DOGAĐANJANASLOVNICA

Priopćenje za javnost nositelja Nezavisne liste kandidata Darija Vrbaslije

Priopćenjem za javnost oglasio se nositelj Nezavisne liste kandidata Darija Vrbaslije, Dario Vrbaslija u kojem se očituje na priopćenje predsjednika GO HDZ-a Slatina nakon sjednice Gradskog vijeća Grada Slatine održane 30. rujna 2020. godine.

Priopćenje za javnost prenosimo u cijelosti.

Drage sugrađanke, poštovani sugrađani

potaknuti priopćenjem za javnost predsjednika GO HDZ-a Slatina g. Mirana Janečića i sam sâm poželio obratiti vam se. Ponajprije zato što mi nije jasno po čemu je g. Janečić meritoran pojašnjavati vam trenutnu političku situaciju, a potom i iz razloga što je važno da dobijete informacije iz prve ruke.

No, krenimo redom. U lipnju 2017. godine nezavisni kandidati izabrani na Lokalnim izborima formalno su postali dio predstavničkog tijela građana Grada Slatine i tijelo lokalne samouprave koji, zajedno s drugim izabranim vijećnicima, u okviru svojih prava i dužnosti, odnosno nadležnosti donose opće i druge akte te obavljaju i druge poslove sukladno Ustavu, zakonima i Statutu (usp. Članak 15. Statuta Grada Slatine). Statut Grada Slatine u članku 16. donosi popis djelokruga rada Gradskog vijeća. Iako je taj popis podugačak Gradsko vijeće, nakon izglasavanja tzv. Lex šerifa 2017. godine, ipak ima vrlo ograničenu ulogu. Nezavisni vijećnici od početka svog sudjelovanju u, kako to g. Janečić voli reći, ”vlasti” jasno su komunicirali da će podržavati rad gradonačelnika i stručnih službi Grada te sve one prijedloge koje smatraju pozitivnim, opravdanim i potrebnim za građane grada Slatine. Isto smo tako, u više navrata jasno pokazali da prijedloge odluka koje ne smatramo dobrim nećemo podržati.

Nakon gotovo četiri godine važno je ponovno naglasiti da mi nismo ”vlast” i nismo ”vladajući”, mi smo u prvom redu predstavnici građana legitimno izabrani na izborima. Nismo ni političari, jer po definiciji političar je osoba kojoj je glavna životna aktivnost bavljenje politikom. Nama je politika aktivnost koju obavljamo volonterski iz ljubavi prema gradu i želje da učinimo nešto pozitivno za naše sugrađane, što u posljednje vrijeme radimo otežano.

Nadalje, naši vijećnici su mahom osobe koje obavljaju svoje poslove i koji se prema svojim poslovima ponašaju odgovorno, ako je potrebno rade prekovremeno, dežuraju po 12 ili 24 sata, često moraju i otputovati na mjesec ili dva u Meksiko, Nigeriju ili Izrael i tome slično. Znači li to da su oni neozbiljni i neodgovorni jer se odgovorno ponašaju prema svom radnom mjestu? Takva kvalifikacija predsjednika GO HDZ-a te omalovažavanje ljudi koji su svoje poslove dobili poštenim putem i za svoje se poslove brinu je samo pokazatelj nepoštivanja vijećnika koji su predstavnici građana, a samim time i nepoštivanja građana grada Slatine koji svoje poslove obavljaju savjesno i odgovorno. Osim toga, kako nam moralne lekcije može držati netko tko se niti za jedno radno mjesto do sada nije morao javljati na javni natječaj, prolaziti procedure intervjua, iščekivanja da netko odluči o njegovoj sudbini i tome slično, tko vjerojatno nema dana provedenog na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (što je pohvalno) i tko je dao otkaz na jednom poslu kako bi sutradan bez javnog natječaja preuzeo mjesto direktora u tvrtci Agroplan d.o.o., koja je kćer tvrtka Agroduhana d.o.o., a bez ijednog zaposlenog radnika?!

Nužno je također osvrnuti se i na status predsjednika kluba vijećnika HDZ-HSLS-HSP-SU, Josipa Hetriha, objavljenog na društvenim mrežama. Ponovno moraliziranje od osobe koja ni trenutka svog radnog vijeka nije provela na zavodu za zapošljavanje (primijećujete li već uzorak?!), nego od Gradske uprave preko razvojne agencije pa sada do mjesta voditelja poduzetničkog inkubatora na koje je, koliko smo informirani, instaliran bez javnog natječaja. Uvijek zahvaljujući vjernosti stranci imao je osigurano radno mjesto.

