Home / NAJAVE DOGAĐANJA / Koncert “Trio Solenza” u Slatini 10. listopada

Koncert “Trio Solenza” u Slatini 10. listopada

U ponedjeljak 10. listopada u koncertnoj dvorani OGŠ Slatina sa početkom u 19.45 sati održat će se koncert “Trio Solenza”. Organizator koncerta je Osnovna glazbena škola Slatina, a koncert se održava uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Više o izvođačima saznajte  u nastavku.

Trio Solenza– na hrvatskoj glazbenoj sceni djeluje od 2006. godine. Uz probranu literaturu skladbi originalno pisanih za ovaj netipičan komorni sastav, trio Solenza nerijetko poseže i za obradama popularnih djela velikih majstora. U novije vrijeme repertoar ansambla obogaćen je djelima hrvatskih skladatelja Josipa Magdića, Davora Bobića, Olje Jelaske i dr. a naručene su i praizvedbe skladbi skladatelja mlađe generacije. Prvi CD trija Solenza „Židovska glazbena ostavština u zvuku i riječi“ realiziran je u izdanju Croatia recordsa u studenom 2013. godine. Od siječnja 2015. godine trio djeluje u sastavu Arijana Marić – Gigliani, sopran, Bruno Philipp, klarinet i Ivan Batoš, klavir.

Arijana Marić – Gigliani- rođena je u Sarajevu (1979) gdje je završila nižu i srednju glazbenu školu odjel violine i solo-pjevanja. U Zagrebu završava studij solo-pjevanja na Muzičkoj Akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi doc. Lidije Horvat – Dunjko. Nakon završetka studija nastavlja svoje usavršavanje kod renomiranog pedagoga i opernog prvaka Stojana Stojanova Gančeva. Održala je niz solističkih koncerata kako u Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka, Pula, Split, Karlovac, Križevci, Varaždin, Umag, Pag, Rab, Hvar, Brač, Poreč, Brijuni itd.), tako i u inozemstvu (Austrija, Njemačka, Češka i BiH). Kao solistica nastupila je sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zagrebačkim solistima, Sarajevskom filharmonijom, Orkestrom HNK Osijek, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Komornim orkestrom 2007 i dr. Također, snimala je za arhiv HRT-a. Debitirala je u operi Ivana pl. Zajca ”Nikola Šubić-Zrinski” u ulozi Jelene u Narodnom Pozorištu u Sarajevu, te je sa istom ulogom ostvarila gostovanja i izvrsne kritike u Bosni i Hercegovini. U kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci je ostvarila nastupe u operama G. Verdija: ”Macbeth” u ulozi Dame i ulogom Berte u operi G. Rossinija: ”Il Barbiere di Seviglia”. U HNK Osijek ostvarila je nastupe u operama Ivana pl. Zajca ”Nikola Šubić-Zrinski” (Jelena) i gostovanja opere van matične pozornice, V. Bellini „Norma“ (Adalgisa), G. Verdi „Nabucco“ (Abigaille) studijska uloga, te koncerte i gostovanja sa ansamblom HNK Osijek. Surađivala je kao solista sa dirigentima Mo. Vjekoslavom Šutejom, Mo. Nikšom Barezom, Mo. Juliom Marićem, Mo. Nadom Matošević, Mo. Dariom Vučićem, Mo. Filipom Pavišićem, Mo. Mladenom Tutavcem, Mo. Ognjenom Bomoštarom, Mo.Tomislavom Fačinijemi dr. U sezoni 2006/2007. djelovala je kao stalni gost Narodnog Pozorišta u Sarajevu. Godine 2008. dobitnica je prve nagrade i pobjednik cjelokupnog međunarodnog natjecanja „Lazar Jovanović“ u Beogradu (Srbija). U ožujku 2010. godine dobitnica je još jedne prve nagrade na međunarodnom natjecanju Solo pjevača „Bruna Špiler“ u Herceg Novom (Crna Gora). U periodu od 2008. do 2014. bavi se pedagoškim radom na srednjoj glazbenoj školi ”Alberta Štrige” u Križevcima gdje je sa svojim učenicima ostvarila veliki broj državnih i međunarodnih nagrada kako iz solo pjevanja tako i iz komorne glazbe. Također od 2012. godine djeluje kao pedagog i na glazbenoj školi „Brkanović“ u Zagrebu. Od rujna 2014. pročelnik je odjela solo pjevanja na glazbenoj školi „Zlatka Balokovića“ u Zagrebu.

