Home / DOGAĐANJA / Hrvatski branitelji uveličali proslavu blagdana Snježne Gospe u Bakiću

Hrvatski branitelji uveličali proslavu blagdana Snježne Gospe u Bakiću

Snježna Gospa katolički je blagdan koji se slavi 5. kolovoza. Blagdan nosi ovaj naziv prema legendi nastaloj u 13. stoljeću, po kojoj se u noći 3. kolovoza 352. godine Gospa ukazala tadašnjem papi Liberiju i rimskom patriciju Ivanu.

U tom ukazanju naredila im je da joj u čast izgrade crkvu na mjestu koje će biti obilježeno snijegom. Snijeg je pao 5. kolovoza na Eskvilinu, jednom od sedam rimskih brežuljaka. Papa Liberije je osobno obilježio granice buduće bazilike te po njemu nosi i naziv Liberijanska bazilika.

U slatinskom pigradskom naselju Bakić blagdan Snježne Gospe svake se godine obilježava prvu nedjelju poslije 5. kolovoza.
Tim povodom, kod zvonika u središtu mjesta jučer su se okupili vjernici Župe sv. Barbare, ali i vjernici iz drugih župa te hrvatski branitelji. Svetu misu služio je sladojevački župnik vlč. Darijo Šimić, a oko zvonika su vjernici prošli u procesiji.

Procesiju su uveličali članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, temeljnih ogranaka Bakić, Sladojevci i Gornji Miholjac te Gradske organizacije Slatina noseći svoje zastave, predvođeni predsjednicima Ivicom Pavinom, Petrom Derdićem, Franjom Demeterom i Željkom Kolingerom.
(df, mf/Foto: D. Fišli)

x

Check Also

Grad Slatina osigurao potpore za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na slatinskom području

Temeljem Odluke za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području grada Slatine koju je ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org