DOGAĐANJANASLOVNICA

IVAN GERENČIR, NAJSPREMNIJI PRIPADNIK ORUŽANIH SNAGA RH: Ova pobjeda u rangu je olimpijske medalje

„Sretan sam zbog pobjede, ali iza tog rezultata stoji ustrajni rad cijele postrojbe“


Satnik Ivan Gerenčir (45) iz Slatine, pripadnik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, inače hrvatski branitelj u Domovinskom ratu i nositelj Spomenice domovinske zahvalnosti, postigao je veliki profesionalni i osobni uspjeh. On je pobjednik apsolutne kategorije natjecanja za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH „Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku 2021.“, koje je sredinom lipnja na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ kod Slunja organiziralo Zapovjedništvo za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ Hrvatske kopnene vojske.

Nakon što je uručio pobjednički pehar, ministar Banožić čestitao je pobjedniku satniku Gerenčiru | Foto: MORH/ F. Klen, T. Brandt

Ivan Gerenčir pod punom vojničkom opremom i naoružanjem najbrže je i najbolje savladao stazu dugačku 30 kilometara te deset vojničkih zadaća raspoređenih na deset radnih točaka. On je bio najbolji u međunarodnoj i jakoj konkurenciji pripadnika Oružanih snaga RH, MUP-a te oružanih snaga saveznika i partnera. Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 73 natjecatelja, od kojih 51 iz Hrvatske vojske, deset iz Ministarstva unutarnjih poslova RH te 12 pripadnika oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja (Albanije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država te Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske).

Natjecanje su pratili i sudionike na cilju dočekali predstavnici organizatora, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH Dragan Lozančić, zapovjednik natjecanja brigadni general Željko Ljubas te izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane Mario Banožić, koji je satniku Gerenčiru uručio pobjednički pehar i čestitao mu na pobjedi i svim sudionicima koji su došli do cilja na uspješnom sudjelovanju, rekavši kako su pokazali da niti jedna prepreka nije dovoljno velika i zahtjevna da je hrvatski vojnik ne bi mogao savladati.

S pobjednikom toga zahtjevnog natjecanja i najspremnijim pripadnikom Oružanih snaga RH Ivanom Gerenčirom razgovarali smo o njegovim dosadašnjim sportskim aktivnostima, pripremama za natjecanje i značenju natjecanja i postignutog uspjeha.

„Pobjeda na ovako značajnom natjecanju dokaz je kvalitete rada, ne samo pojedinca, nego i cijele postrojbe. Zahvalan sam što sam u svakom trenutku imao potporu svoje postrojbe, a posebnu zahvalnost dugujem kolegama koji su odrađivali moje zadaće dok sam imao treninge i pripreme za natjecanje. Bez takve kolegijalnosti nema uspješnog natjecanja, jer ni u jednoj zadaći pojedinac nije sam i ne može je sam odraditi. Pobijedio sam kao pojedinac jer to je pojedinačno natjecanje, ali iza tog rezultata stoji dugogodišnji i ustrajni rad cijele postrojbe, dakako i ljudi koji je vode. Ovo natjecanje zamišljeno je kao pojedinačno natjecanje i sustav pripreme zahtijeva temeljne vojničke vještine, ali i specijalističke vojničke vještine koje se razvijaju u timskom okviru. Meni je pobjeda dokaz da još uvijek znam, hoću i mogu, a ako ćemo je uspoređivati sa sportom, ova pobjeda u rangu je olimpijske medalje,“ kaže najspremniji pripadnik Oružanih snaga RH.

Ivan Gerenčir je poslije završene gimnazije u Slatini dragovoljno pristupio u Hrvatsku vojsku i nakon četiri mjeseca obuke potpisao ugovor za pristupanje u djelatnu vojnu službu. Početkom veljače 1995. prešao je u 1. gardijsku brigadu (Tigrove) i sudjelovao u završnim operacijama Domovinskog rata, bio je i u 2. mehaniziranoj bojni (Pume), a sada je pripadnik 1. oklopne mehanizirane bojne (Sokolovi). Završio je Višu trenersku školu u Zagrebu, ima diplomu kondicijskog trenera. Do pandemije trčao je cestovne utrke, polumaratone i maratone, ali kaže da je trenirati počeo vrlo kasno, u svojim tridesetim godinama.

„Počeo sam trenirati na inicijativu Siniše Špiranca, kolege koji je radio sa mnom u postrojbi, a koji je bio sparing-partner atletičara Branka Zorka, hrvatskog i europskog rekordera. U četrdesetima već sam ostvario rezultate koji u svjetskim razmjerima nisu značajni, ali sam izrazito ponosan na njih. To je atletska strana priče, a kad je riječ o vojničkoj, natjecanje je ustvari sažeti prikaz vojnih znanja i vještina te fizičke pripremljenosti.“

Gerenčir kaže da je na 30 kilometara postavljene staze dodana orijentacija na izrazito zahtjevnom terenu, u kojoj su natjecatelji prelazili sedam, osam, a neki zbog nedostatka iskustva i gubitka koncentracije i do 15 kilometara. „Kad sam vidio koliko je staza kompleksna, odlučio sam ići polako, ali precizno. Tako sam štedio snagu i vrijeme, i kao prvi prošao orijentacijsku stazu, što mi je donijelo ogromnu prednost.“

Nakon kvalifikacijskih gađanja iz puške VHS-D2 s mehaničkim ciljnikom i samokresa HS 9, natjecatelji su s opremom i naoružanjem ukupne težine 17 kilograma imali pred sobom navigaciju, svladavanje kosine užetom, precizno gađanje iz jurišne puške VHS-D2, gađanje iz protuoklopnog oružja AT 4 Miles, prelazak vodene zapreke, bacanje ručne bombe, precizno gađanje iz samokresa HS 9, svladavanje poligona s pješačkim zaprekama, izvlačenje ranjenika pod paljbom i prolazak kontaminiranog zemljišta sa zaštitnom maskom. Hrvatsku zastavu na cilju prvi je pozdravio upravo Ivan Gerenčir, koji je u najkraćem vremenu najbolje svladao sve vojničke zadaće.

„Osim što nama kao pojedincima sudjelovanje na tom prestižnom natjecanju znači određeni prestiž, ono ima veliko značenje i za naše oružane snage jer je pokazatelj kvalitete rada. U svim postrojbama Hrvatske vojske radi se dobro, a natjecanje pokazuje tko u pozitivnom smislu odskače, odnosno tko radi još bolje.“

Gerenčir kaže da su svi natjecatelji koji su uspješno obavili zadatke pobjednici, jer za plasman do desetog mjesta natjecatelji moraju biti jako dobro pripremljeni, za plasman do petog mjesta moraju dodatno imati i jako puno znanja i vrhunsku koncentraciju, a za postolje baš sve se mora poklopiti. „Ove godine meni je to uspjelo jer mi je odgovarala duljina staze i zahtjevna orijentacija, a velika vrućina nije mi bila toliko remetilački faktor kao većini drugih. Bilo je zahtjevno i izazovno, ali sada se osjećam vrlo zadovoljno,“ kaže pobjednik Gerenčir.

Podsjeća da je ovogodišnje natjecanje provedeno u čast 30. godišnjice ustrojavanja Hrvatske vojske i uz moto „30 kilometara za 30 godina Hrvatske vojske“. Nagrade pobjednicima bit će uručene u prigodi proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja 5. kolovoza.
(Petar Žarković, Glas Slavonije/Foto: MORH/Filip Klen)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button