DOGAĐANJANASLOVNICA

Održana 25. sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine

Gradski vijećnici imenovali prof. Vladu Majhena novim ravnateljem Zavičajnog muzeja Slatina

Jučer je održana 25. sjednica Gradskog vijeća Grada Slatine kojom je predsjedao predsjednik istog Dario Vrbaslija, a gradski su vijećnici uz pridržavanje svih epidemioloških mjera svoje zasjedanje ovoga puta održali u uobičajenom im prostoru velike dvorane Hrvatskog doma u Slatini.

Nakon utvrđivanja kvoruma od 15 prisutnih vijećnika i usvajanja dnevnog reda nazočni su minutom šutnje odali počast svojoj preminuloj sugrađanki Jadranki Srdoč koja je svojim radom zadužila Slatinu.

Prije izlaganja izvješća o radu gradonačelnika i Gradske uprave u razdoblju od 21. prosinca 2020. godine do 15. ožujka 2021. godine, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić izrazio je sućut obiteljima nedavno preminulih sugrađanki, dr. Marije Turk Kuči i Jadranke Srdoč istaknuvši kako je njihovim odlaskom Slatina izgubila jako puno.

Uslijedio je aktualni sat na kojemu je postavljeno osam vijećničkih pitanja na koja je gradonačelnik Ostrošić ponudio iscrpne odgovore.

Nezavisni vijećnik Ilija Nikolić zanimao se za komunikaciju između gradonačelnika i gradskih vijećnika s obzirom, kako je naveo, da su se pojedini vijećnici žalili na istu tijekom prošle sjednice Vijeća, te ga je zanimala opravdanost uvođenja novog pješačkog prijelaza u slatinskom prigradskom naselju Kozice kao i rješavanje sličnih problema u gradu, gdje je gradonačelnik istaknuo kako je uspostavljanje svakog pješačkog prijelaza opravdana povećanom sigurnošću građana, osobito djece te ponudio opširno izvješće svih pješačkih prijelaza uspostavljenih od 2017. godine.

Nikolić se nadalje zanimao o suradnji Grada Slatine i Udruge gradova, suradnji sa Savjetom mladih grada Slatine, o gradskim projektima, te suradnji gradonačelnika s institucijama i ministarstvima o čemu su se raspitivali i vijećnici iz Kluba vijećnika HDZ-HSLS.

Gradonačelnik Ostrošić ponudio je vrlo iscrpan popis svojih putovanja koja je potkrijepio i putnim nalozima u kojima je vidljiva svrha putovanja, te u konačnici rezultatima susreta s ministrima i predstavnicima raznih institucija kojima su ostvareni brojni vrijedni projekti. Nadalje je obrazložio odličnu suradnju s Udrugom gradova i NALAS-om, odnosno mrežom udruženja jedinica lokalne samouprave iz jugoistočne Europe u sklopu koje je kao primjer dobre prakse prihvaćena dobra praksa Grada Slatine – pomoć poduzetnicima kod pripreme zahtjeva za financijske pomoći, putem lokalne razvojne agencije GRAS tijekom krize uzrokovane Covidom-19, kao i primjer Participativnog budžetiranja vezanog za male komunalne radove po mjesnim odborima.

Što se tiče projekata, istaknuo je kako su brojni već realizirani ili su u fazi provedbe, ili su u pripremi. Neki su nažalost odlukom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije već dvije godine stavljeni na čekanje, no Grad ih planira jedan po jedan aktivirati i prema dinamici otvaranja natječaja kandidirati u razdoblju od 2021. do 2027., odnosno do 2030. godine.
Potom je izdvojio nekoliko projekata koji su u implementaciji kao što je Ulaganje u opremanje Poduzetničke zone Turbina 3, Modernizacija, rekonstrukcija i izgradnja prometne infrastrukture, trgova i parkova, TRK Jezero Javorica, Ulaganje u društvene domove u slatinskim prigradskim naseljima, Izgradnja komunalnog pogona Slatina, Sportska dvorana te Gradski bazen.

