DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Kvartet Rucner ponovno gost DMK – u sklopu pretprograma dva sjajna koncerta

Dugogodišnji prijatelji Festivala Dani Milka Kelemena, članovi Gudačkog kvarteta Rucner i ove su godine gostovali u sklopu pretprogramskih događanja, no ovoga puta svoju su vrhunsku glazbu predstavili mještanima Mikleuša i Voćina i to s novim gostima.

Prvi koncert održan je jučer u kapeli sv. Terezije Avilske u Mikleušu, gdje je na samom početku sve nazočne pozdravio predsjednik festivalskog odbora DMK Antonio Brzica koji je ujedno i predstavio Gudački kvartet Rucner čiji su članovi Snježana i Dragan Rucner, Ivana Penić Defar i Ana Paula Knapić Franković, kao i njihove gošće, Anu Rucner, megapopularnu violončelisticu, jednu od najinovativnijih predstavnica klasične glazbe u Hrvatskoj s osvojenih 30 domaćih te međunarodnih priznanja i nagrada. Sa snimljenih više od 30 promotivnih videa nastupala je preko 1000 puta u više od 30 zemalja svijeta, a snimila je i 4 albuma.
Druga gošća koncerta bila je Veronika Brzica iz Nove Bukovice, mlada glazbenica koja je osnovnu glazbenu školu saksofona završila u Slatini kod prof. Ivana Manjkasa, te kod istog profesora nastavila srednje obrazovanje u Virovitici, a nakon drugog razreda svoje obrazovanje nastavlja 2019. godine u Glazbenoj školi u Varaždinu kod prof. Aljaža Razdevšeka koji je također nazočio ovom koncertu. S dosadašnjim zapaženim nastupima na nekoliko natjecanja i smotri pred Veronikom je lijepa glazbena budućnost što se vidi i iz suradnje s Gudačkim kvartetom Rucner koji je poznat po tome da pomaže mladim hrvatskim glazbenicima.

Nastavljajući tradiciju komornog muziciranja njegovanjem klasičnog i suvremenog repertoara, kao i izvođenjem djela suvremenih hrvatskih autora, Gudački kvartet Rucner čini repertoarni iskorak prema glazbi drugih žanrova, a posebnu pozornost obraća na Ciklus koncerata komorne glazbe pod nazivom Četiri godišnja doba. Radi se o četiri koncerta u kalendarskoj godini, koji se zovu Proljeće, Ljeto, Jesen, Zima. Održavaju se u Zagrebu, a repriziraju u manjim mjestima Hrvatske o čemu svjedoče i ova dva koncerta kojima je i ove godine obogaćen repertoar Dana Milka Kelemena.

U zanimljivoj interakciji s publikom Dragan Rucner sam najavljuje djela koja će izvesti, a ove su godine svoj repertoar osvježili novima.
Uz Veroniku na saksofonu izveli su Nigunim-hasidske napjeve Leva Kogana, Oblivion Astora Piazzolla i Czardas Vittoria Montija.
Potom su u povodu 250. obljetnice rođenja skladatelja Ludwiga van Beethovena samostalno izveli njegov Kvartet op. 18 br. 2.
Koncert su nastavili uz Anu Rucner na violončelu te oduševili publiku izvedbama skladbe Adagio Tomasa Albinonia, Elegija i humoreska Rudolfa Matza, a vrhunac večeri bile su izvedbe tradicionalne rumunjske skladbe Kao lijepi san i na kraju Male slavonske rapsodije koju je Tomislav Uhlik skladao za obitelj Rucner koja je na to osobito ponosna te ju proglasila svojom himnom bez koje nema gotovo ni jednog njihovog nastupa, osobito u Slavoniji.

Oduševljena publika u kojoj su se između ostalih gostiju našli i donedavni saborski zastupnik Josip Đakić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, njegov zamjenik Marijo Klement, član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš, brojni predstavnici gradskih i općinskih institucija, kao i vjerskog života, velike pohvale na sinoćnjoj izvedbi ovim vrhunskim glazbenicima iskazala je pozivajući ih nekoliko puta na bis. Tom prigodom cvijeće je gošćama u ime domaćina uručio zamjenik načelnika Općine Mikleuš Dalibor Lipovac.

Na drugom koncertu večeri koji je održan u Crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marije u Voćinu brojnim gostima, između ostalih pridružili su se i načelnik Općine Voćin Predrag Filić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Dario Vrbaslija, dok su još ljepši dojam ovom kulturnom događaju svojom nazočnošću dale članice Kulturno umjetničke udruge Voćin te djevojčice KUD-a Ćeralije u narodnim nošnjama Letnice, koje su na kraju glazbenicima uručile cvijeće.

Na kraju koncerta Snježana Rucner darovala je dvije umjetničke fotografije na kojima su prikazi voćinske crkve nekada i danas, upravitelju Svetišta Gospe Voćinske, vlč. Ivanu Ereizu koji se tom prigodom zahvalio Gudačkom kvartetu Rucner koji je po drugi puta gostovao u Voćinu, kao i svima zaslužnima u organizaciji Dana Milka Kelemena.

Kako je u svojoj najavi rekao predsjednik festivalskog odbora DMK Antonio Brzica, zahvaljujući se ovogodišnjim domaćinima, koncerti su se održali kao uvertira u Međunarodni glazbeni festival “Dani Milka Kelemena”, koji će se ove godine, održati od 8. do 18. listopada pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Međunarodnog glazbenog festivala “Dani Milka Kelemena”.

Svoje dojmove nakon koncerta s nama je podijelila Ana Rucner te tom prigodom istaknula:

– Kada god dođem ovdje zaista mi je srce puno, jer baš volim Slavoniju i Baranju i sretna sam što ovdje sviram sa svojom obitelji, odnosno roditeljima i Kvartetom Rucner. Klasična glazba je lijepa, ona je posebna, ljekovita i nekako budi nadu i stvarno uživam ovdje u vašem okruženju i ovoj prekrasnoj crkvi svirajući predivne note, osobito Slavonsku rapsodiju.
Kada odrastaš u obitelji klasičara, jer sve što sam naučila, znam od roditelja i onda kao već odrasla zrela osoba nastupati s njima to je velika čast, posebno ona unutarnja koja dira dušu, – rekla je Ana te se osvrnula na svoju karijeru od prošlog gostovanja u Slatini od kada je imala nebrojeno puno nastupa, izbacila album u javnost te u međuvremenu završila i jedan drugi.
Kao i svim glazbenicima teško joj je pala izolacija za vrijeme koronavirusa jer, kako je rekla, strašno joj je nedostajao taj bliski kontakt s publikom koja uživa u njezinoj glazbi. Posebno se osvrnula na svoj nedavni tradicionalni nastup na Srđu u pet sati ujutro koji u njoj, dočekujući prvo ljetno sunce, budi posebne emocije koje se ne daju riječima opisati.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Koncert u kapeli sv. Terezije Avilske u Mikleušu


Koncert u Crkvi Pohođenja Blažene Djevice Marije u Voćinu

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button