KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAOPĆINE

14. DRAVSKO PROLJEĆE U SOPJU: Smotra folklora hrvatskih društava s lijeve i desne obale Drave

Manifestacijom se želi očuvati kulturna baština i hrvatski identitet stanovništva uz Dravu


Proteklog vikenda u Sopju je održana tradicionalna dvodnevna manifestacija prijateljstva Hrvata s mađarske i hrvatske strane rijeke Drave pod nazivom Dravsko proljeće. Riječ je o manifestaciji koja se naizmjenično održava u Sopju i u mađarskom Starinu (Dravasztara), a čiji je središnji dio smotra folklora kojom se želi očuvati kulturna baština i hrvatski identitet stanovništva s lijeve i desne obale Drave. Premda ih je ta velika rijeka u prošlosti razdvajala, posljednjih dvadesetak godina sve više ih spaja.

Prošle godine, međutim, Dravsko proljeće nije održano zbog poznate situacije s koronavirusom, a iz istog razloga i ove je godine umjesto na Mladi Uskrs održana tek u srpnju. Ovogodišnje 14. Dravsko proljeće, po prvi je puta održano kao jedna od aktivnosti opsežnog Interreg projekta prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska „Drava Events II“, koji Općina Sopje povodi u suradnji s Općinom Starin u Mađarskoj.

Prvoga dana manifestacije umjesto predviđene revijalne nogometne utakmice održan je cijeli turnir sa četiri ekipe, na kome su prvo mjesto osvojili Veterani 2 Nova Šarovka, druga je bila ekipa nogometaša iz Sopja, na treće mjesto plasirali su se gosti Dravasztara iz Mađarske, a četvrto mjesto zauzela je ekipa Veterani 1 Nova Šarovka. Pehare svim ekipama, a medalje i zahvalnice igračima, uručili su načelnik Općine Sopje Berislav Androš, načelnik Općine Starin Sandor Matorics i zastupnik hrvatske nacionalne manjine u mađarskom Parlamentu Jozo Solga. Druženje je nastavljeno uz večeru i tamburaše, kako je to običaj već dugi niz godina.

U subotu su predstavnici organizatora i članovi kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i Mađarske prisustvovali svetoj misi u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Sopju, a potom su svoje stare metalne ljubimce predstavili članovi Oldtimer kluba Virovitica. Najatraktvniji bio je 50 godina star automobil GT ručne izrade, u kome je njegov vlasnik Igor Mikac provozao i virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, njegova zamjenika Marija Klementa i sopjanskog načelnika Berislava Androša.

Načelnik Androš pozdravio je svoje sumještane i sve goste te istaknuo da je Interreg projekt vrijedan 3,3 milijuna kuna omogućio kvalitetnije održavanje manifestacija na području općine i izgradnju prateće infrastrukture. Govoreći o Dravskom proljeću, župan Igor Andrović istaknuo je veliko značenje manifestacije, ne samo za Općinu Sopje, nego za cijelu Virovitičko-podravsku županiju, ali isto tako i za Općinu Starin kao partnera u ovom projektu, i za cijelu Mađarsku.

 – Ona je značajna prije svega za očuvanje tradicije i kulture, koja se na ovakav način treba prenositi s koljena na koljeno, da se nikad ne zaboravi, rekao je župan Andrović.

Načelnik Općine Starin Sandor Matorics podsjetio je da su se Hrvati ranijih godina posjećivali prelazeći brodom Dravu, ali sada se prevoze autobusima.

– Već 25 godina čekamo most preko Drave kod Sopja, mislim da će „velika politika“ odlučiti hoće li ga biti ili neće. Nagodinu ću dobiti unuka, možda ćemo njega, ako Bog da, kroz nekoliko godina moći prevesti peko mosta. – rekao je načelnik Matorics.    

U povorci kroz mjesto, u kome su kuće, ograde, prozori i balkoni okićeni ručno izrađenim ručnicima, stolnjacima i plahtama tradicionalnoga sopjanskog veza, sudjelovali su folkloraši i tamburaši šest kultuno-umjetničkih društava, a na velikoj pozornici brojnim mještanima i njihovim gostima predstavili su se domaći KUD Podravac i pjevač Antun Mikić Buco, KUD Mikleuš, KUD Jasen Šaptinovci, ženski pjevački zbor Korijeni iz Martinaca u Mađarskoj, tamburaški sastav Biseri Drave iz Starina u Mađarskoj i Udruga žena iz Josipova.

Težak posao imalo je posebno povjerenstvo (župan Andrović, dožupan Klement i načelnici Androš i Matorics) koje je ocjenjivalo predstavljene izvorne narodne nošnje. Prema njihovoj ocjeni, na treće mjesto plasirale su se predstavnice KUD-a Mikleuš i pjevačke skupine Korijeni iz Martinaca, na drugom je mjestu predstavnica KUD-a Podravac Sopje, a najbolje „izvorno narodno ruvo“ na Dravskom proljeću 2021. imala je Matea Lukačić, predsjednica i voditeljica KUD-a Jasen iz Šaptinovaca.

Ovogodišnje izuzetno dobro posjećeno Dravsko proljeće zaključila je svojim koncertom uvijek atraktivna Lidija Bačić.
(Petar Žarković, Glas Slavonije)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button