DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Dogovoreno osnivanje Instituta za suvremenu glazbu „Milko Kelemen“

U prostorijama Glazbene škole Milka Kelemena Slatina danas je održan radni sastanak Organizacijskog odbora Međunarodnog festivala „Dani Milka Kelemena“ na kojemu je podneseno izvješće s prošlogodišnjeg 26. festivala DMK, razgovaralo se o pripremama za ovogodišnji 27. festival, a jedna od tema bila je i osnivanje Instituta za suvremenu glazbu „Milko Kelemen“.

O ovoj temi razgovaralo se na sastanku održanom 4. ožujka u prostorima UNISON-a u Zagrebu, gdje je gradonačelnika Grada Slatine Denisa Ostrošića i ravnatelja slatinske Glazbene škole Milka Kelemena i predsjednika Festivalskog odbora DMK Antonija Brzicu primio član Programskog vijeća DMK, prof. Goran Končar. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban i Marija Saraga.

Tom je prigodom dogovoreno osnivanje Instituta za suvremenu glazbu “Milko Kelemen” o čemu su gradonačelnik Ostrošić i predsjednik Festivalskog odbora Brzica izvijestili ostale članove Organizacijskog odbora.

Na spomenutom sastanku je dogovoreno kako će se Institut registrirati u Slatini kao udruga građana, a smjernice i plan rada naznačio je još sam Milko Kelemen.  Statut može biti načinjen po uzoru na neku od postojećih udruga, a uz osnivače na daljnjim će se sastancima odlučiti i o adresi sjedišta udruge.

Dogovorene su i početne pripreme za Međunarodno natjecanje Milko Kelemen koje bi se po prvi puta trebalo održati 2024. godine i potom svake četiri godine. Struktura, program i pravilnici natjecanja pripremit će se u dogovoru s predsjedništvom HDS-a s čijim je predsjednikom Mladenom Tarbukom već dogovoren sastanak.

– Uz Dane Milka Kelemena koje programski gradimo kao nacionalni festival imali bismo i „Institut“ za projekte kroz godinu, odnosno radionice, seminare, međunarodne projekte, okrugle stolove…, te međunarodno natjecanje svake četiri godine. Sve spomenuto zahtjeva dobru koordinaciju i pravodobno planiranje jer svaka improvizacija košta!, – zaključio je prof. Končar.

Što se tiče programa ovogodišnjeg Festivala, on će javnosti službeno biti predstavljen 30. ožujka povodom obilježavanja rođendana Milka Kelemena, čije ime kroz ovaj festival i dalje Slatinu pronosi diljem svijeta.
(Mihaela Feldi/Foto: Robert Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button