Bruno Philipp – prema sudu glazbene kritike Bruno Philipp (Zagreb, 1978) jedan je od najistaknutijih predstavnika mlađe generacije hrvatskih klarinetista. Uz diplomu Muzičke akademije u klasi profesora Milka Pravdića 2000. godine, prepoznatljiv umjetnički izričaj izgradio je na Konzervatoriju u Parizu za vrijeme trogodišnjeg usavršavanja te na brojnim seminarima kod renomiranih svjetskih klarinetista: M. Arrigonona, W. Boeykensa, T. Friedlia, P. Moraguesa i drugih. U svojoj karijeri bilježi brojne solističke nastupe, dugogodišnju uspješnu suradnju s pijanistom Ivanom Batošom, suradnju s orkestrima i sastavima: Simfonijski orkestar HRT, Tamburaški orkestar HRT, Ansambl LADO, Hrvatski komorni orkestar, Zadarski komorni orkestar, Filharmonija Transilvanija, Orkestar Muzičke akademije, Fraktali, gudački kvartet Rucner, gudački kvartet Porin. Od osvojenih nagrada izdvaja se pobjeda na 1. hrvatskom natjecanju mladih umjetnika Papandopulo 2012. te osvojeno 2. mjesto na međunarodnom klarinetističkom natjecanju u Cluju 2011. kao i nagrada Udruženja rumunjskih kompozitora. Bruno Philipp umjetnik je koji nadahnuto kombinira različite žanrove i stilska razdoblja, a njegov solistički opus često zahvaća praizvedbe suvremenih autora od kojih mu je nekolicina posvetila svoja djela: M. Makar, N. Njirić, J. Magdić, T. Uhlik, D. Bobić, O. Jelaska. Sa sastavom Trio Solenza dokazuje se i kao uvjerljiv studijski glazbenik, a 2013. godine u nakladi ‘Croatia records’ promovirao je nosač zvuka ‘Židovska glazbena ostavština u zvuku i riječi’. Redovito snima za potrebe fonoteke Hrvatskog radija. Od 2011. godine aktivan je u osmišljavanju i realiziranju emisije ‘Glazbena kutijica’ Obrazovnog programa Hrvatskog radija. Bio je profesor klarineta na glazbenim školama Zlatka Balokovića u Zaprešiću i Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, a od jeseni 2016. predaje na Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu.

Ivan Batoš – rođen je u Splitu 1979. g. Prvu poduku iz klavira dobio je od časne sestre Pavle Negovec u Samostanu sestara dominikanki u rodnom gradu, na čiju preporuku upisuje glazbenu školu u klasi prof. Ivane Oreb. Tijekom školovanja dobio je nekoliko prvih nagrada na hrvatskim državnim natjecanjima. Nakon završene gimnazije i srednje glazbene škole, diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đure Tikvice 2002. godine. Titulu magistra umjetnosti stekao je 2009. g. pod mentorstvom doc. Lovre Pogorelića. Usavršavao se na seminarima svjetski poznatih pijanista i pedagoga: kod Anatolija Katza, Viktora Meržanova (Dubrovnik 1998.), Davida Livelya (Baden bei Wien 2001.), Arba Valdme (Köln 2002.), te na Warsaw Piano Workshop 2003. Dobitnik je nagrade za najboljeg umjetničkog suradnika na Tribini mladih umjetnika Darko Lukić, zatim Godišnje nagrade Društva sveučilišnih profesora i znanstvenika u Zagrebu za područje glazbene umjetnosti za ak.god. 2002./2003., kao i nagrade Judita za najuspješniji glazbeni program 52. Splitskog ljeta 2006. g., te nagrade TEMSIG za najboljeg komornog suradnika na Slovenskom državnom natjecanju 2013.g. Tijekom čitavog obrazovanja iskazivao je veliki interes za komorno muziciranje. Suosnivač je komornog tria GIG, zajedno sa saksofonistima Gordanom Tudorom i Goranom Jurkovićem, s kojima uspješno izvodi kompozicije domaćih i stranih autora, posvećene ili prilagođene tom sastavu. S jednakim ponosom ističe nastupe s velikim umjetnicima koji su gostovali u Hrvatskoj izabravši ga za komornog suradnika (Arno Bornkamp, Philippe Couper, Jean-Denis Michat, Keneth Tse), kao i sa studentima s kojima nastavlja profesionalnu suradnju i nakon završetka formalnog obrazovanja, pomažući pritom njihovo umjetničko profiliranje u značajne faktore glazbenog života Hrvatske. Od 2003. godine radi kao stalni umjetnički suradnik na Odsjeku za duhačke instrumente Muzičke akademije u Zagrebu, a od 2010. godine i kao vanjski suradnik Muzičke akademije u Sarajevu.

(www.radioslatina.hr, foto: www.bascarsijskenoci.ba) 

x

Check Also

Povodom Dana općine Čađavica položeni lampioni za poginule i umrle hrvatske branitelje

Povodom Dana općine i blagdana sv. Petra, zaštitnika općine Čađavica, kod središnjeg križa na mjesnom ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org