DOGAĐANJANASLOVNICA

Gradonačelnik Nikolić organizirao prijem u povodu pravoslavnog Božića

Prema Julijanskom kalendaru, pravoslavni vjernici Božić slave 7. siječnja.

Tom je prigodom gradonačelnik Grada Slatine Ilija Nikolić u nazočnosti pročelnika Stručne službe Krunoslava Šaraboka ugostio predstavnike pravoslavne crkve.
Bila je to prilika da se pravoslavnim vjernicima čestitaju nadolazeći svečani dani, ali i da se istakne dobra suradnja.

Prijemu su nazočili paroh slatinske crkve Svetih apostola Petra i Pavla, protojerej Dragan Gaćeša i paroh crkve Prepodobne Mati Paraskeve u slatinskom prigradskom naselju Medinci, jerej Stojan Janjić.

Svećenici su uz zahvalu istaknuli izvrsnu suradnju s Gradom Slatinom koji će, prema riječima gradonačelnika, i dalje pomagati rad obje parohije u okviru svojih mogućnosti.
U srdačnom razgovoru dotakli su se mnogih tema važnih za cjelokupnu zajednicu.

– Naša je dosadašnja suradnja na izgradnji slobodnog i tolerantnog društva uz potpuno uvažavanje različitosti kulture i običaja bila izuzetno dobra, što je naš grad učinilo još bogatijim. Vjerujem da ćemo i u Novoj 2024. godini zajednički nastaviti rad na boljitku svih naših građana, – istaknuo je gradonačelnik Nikolić.

Protojerej Gaćeša i jerej Janjić pozvali su sve sugrađane, bez obzira na vjeroispovijest, na proslavu Badnjaka i Božića.

U obje crkve, u Slatini i Medincima na Badnji dan, 6. siječnja proslava Badnje večeri počinje svetom liturgijom u 17 sati uz tradicionalno paljenje Badnjaka, a potom slijedi druženje oko ognjišta uz glazbu, kuhano vino i čaj.

Najvažnije centralno okupljanje u ovo božićno vrijeme za pravoslavne vjernike održat će se u nedjelju, 7. siječnja na blagdan Božića.
U crkvi Prepodobne Mati Paraskeve u Medincima sveta božićna liturgija bit će služena u 5 sati, a u slatinskoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u 9 sati.

Zajedno s gradonačelnikom Nikolićem, protojerej Gaćeša i jerej Janjić, svim su pravoslavnim vjernicima zaželjeli sretan Božić te bolju i uspješniju Novu godinu.

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button