DOGAĐANJANASLOVNICA

U Kozicama obilježena godišnjica pogibije hrvatskog branitelja Perice Sabo

Mjesni odbor Kozice i NK Kozice i ove godine obilježili su godišnjicu pogibije hrvatskog branitelja Perice Sabo koji je poginuo kao pripadnik slatinske 136. Brigade HV kod Čojluga u četničkoj zasjedi 27.11.1991. godine.

Nakon okupljanja kod mjesnog doma u Kozicama uzvanici su odali počast poginulim braniteljima iz Kozica na mjesnom groblju nakon čega su se zaputili na mjesto pogibije Perice Sabo u Čojlug. Nakon odavanja počasti s tog mjesta simbolično je krenula i memorijalna utrka Čojlug – Kozice koju su istrčali članovi Udruge maratonaca virovitičko-podravske županije ˝Glasnici istine˝.

Na trasi same utrke, na putu prema Kozicama, na kratko se zastalo i u Novoj Bukovici gdje je također odana počast kod Spomenika hrvatskim braniteljima i spomenika prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Cilj utrke bio je kod Spomen ploče na mjesnom domu u Kozicama gdje su uzvanici paljenjem svijeća odali počast.

Druženje je nastavljeno u mjesnom domu gdje su o značenju Domovinskog rata i potrebi da se na ovaj način očuva uspomena na ratne devedesete, a posebno na one najzaslužnije koji su dali svoj život za slobodu, govorili su Mato Bubaš, predsjednik HVIDR-e Virovitičko-podravske županije, Miran Janečić, predsjednik Županijskog vijeća, Krunoslav Šarabok vršitelj dužnosti pročelnika Stručne služba Grada Slatine, Ilija Nikolić i predsjednik Mjesnog odbora Kozice Dario Medved. Skupu je u ime Grada Slatine prisustvovao i Marin Kokorić, vršitelj dužnosti pročelnika Upravnog odjela za razvoj Grada Slatine te gradski vijećnik Saša Matijević, izaslanik predsjednika Gradskog vijeća Darija Vrbaslije.

Svim sudionicima maratona organizatori su uručili zahvalnice.

Spomenimo da su nastavnice Osnovne škole Josipa Kozarca Slatina, Područne škole Kozice uz obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara učenicima su govorile i o braniteljima našeg zavičaja. Isto tako imali su likovne i literarne radionice u spomen na poginule hrvatske branitelje iz Kozica Ivicu Filkovića i Pericu Sabo. (mk / Foto: Marijo Kokorić)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button