Turbina 3 čekamo građevinsku dozvolu. Vrijednost projekta je preko 16 milijuna kuna, zatraženi iznos sufinanciranja 7 milijuna kuna, no zbog manjeg odobrenog iznosa sufinanciranja od 3 i pol milijuna kuna, uz konzultaciju i odobrenje Ministarstva, pristupilo se podjeli projekta na faze, kako bi se omogućila fazna izgradnja prometnica.

U sklopu projekta Jezero Javorica u tijeku je izrada Glavnog projekta za pribavljanje građevinske dozvole za izgradnju pješačko-biciklističke staze oko jezera, sunčališta sa šetnicom zapadno od jezera, pješačko-biciklističkog mosta, sportsko-rekreacijskog punkta u uvali sjeveroistočno od jezera te parkirališta na istočnom ulazu u Turističko rekreacijskog centra Jezero Javorica. Planirana je prijava ovog projekta na javni poziv za sektor turizma koji se očekuje ove jeseni.

Što se tiče izrade prostorno-planske dokumentacije u proteklom periodu donesena je:

 1. Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Slatine,

III. Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja grada Slatine,

Zatim stavljanje izvan snage Detaljnog plana uređenja „Centar“ Slatina i donošenje novoga Urbanističkog plana uređenja Centar Slatina.

Brojne su naše prijave projekata za sufinanciranje. Idemo redom:

Grad Slatina uložio je u izradu projektne dokumentacije za izradu fotonaponskih elektrana na zgradi POU, DV Zeko, Gradskoj upravi, i Komradu u Medincima, zatim u projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju i prenamjenu zgrade Društvenog doma u Kozicama, u projektnu dokumentaciju za Postavljanje podloge i uređenje vanjskih sportskih igrališta na igralištu iza crkve.

Projektna dokumentacija za energetsku obnovu javne rasvjete na području Grada Slatine je završena, a u tijeku je ugovaranje nabave za Izradu projektne dokumentacije za izgradnju sportske dvorane s hostelom i vlastitom solarnom elektranom.

Prijavljen je i ugovoren projekt kojim će se financirati nabavka otvorene i jednostavne internetske platforme za informiranje i komunikaciju građana s gradskim službama, te uvid u funkcioniranje Grada. U provedbu kreće i projekt namijenjen mladima Prvi koraci koji je grad Slatina prijavio s GRASom i više partnerskih udruga u kojem će se izraditi Lokalni program za mlade kako bi se potaknulo njihovo aktivno sudjelovanje u lokalnoj zajednici i osvijestili donositelji odluka o važnosti participativnog sudjelovanja mladih u donošenju odluka. Kad smo kod rada s mladima, Grad Slatina sudjeluje i u nacionalnom projektu Europe Goes Local kao jedan od 16 uključenih hrvatskih gradova kako bi se rad s mladima na lokalnoj razini još više osnažio.

Odobren je i projekt sufinanciranja dogradnje jaslica u iznosu od 350.000 kn od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u sklopu Programa održivog razvoja lokalne zajednice.

Formiran je logopedski kabinet Dječjeg vrtića Zeko Slatina financiran od strane Turske agencije za suradnju i koordinaciju – TIKA.

Prijavljeni su i projekti kojima je cilj je izraditi projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju Centra za sprečavanje i upravljanje rizicima Slatina.  kao i projekt kojim se planira provedba digitalne transformacije Grada Slatine kako bi se što bolje zadovoljile potrebe građana i unaprijedila učinkovitost gradskih usluga.

Uspješno smo realizirali projekt Slatino, zaželi, a nedavno je potpisan ugovor i za novi projekt Slatino, zaželi II! koji uskoro kreće u provedbu i uključuje ponovno zapošljavanje 21 žene sa Zavoda za zapošljavanje, a koje će skrbiti za 126 starijih i osoba i pružati im pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

U provedbi je i projekt Doživjeti stotu u partnerstvu s Dijabetičkom udrugom Slatina i Gradskim društvom Crvenog križa Slatina. Projektom se kroz razne aktivnosti građane Slatine želi informirati o rizičnim čimbenicima nastanka kardiovaskularnih i malignih bolesti te uključiti djecu i odrasle u provedbu preventivnih mjera.

