DOGAĐANJANASLOVNICA

Crvenom križu Slatina odobreno 2.765.000 kuna za projekt “Pomozi bližnjemu svome”

U petak 30. rujna u  Ministarstvu socijalne politike i mladih potpisani su ugovori između Ministarstva i   pravnih osoba (Hrvatskog Crvenog križa, biskupijskih Caritasa i udruga) u okviru natječaja „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći“. Ugovore su svečano uručile ministrica ovog Ministarstva gđa Bernardica Juretić i  gđa Nada Šikić ministrica rada i mirovinskog sustava. Novčana sredstva u iznosu od 86.446.150,00 kn Ministarstvo će kao posredničko tijelo tijekom slijedećih 12 mjeseci podijeliti na 13 izabranih projekata među kojima je i projekt Crvenog križa Slatina „Pomozi bližnjemu svome“ u iznosu od 2.765.000 kn. Sredstva su osigurana iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) uz nacionalno sufinanciranje u iznosu od 15% od ukupnog iznosa. Ugovoreni projekti usmjereni su ublažavanju najgorih oblika siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći najpotrebitijim osobama i to hrane i/ili osnovne materijalne pomoći. Ciljne skupine Poziva su samci i obitelji koji žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva i definirani su kao najpotrebitiji za primanje hrane i/ili osnovne materijalne pomoći prema kriterijima partnerskih organizacija koje će provoditi projekte.

Crveni križ Slatina kojemu je u projektu partner udruga PRO VITA 4+ pisao je ovaj projekt u suradnju s županijskom Razvojnom agencijom VIDRA iz Virovitice . Ovo je 3. uspješni projekt koje ove dvije organizacije provode od 2011. Prethodni pod nazivom „Za bolje sutra i život kakav zaslužuju“  realiziran  je kao pružanje usluga socijalno ugroženim osobama tijekom 2013/14 u iznosu od 189.000 Eura (bez PDV-a) iz sredstava predpristupnih fondova EU – IPA 4.

Projekt „Pomozi bližnjemu svome“ ima 5  komponenti podjele koje će se realizirati tijekom slijedećih godinu dana. U prvom mjesecu projekta (listopadu) trebamo pripremiti i provesti sve javne nabave za prehrambene namirnice, higijenske i odjevne artikle i školski pribor koje će se dijeliti korisnicima na području grada Slatine i općina Sopje, Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica i Voćin.

Projektom je predviđeno da će se :

  • 1) i 2) Tijekom 11 mjeseci dijeliti prehrambeni i higijenski artikli za 500 obitelji (1825 osoba) koji koriste pravo zajamčene minimalne naknade (ZMN) prema kriterijima Zakona o socijalnoj skrbi.
  • 3) Jednokratno podijeliti 500 paketa školskog pribora u vrijednosti 550 kn po svakom paketu za učenike osnovnih i srednjih škola slatinskog područja. To su učenici koji su ostvarili pravo na jednokratnu pomoć za sufinanciranje obaveznih školskih udžbenika u školskoj godini 2016/17.
  • 4) Jednokratno podijeliti 240 paketa sa novorođene bebe tijekom trajanja projekta u iznosu 1.000 kn po svakom paketu kao mali prilog demografskoj obnovi Hrvatske.
  • 5) Tijekom 11 mjeseci svaki dan će 44 socijalno ugrožene osobe dobiti topli obrok u svome domu.

Za realizaciju ovog projekta predviđena je kupovina novog vozila za dostavu toplih obroka u iznosu od 99.000 kn i zapošljavanje djelatnika za dostavu istih. Osim toga Crveni križ Slatina  će svaki mjesec tražiti određeni broj volontera koji će pomagati u slaganju prehrambenih i higijenskih proizvoda. Zahvalni smo na prilici koju smo dobili da barem malo umanjimo socijalnu nejednakost i materijalnu oskudicu osoba i obitelji šireg slatinskog područja.(VJ, 2.10.2016)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button
Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org