NASLOVNICAOPĆINE

POVJERENSTVO ZA REVALIDACIJU UNESCO-ov Papuk i dalje priča Geopriče

Jurenac: Prvi hrvatski geopark Papuk najraznolikije je geološko područje u RH, ono svjedoči o milijunima godina staroj prošlosti


VOĆIN

Nakon što su nekoliko dana obilazili različite destinacije i geološke lokalitete Parka prirode Papuk i upoznali predstavnike vlasti jedinica lokalne i područne samouprave na području parka te se uvjerili što je sve od 2020. godine učinjeno u izgradnji infrastrukture, članovi Povjerenstva za revalidaciju Parka prirode Papuk sa zadovoljstvom su zaključili da geopark Papuk zaslužuje i sljedeće četiri godine zadržati laskavu titulu geoparka pod zaštitom UNESCO-a. Očekuje se da će na osnovi njihova izvješća Vijeće za UNESCO svjetske geoparkove tijekom jeseni donijeti konačnu odluku (Revalidacijski dokument) o tome.

Strogi kriteriji

– Produljenje statusa UNESCO svjetskog geoparka značilo bi kontinuitet uspješnog ispunjavanja vrlo strogih kriterija Svjetske mreže geoparkova poput očuvanja i interpretacije geobaštine i aktivne suradnje s lokalnom zajednicom. U odnosu na prethodno četverogodišnje razdoblje, završen je projekt Geopriče UNESCO geoparka po kojem je 90 milijuna kuna uloženo u turističku infrasturukturu, koja svoju interpretaciju dobrim dijelom temelji upravo na geološkim fenomenima. Prvi hrvatski geopark Papuk, nekada otok u Panonskom moru, a danas najraznolikije geološko područje u Hrvatskoj, svojom geobaštinom svjedoči o milijunima godina staroj prošlosti ove najposjećenije slavonske destinacije – rekao nam je Alen Jurenac, ravnatelja Parka prirode Papuk.

Rupnica – prvi geološki spomenik prirode u Hrvatskoj

Još je Zemaljski zavod za zaštitu prirodnih rijetkosti svojom odlukom 14. listopada 1948. godine proglasilo Rupnicu nedaleko od Voćina geološkim spomenikom prirode, a zbog iznimne geološke, biološke i kulturne raznolikosti Zastupnički dom Hrvatskoga državnog sabora donio je Zakon o proglašenju Parka prirode Papuk 23. travnja 1999. Iste godine Vlada RH svojom uredbom osnovala je i Javnu ustanovu Park prirode Papuk radi zaštite, održavanja i promicanja područja parka. Vodstvo ustanove prepoznalo je veliku vrijednost geološkog nasljeđa toga područja, pa je u suradnji s Hrvatskim geološkim institutom i Sveučilištem u Zagrebu izrađena potrebna dokumentacija i rujna 2006. godine podnesena je prijava za prijam u Europsku mrežu geoparkova.

Riječ je o asocijaciji utemeljenoj 2000. godine radi promicanja geološke baštine, zaštite geološke raznolikosti i potpore gospodarskog razvoja, najviše turizma u području geoparkova, u kojoj se nalaze 74 geoparka iz 24 europske zemlje. Točno godinu dana nakon prijave Papuk je postao prvi hrvatski geopark i 30. član Europske mreže te član UNESCO-ove svjetske mreže geoparkova.

Što je napravljeno

Zahvaljujući uspješnoj realizaciji preuzetih obveza, Geopark Papuk do sada je već u dva navrata uspio zadržati status geoparka pod zaštitom UNESCO-a, a članovi Povjerenstva za revalidaciju i ove su godine u Parku prirode Papuk imali što vidjeti. Od prethodne revalidacije 2020. godine, pa čak i u vrijeme pandemije koronavirusa, u Parku prirode Papuk naporno se radilo na realizaciji brojnih projekata, ali ne radi laskave titule zaštićenog geoparka, nego radi želje da taj prirodni dragulj Slavonije i cijele Hrvatske dobije značenje, pozornost i priznanje koje zaslužuje i koje mu doista pripada.

U to vrijeme završen je zasigurno najveći i najznačajniji projekt Parka prirode papuk “Geopriče UNESCO geoparka”, ukupne vrijednosti 90.090.587,54 kuna i prihvatljivih troškova 77.238.120,20 kuna, od kojih je 85 posto ili 65.652.402,17 kuna financirano bespovratnim sredstvima EU-a. U sklopu toga projekta izgrađen je i opremljen veliki Geo-infocentar u Voćinu, uređena je dvorana u Kući Panonskog mora u Velikoj, Adrenalinski park Duboka, rekonstruirana je i asfaltirana cesta Slatinski Drenovac – Jankovac – Granica županije te izrađeno i opremljeno šest vidikovaca.

Geo-infocentar u Voćinu

Fosili iz vremena kada je Papuk bio otok

Posebna prirodna vrijednost Papuka njegova je geološka raznolikost sa stijenama iz većine geoloških era te metamorfnim stijenama iz paleozoika starim i do 400 milijuna godina. Tu su pronađeni i vrijedni fosilni ostaci još iz vremena kada je Papuk bio otok u Panonskom moru te krški reljefni oblici – špilje i ponori. Na Papuku je čak 69 geoloških lokaliteta iznimne vrijednosti, a najpoznatija je Rupnica nedaleko od Voćina, prvi geološki spomenik prirode u Hrvatskoj, zaštićen još od 14. listopada 1948.
mf (Petar Žarković, Glas Slavonije/Foto: Park prirode Papuk)

Kompleks Tisijska megajedinica

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button