Istaknuo je dobru suradnju sa Savjetom mladih grada Slatine na tragu koje je naglasio kako je Grad Slatina poslao prijavu na javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu certifikata “Grad za mlade“ s ciljem poboljšanja starih ali i razvoj novih politika za život mladih na lokalnom području kako bi se mladima pružili što bolji uvjeti za život na razini europskih zemalja.

Klub vijećnika HDZ-HSLS zanimao se za Odluku SAFU-a kojom su utvrđene određene nepravilnosti u postupku provođenja javne nabave u sklopu projekta EPIcentar Sequoia, za što se Grad tereti za više od 3,5 milijuna kuna. Gradonačelnik je pojasnio kako se Grad Slatina na ovu Odluku SAFU-a žalio i dok ne dobije odgovor od nadležnog ministarstva ne može detaljnije komentirati, no naveo je da ukoliko se utvrdi nepravilnost, te ona bude pretjerana, Grad će se u najgorem slučaju povesti primjerima drugih JLS koje su također penalizirane i koje imaju iste probleme budući da se pogreške u javnoj nabavi izuzetno često događaju, a Grad Slatina ih do sada nije imao.

Na pitanje vezano za projekt „Mislimo na vas“ za koji je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku 2019. godine Gradu Slatini odobrio sredstva u iznosu od preko 1.300.000 kuna, a koji je prijavljen na otvoreni Javni poziv na dostavu projektnih prijedloga „Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina“, gradonačelnik je istaknuo kako je Grad morao zatražiti raskid Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava budući da zbog netočnih podataka koji su dobiveni prilikom pisanja projektne prijave, nije imao dovoljan broj ciljanih korisnika koji su evidentirani u Centru za socijalnu skrb Slatina, te nije bio u mogućnosti ispuniti uvjete iz natječaja.

Posljednje pitanje na aktualnom satu odnosilo se na postupak jednostavne nabave za uslugu voditelja projekta EPIcentra Seqouia Slatina, te je članove Kluba vijećnika HDZ-HSLS zanimao iznos koji će biti isplaćen odabranom ponuditelju, Plavom partneru d.o.o. iz Zagreba za usluge provedbe projekta, na što je gradonačelnik dao kratak odgovor da vrijednost potpisanog Ugovora iznosi 152.000,00 kuna bez PDV-a.  

Nakon aktualnog sata načelnik Policijske postaje Slatina Krunoslav Sertić informirao je gradske vijećnike o stanju sigurnosti na području grada Slatine, te na kraju svog izlaganja ustvrdio kako je prema iznesenim informacijama kako po kriminalitetu, prometu tako i remećenju javnog reda i mira stanje sigurnosti na slatinskom području zadovoljavajuće.
Isto tako uputio je apel građanima na zajedničku suradnju kojom će se provoditi odluke i propisane mjere Stožera civilne zaštite RH vezane uz pandemiju Covid-19 kako bi održali što povoljnije stanje vezano za sprječavanje širenja koronavirusa.

Gradski su vijećnici potom sve odluke, programe i izvješća prihvatili jednoglasno osim rješenja o imenovanju ravnatelja Zavičajnog muzeja Slatina kojega su izglasali većinom glasova. Tako je novim ravnateljem Zavičajnog muzeja Slatina imenovan prof. Vlado Majhen koji će tu dužnost obnašati u narednom četverogodišnjem razdoblju počevši od 1. travnja ove godine.

Između ostalih prihvaćene su i informacije o radu za 2020. godinu Gradskog društva Crvenog križa Slatina, Pučkog otvorenog učilišta Slatina i Javne vatrogasne postrojbe Grada Slatine.

Pod točkom 13. Razmatranje prijedloga i donošenje Programa mjera poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Slatine, Klub vijećnika HDZ-HSLS predložio je dva amandmana koji su prihvaćeni.

Prvi se prijedlog odnosio na mjeru 1.4 u sklopu koje je uvedena subvencija za poduzetnike i u 2. i 3. godini najma prostora u poduzetničkom inkubatoru Slatina., dok je u mjeri 1.1. prihvaćeno da se djelatnost NKD 18 Tiskanje i umnožavanje snimljenih zapisa premjesti u 3. skupinu prioritetnih djelatnosti.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button