Grad Slatina je prijavio projekt Izgradnje parkirališta kod Doma zdravlja u Slatini s ciljem izgradnje 34 parkirališna mjesta. Blizina Vrtića, Jaslica, Pošte, Hitne i Inkubatora dovoljan su razlog za ovaj potez. Dobivena sredstva iznose 100.000 kuna kroz poziv razvoj komunalnog gospodarstva i komunalnog standarda Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Prijavljen je projekt „Izgradnje i opremanje područnog objekta Dječjeg vrtića Zeko u Slatini“ vrijednog 11 milijuna kuna uz intenzitet potpore 100%. Cilj projekta je izgraditi i opremiti Područni objekt s kuhinjom, kapaciteta 8 dnevnih boravaka te tako povećati kapacitet Zeke za još 160-ero djece.

Prijavljen je projekt Ulaganja u objekt dječjeg vrtića na Program podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima. Grad Slatina je zatražio sufinanciranje od 231.093,63 kune, dok je cjelokupan projekt vrijedan 330.133,75 kuna. Projektom je predviđeno ulaganje u uređenje okoliša ispred novog dijela jaslica i uređenje vježbališta za bicikliste i pješake u dvorištu, – opširno je pojasnio gradonačelnik Ostrošić te rezimirao: 

Ukupno je u godinu dana prijavljeno 17 projekata ukupne vrijednosti preko 46 milijuna kuna s iznosom traženog sufinanciranja 28 i pol milijuna kuna, a od toga je do sada odobreno 8 projekata ukupne vrijednosti preko 22 milijuna kuna.

Spomenuo je u svom govoru i brojne privatne investicije na slatinskom području od kojih je izdvojio dvije:

– Ove godine u Novom Senkovcu otvorena je tvornica NUTRIS, prva tvornica u Europi i jedna od dvije – tri u svijetu za proizvodnju proteinskih izolata iz krumpira i boba primjenom nove tehnologije. Riječ je o privatnoj investiciji vrijednoj 220 milijuna kuna. U Slatini je i jedno od tri energetska postrojenja  Francuskog investicijskog fonda Pearl Infrastructure Capital ukupne vrijednosti 50 milijuna eura.

Potom je govorio o javnim potrebama u predškolskom odgoju i obrazovanju, demografiji, socijalnoj skrbi i zdravstvu te istaknuo sljedeća ciljana izdvajanja Grada:

 • za prijevoz djece predškolske dobi iz prigradskih naselja na predškolsku nastavu u DV Zeko Slatina za 22 djece
 • za financiranje nabave pomoćnih nastavnih materijala za osnovnoškolce
 • za sufinanciranje prijevoza 60-tak učenika srednjih škola
 • za sufinanciranje prijevoza studenata

Tu su i TEKUĆE DONACIJE:

– osnovnim i srednjim školama te veleučilištu – pomogli smo dodatno pri opremanju informatičke učionice u Srednjoj školi Marka Marulića
– sufinanciramo i izradu projektne dokumentacije za proširenje Industrijsko-obrtničke škole Slatina
– sufinanciramo pomoćnike u nastavi
– visoko obrazovanje 
–  kao i stipendije za 36 naših studenata

Tu su i dodatne usluge u zdravstvu kojima Grad Slatina nastoji pomoći svojim građanima:

– sufinanciranje nadstandarda hitne medicinske pomoći
– sufinanciranje specijalističkih pregleda  u Domu zdravlja Slatina
– sufinanciranje sigurne kuće
– i tekuće pomoći Domu Zdravlja
– potom izdaci za podmirenje troškova stanovanja i ogrjeva potrebitima
– bilo je i 79 zahtjeva za opremu novorođenog djeteta te smo u tu svrhu dodijelili
  310.000,00 kuna

Tu su i ostale socijalne pomoći:

 • pomoć roditeljima njegovateljima,
 • Sufinanciranje kupovine prve nekretnine za mlade obitelji
 • sufinanciranje opremanja stana/kuće mladim obiteljima
 • sufinanciranje prehrane učenicima osnovnih škola
 • subvencionirani boravak djece u vrtiću i jaslicama Dječjeg vrtića Zeko i Dječjeg vrtića Suncokret
 • te božićnice i uskrsnice za preko 6 stotina naših umirovljenika.

