DOGAĐANJANASLOVNICA

Znanstveni pokus Eugenijalaca prenošen uživo na youtube kanalu Scientix-a

Tko o čemu, Eugenijalci o znanosti. Naime, diljem Europe, ali i svijeta,  od 23. do 29 travnja održana je treća po redu međunarodna inicijativa za popularizaciju STEM područja pod nazivom STEM Discovery Week.

U preko 500 prijavljenih aktivnosti našla se i slatinska OŠ Eugena Kumičića koju je za ovaj važan tjedan prijavila i pripremila učiteljica matematike Sanela Jukić, inače Scientix ambasadorica za Hrvatsku. Scientix je projekt koji promiče i podržava suradnju nastavnika prirodoslovno-matematičke i tehničke grupe predmeta (STEM) diljem Europe.

Aktivnosti u OŠ E. Kumičića održavale su se cijeli tjedan u sklopu obilježavanja Dana škol,  a u zajedničkoj suradnji učiteljice  Jukić, učiteljica fizike i kemije  Martine Bukvić i Rajke Avirović Gaća,  te vrijednih učenika 5-og razreda.

Prvi dan (23.4.) u suradnji sa školskom knjižničarkom Melitom Schmitz otvoren je STEM tjedan u sklopu Noći knjige. Za najmlađe učenike, ali i one koji će to tek postati, učenici 5. razreda prikazali su niz zanimljivih pokusa u kojima su i  sami mogli sudjelovati.

Drugi dan (24.4.) protekao je u znaku oceana i njegove važnosti za našu klimu. Gosti ove radionice bili su učenici 3. razreda koji su kroz eksperiment učili o morskim strujama, a za kraj uz pomoć učiteljice fizike napravili model valnog stroja. Na tu radionicu kao gosti pozvani su učenici OŠ Josipa Kozarca Elena Bičanić, Ivona Bosec i Noa Fazekaš te njihova učiteljica matematike Ljiljana Peretin. Njihovi uspjesi kako na državnim tako i na županijskim natjecanjima iz STEM područja bili su više nego dovoljan razlog da ih upoznaju mali budući znanstvenici Eugenijalci te im čestitaju na uspjehu.

Treći dan (25.4.) učenicima od 5. do 8. razreda predstavili su se dekan Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici dr.sc. Oliver Jukić i studentice druge godine smjera računarstvo Mateja Podravac i Barbara Strapač. Studentice su na vrlo zanimljiv način upoznale okupljene učenike sa studijom računarstva, ali i predstavile svoje projekte.

Četvrti dan (26.4.) održane su dvije radionice, za učenike 1. i 2. razreda. Opet se govorilo o oceanu, ali i razbijali mitovi o gustoći izvođenjem vrlo zanimljivih pokusa.  Napravljena je i maketa vulkana te su učenici drugog razreda učili o šifriranju i dešifriranju poruka koristeći tzv. Cezarovu šifru.

Posljednjeg dana, slatinska je škola Eugena Kumičića, u  konkurenciji 500 nominiranih,  imala veliku čast tako što je njezin projekt bio među 20 odabranih, da putem prijenosa uživo na Scientix Youtube kanalu predstavi cijelom svijetu na koji su način obilježili ovu inicijativu. Po završetku prijenosa iz Bruxellesa, sjedišta Scientix-a, stigle su velike čestitke i pohvale učiteljima i učenicima na odlično odrađenoj prezentaciji. Navedena znanstvena prezentacija mladih Eugenijalaca znanstvenika koja se mogla pratiti uživo diljem svijeta može se pogledati na slijedećem linku:

https://www.youtube.com/watch?v=c_G5FturGLg

(dj/Foto: sj)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button