DOGAĐANJANASLOVNICA

Kao dio Memoriala Mirko Vučeta održana tribina “Ratni izvjestitelji sa Slatinskog ratišta”

memorial-mirko-vuceta-2016-46U organizaciji Zajednice udruga HVIDR-a Virovitičko-podravske županije i pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja RH u utorak 4. listopada održan je Memorial Mirko Vučeta, a dio kojeg je bila i jučer održana tribina pod nazivom „Ratni izvjestitelji sa Slatinskog ratišta“.

U sklopu memorijala održana su natjecanja u šahu, stolnom tenisu, visećoj kuglani i pikadu o kojima više možete pročitati klikom OVDJE.

Na tribini prikazana su dva kratka filma Željka Felbara tijekom kojih je Jadranka Felbar okupljene upoznala i prisjetila se događanja tih ratnih godina.

memorial-mirko-vuceta-2016-70Osim njih, svoja iskustva iz tog razdoblja sa naglaskom na rad u medijima iznio je i Drago Kraljik koji je tada obnašao funkciju direktora Radio Slatine. Kraljik je slikovito opisao par detalja tijekom samog preuzimanja Radio Slatine kao i svih tehničkih, kadrovskih i programskih poteškoća koje je to ratno vrijeme uvjetovalo.

memorial-mirko-vuceta-2016-74Igor Fazekaš i Oliver Jukić, tada srednjoškolci koji su se uhvatili mikrofona i u hodu stvarali tadašnji radio program spomenuli su svoja iskustva te istaknuli važnost radija kao tada jedinog načina pravovremenog obavješćivanja stanovnika ne samo Slatine već i šireg područja koje je tadašnji signal Radio Slatine pokrivao.

memorial-mirko-vuceta-2016-80O važnosti ratnih izvjestitelja i lokalnih medija, posebice radija govorio je i Josip Černi, brigadir HV-a u miru, ratni zapovjednik 136 brigade Hrvatske vojske. Posebno je istaknuo funkciju radija kao najboljeg načina za podizanje morala vojsci na terenu ali i pravovremenog informiranja javnosti o neposrednim ratnim događanjima kao i upozoravanju na neposrednu zračnu ili opću opasnost.

memorial-mirko-vuceta-2016-83Natko Martinić Jerčić, iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata upoznao je okupljene sa nastojanjima Centra na prikupljanju foto i video dokumentacije koju sakupljaju direktno na terenu od samih sudionika ratnih događanja, digitaliziraju te pohranjuju i daju na korištenje zainteresiranim institucijama. Spomenuo je da su upravo ratni reporteri ključni faktor bez kojih tih materijala koji su nastajali na prvoj liniji za vrijeme ratnih djelovanja tijekom kojih su mnogi reporteri i izgubili život, ne bi niti bilo.

Okupljene je u ime gradonačelnika Ivana Roštaša i gradske uprave pozdravio zamjenik gradonačelnika Slatine Miroslav Venus.

Na kraju ove tribine u ime Sanje Bošnjak obnašateljice dužnosti župana Virovitičko-podravske županije izlagačima i gostima prigodnim riječima obratio se njezin izaslanik, predsjednik slatinske HVIDR-e Mato Bubaš.

(mk / Foto: Marijo Kokorić)


Related Articles

Back to top button
Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org