U tijeku je akcija “Grad Slatina – Pomoć stradalim obiteljima u potresu”. Uz pomoć svojih sugrađana, institucija, udruga i tvrtki gradimo kuću sedmeročlanoj obitelji u mjestu Sibić pored Petrinje i nadamo se da će ona biti pod krovom do Božića. Zahvaljujem svima koji su se uključili i koji će se sada kada je projekt pri kraju uključiti u ovu plemenitu akciju.

U suradnji s Požeškom biskupijom, Grad Slatina je donacijom omogućio početak gradnje kapele u Donjim Meljanima. Radovi su u tijeku na zadovoljstvo svih mještana. Nadam se da će prema dogovoru za godinu dvije i Bakić dobiti svoju kapelu jer su to Bakićani itekako zaslužili.

Grad Slatina uspješno komunicira sa slatinskim poduzećima i obrtnicima, a sa stanovnicima prigradskih naselja kroz male komunalne akcije i participativnim  budžetiranjem neposredno rješavamo one najvažnije probleme i potrebe, a redovita je i kvalitetna komunikacija i sa svim institucijama, udrugama, klubovima i građanima s područja Grada, županije, ali i šire s prijateljskim gradovima i općinama u Hrvatskoj i izvan nje. Grad u potpunosti podupire i prati i sve aktivnosti brojnih braniteljskih udruga s područja Grada Slatine i županije.

Grad Slatina je i ove godine u suradnji sa Slatinskim informativnim centrom i Turističkom zajednicom inicirao i pomogao organizaciju brojnih manifestacija te je uz pomoć svojih ustanova, udruga i društava pripremio bogat program obilježavanja 725. rođendana Grada.

Iza nas je još jedan vrlo uspješan i vrlo posjećen Advent u Slatini, i izuzetno dobro organizirano i atraktivno Slatinsko ljeto.
Ne zaboravimo uspješan slatinski Obrtnički sajam u našem parku, a i ove godine smo sudjelovanjem uključeni u VIROEXPO, a slijede nam od 6. do 16. listopada 28. Dani Milka Kelemena…

Svečano smo proslavili 50 uspješnih godina Hrvačkog kluba Slatina, Slatinski bajkeri bili su domaćini dosad najuspješnije Bajkerijade uz jedan od zadnjih nastupa Hladnog piva u ovom sastavu, HVIDR-a Slatina je pripremila doista izvrsnu Čobanijadu, naši Ličani vrlo ukusni lički doručak, KUD DIKA još jednu Međunarodnu smotru folkora kojom čuvamo našu vrijednu baštinu, bilo je puno sporta, programa za sve uzraste, i tu nije kraj. Pred nama je proslava velikih 150 godina DVD Slatina, a očekuje nas još mnogo drugih aktivnosti, zabave i veselja. Dan Grada završit će biciklističkim maratonom, i obilježavanjem 30. obljetnice slatinske HVIDR-e 17., i tradicionalnom Fišijadom 18. rujna. 

Hvala svim djelatnicima gradskih ustanova i tvrtki na izuzetnom angažmanu tijekom cijele godine, zahvaljujem i svim svojim suradnicima na izvrsnoj suradnji i angažiranosti oko svega što činimo, – zaključio je gradonačelnik Ostrošić u svom govoru na svečanoj sjednici, te uputio građanima prigodnu čestitku:

Uz želju da zajedničkim radom stvorimo bolju budućnost, u ime Grada Slatine, svog zamjenika i svih suradnika kao i u svoje osobno ime, svim građanima grada i prigradskih naselja čestitam 725. obljetnicu prvog pisanog spomena imena Slatine. Drage moje i dragi moji, sretan vam Dan Grada Slatine, 1. rujna, želim vam obilje uspjeha u privatnom i poslovnom životu te daljnji prosperitet i razvoj Grada u zajedništvu! Slatina u srcu!
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Robert Turkalj – arhivske fotografije, Grad Slatina – projekcije)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button