NASLOVNICAOPĆINE

Znate li da Dravska priča ima „oporavilište“ za rode: Umjesto u Africi, roda iz Korije, koja je ispala iz gnijezda tijekom olujnog nevremena, prezimit će u Noskovačkoj Dubravi

Mlada bijela roda iz Korije, koja je od kraja 6. mjeseca ove godine na brizi djelatnika Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, uz podršku župana Virovitičko-podravske županije Igora Androvića i suglasnost Ministarstva zaštite okoliša i energetike, dobila je u Informativno edukativnom centru – hostelu Dravska priča svoj, nadamo se, privremeni dom.

Mlada roda se uspješno oporavila od povreda krila zadobivenih od pada iz gnijezda tijekom olujnog nevremena, ali je tijekom oporavka izgubila nekoliko letnih pera, te je zaključeno da nije sposobna za seobu na jug Afrike, gdje zimuju rode s našeg područja.

Tijekom rujna izrađena je nastamba od cca 300 m2, s vodenom površinom za oporavak ozlijeđenih roda, do njihovog povratka u prirodu. Nastambu je potrebno još dodatno urediti vegetacijom i drvenim elementima, te se očekuje uspješna prilagodba sada već odrasle rode na novi dom i uspješno prezimljavanje. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button