DOGAĐANJANASLOVNICA

Obilježavanje 100 godina kinematografije u Slatini započelo otvorenjem pametne klupe ispred POU Slatina

Na inicijativu i financijsku potporu Grada Slatine učenici Industrijsko-obrtničke škole Slatina izradili su pametnu klupu koja je instalirana ispred zgrade Pučkog otvorenog učilišta u Slatini.
Povod ovoj inicijativi je simbolična najava 2020. godine kada proslavljamo 100 godina kinematografije u Slatini.

Početci kinematografije u Slatini sežu iz 20-ih godina prošlog stoljeća, a tada se spominje i prvi kinooperater. Kino je tada bilo putujuće i radilo je na raznim lokacijama, a tek od 1956. godine smješteno je u ovom prostoru gdje se i danas nalazi.

Učenici 2. i 3. razreda CNC operatera Tomislav Vuković, Karlo Černi, Danijel Kukić i Karlo Babić uz mentorstvo prof. Vedrana Runje u ovom su slučaju nadogradili gradsku klasičnu klupu te izradili modul sa solarnom energijom, odnosno solarnim punjenjem, koji su opremili s bežičnim modulom za bežično punjenje mobitela, tableta i svih uređaja koji se mogu bežično puniti.
Uz modul za bežično punjenje ugrađena su i četiri klasična punjača preko USB-a. Solarni panel ima 30 W, akumulator je 45 Ah, a punjači su jačine 5 i 9 V, te omogućuju brzo i sporo punjenje.

Ovo je prva klupa u izradi IOŠ-a koja nudi bežično punjenje mobilnih uređaja, a posebnost je u tome što u rukama ovih mladih genijalaca svaka klasična klupa može postati pametna.

Klupu su svečanim spuštanjem platna otkrili gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić i ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole Slatina Mladen Graovac u nazočnosti ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Slatina Danijele Fabric Fabijanac koja nam je otkrila kako otvorenjem ove pametne klupe započinje obilježavanje 100 godina kinematografije u Slatini u sklopu kojega POU priprema puno bogatiji filmski program i razna iznenađenja za posjetitelje kina tijekom cijele iduće godine.

Svečanosti otvorenja pametne klupe ispred zgrade POU Slatina nazočili su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Dario Vrbaslija, pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada Slatine Marin Kokorić, te predstavnici gradskih institucija, učenici i njihovi profesori.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button