Dragi sugrađani, pokažite mi člana mladeži HDZ-a ili pripadnika stranke koji je na nekoj funkciji, a da je na zavodu za zapošljavanje, odnosno bez posla! Odgovorite mi zašto su jedni jednakiji od drugih!

Iako nisam imao namjeru, a pošto sam u nekoliko navrata javno prozvan na sjednici Gradskog vijeća, moram se osvrnuti i na neprovođenje prijedloga odluke o imenovanju ravnatelja Zavičajnog muzeja Slatina. Da, osobno sam, kao što cijela javnost zna, bio kandidat za ravnatelja muzeja. Pošto sam zadovoljavao formalne uvjete natječaja, što je potvrdilo povjerenstvo za provedbu natječaja, na isti sam se odlučio javiti. Uz svu ostalu dokumentaciju predao sam i Prijedlog programa rada u kojem sam na 30 stranica predložio i obrazložio brojne aktivnosti, inovativna rješenja razvoja publike, modernizaciju pristupa, ulaganja u promociju i marketing, nekoliko velikih projekata, rad na traženju alternativnih metoda financiranja te dao jedan suvremeni pogled i viziju budućnosti Zavičajnog muzeja. Ne ulazeći u kvalitetu prijedloga programa rada mog protukandidata, niti u rad natječajnog povjerenstva, mišljenja sam da kao vijećnik imam pravo glasati protiv odluka koju ne smatram ispravnom, isto kao što bih, u slučaju da je natječajno povjerenstvo za ravnatelja muzeja predložilo mene na istoj sjednici dao ostavku na mjesto predsjednika Gradskog vijeća Grada Slatine te za tu točku ne bih glasao čime bih riskirao da ni sam ne budem izglasan jer bi u tom slučaju broj ”vladajućih” i oporbenih vijećnika bio izjednačen kao što je bio slučaj na jučerašnjoj sjednici.

Također se moram osvrnuti na reakciju vijećnika Ilije Nikolića, predsjednika novoosnovane stranke „Domovinski pokret“ koji je teatralno ”stao u obranu” nepotvrđenog kandidata navodeći kako je predloženi kandidat branitelj. Naglašavam da nitko od nezavisnih vijećnika nije protiv branitelja, upravo suprotno, naši očevi su bili branitelji. Mi poštujemo žrtvu svakog pojedinca koji je dao doprinos stvaranju Domovine. No, gdje je Ilija Nikolić bio kada je taj isti kandidat ostao bez funkcije ravnatelja na bivšem radnom mjestu? Je li i tada stao u njegovu obranu ili je šutio jer se ipak radilo o odluci HDZ-a? Da vam budem iskren ne sjećam se njegove bilo kakve reakcije. Nismo mi niti protiv prednosti pri zapošljavanju branitelja, ako je ta prednost opravdana. Ali se također pitamo moraju li svi mladi odseliti iz svog rodnog grada i Domovine, trbuhom za kruhom, jer za njih očito tu nema radnih mjesta.

Moram ipak priznati da se u jednom slažem s g. Janečićem, a to je loš rad gradonačelnika i dijela Gradske uprave. Točno je da između gradonačelnika i većine vijećnika nema komunikacije, da se prijedlozi odluka donose bez razmjene mišljenja s ”vladajućima”, da nažalost o većini prijedloga nismo informirani ili smo informirani na vrlo površnoj razini kada je odluka već donesena, ili se naši prijedlozi, bez previše argumenata odbijaju. Jasno je da mi ne pripadamo istoj stranci, ili ne pripadamo stranci uopće, nitko nam ne daje naredbe s više instance nego svatko od nas ima svoju slobodu izbora. No, jasno je također da je o važnim temama koje pripadaju u, gore spomenuti, djelokrug rada Gradskog vijeća Grada Slatine potrebno konzultirati mišljenje i stavove ”vladajućih” legitimno izabranih predstavnika građana grada Slatine te osigurati dovoljan broj ruku kako bi svaki prijedlog odluke bio usvojen. Naravno, vladajući vijećnici Gradskog vijeća Grada Slatine, za razliku od oporbenih vijećnika, jasno su pokazali da nisu samo puki dizači ruku nego da žele uistinu biti ono za što su izabrani – predstavnici građana grada Slatine.

Dario Vrbaslija, univ. spec. oec.

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button