DOGAĐANJAGLAZBAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Žestoki slatinski momci izdali svoj prvi album

Slatinski metal bend Inkognito postoji već 17 godina, a gotovo da ne postoji netko tko se kreće u lokalnim alternativnim krugovima da nije čuo za njih. Za sebe kažu da sviraju metal žanr u cijelom spektru – trash, heavy, groove i death, pod širokim utjecajima različitih drugih glazbenih pravaca.

Sve je počelo tako što se nekoliko srednjoškolskih prijatelja okupilo davne 2005. godine kako bi svirali pjesme svojih idola. Svirali su glazbu uz koju su odrastali i koju i danas slušaju. Naš grad je u to doba imao jaku glazbenu scenu pa je tako bilo mnogo bendova koji su utjecali na njihov glazbeni put. Prvi javni nastup na kojemu su se predstavili domaćoj publici održali su u dvorištu slatinske bivše vojarne u organizaciji Udruge mladih KRIK.

Nažalost, mnogi od bendova koji su utjecali na prvotne zvuke ovoga slatinskoga metal benda su nestali, članovi su se trajno i privremeno raselili, no Inkognito je s godinama postao samo bolji i jači. Sve od 2008. godine održavaju bend “na daljinu” na relaciji Osijek-Slatina-Zagreb, a probe i nastupe odrađuju vikendima – u prosjeku jednom mjesečno, ovisno o poslovima i obvezama svih članova.

Dečki su kroz godine razvijali svoje vještine i samopouzdanje te pronalazili inspiraciju u raznim temama koje ih intrigiraju. S vremenom su i mijenjali članove benda, ali su se na kraju ustalili na tročlanom sastavu, i to ponajviše zbog lakše organizacije s obzirom na to da su razbacani po cijeloj Hrvatskoj i šire. Trenutnu postavu čine “trio fantastico” Vedran Brijačak (gitara/vokal), Tomica Majhen (bas-gitara/vokal) i Goran Buti (bubanj).

Još od samoga osnutka benda, članovi su radili na pisanju prvih pjesama, no trebalo im je vremena da sve to sazri i dočeka svjetlo dana. Prije dvije godine su se uhvatili posla i ozbiljno počeli raditi na snimanju autorskih pjesama, od kojih je većina nastala upravo tijekom ranijih godina djelovanja benda.

Prva pjesma “Bring the Metal” i svojevrsna najava prvog albuma objavljena je u obliku video uratka 1. studenoga 2021. godine, a nakon godinu dana stvaranja/snimanja pjesama tročlani sastav izdaje svoj prvi album pod imenom “Inkognito I.”.

Na albumu se nalazi ukupno 12 pjesama tvrdog thrash metala, od kojih su dvije pjesme napravljene u suradnji s Davorom Gažom, poznatijim pod svojim pseudonimom “Faktor Anka”, koji je također zaslužan za izradu cover slike albuma. Logo benda i album art osmislio je i kreirao Tomislav Nikčevski. Kompletan album je snimljen u improviziranom kućnom studiju u Slatini.

Tekstovi pjesama albuma Inkognito I. angažirani su temama neodrživosti postojećeg ekonomskog sustava, sukoba i razdora koje sustav unosi među ljude, ali se također bave sebičnošću ljudskog karaktera i neopravdanom željom za moći, policijskom brutalnošću i nepravdama zakonodavstva, te postapokalipse kao krajnjeg produkta svega toga.

Ovi žestoki dečki imaju svoje dugogodišnje fanove najvećim dijelom u Slatini, a ekipa ih svaki put „natjera“ da daju svoj maksimum te su im zahvalni na tome.

Tako je 29. listopada 2022. godine Caffe bar “Prijašin II” okupio brojne lokalne zaljubljenike u energičnu i silovitu glazbu kako bi uživo poslušali prvoklasnu premijeru albuma “Inkognito I.”. Brojni CD-ovi prvoga albuma ovoga perspektivnog domaćeg benda su tijekom nastupa završili u rukama ljubitelja ovakve glazbe. Svi oni koji nisu uspjeli ugrabiti ovaj CD, album će uskoro moći pronaći i na svim platformama i servisima na internetu.

Metal kao glazbeni žanr na ovim prostorima zasigurno je vidio boljih dana, a obzirom na nove glazbene trendove i hiperprodukciju koji trenutno vladaju, njegova zastupljenost u budućnosti je pomalo upitna. Činjenica je da je trenutno nedostatak kvalitetnih domaćih metal bendova kojih nema ni upola u odnosu kako je bilo nekad, no zato Slatina ima Inkognito, bend koji neumorno stvara i ustraje u ostvarenju svojih planova i tako barem malo podiže odnosno održava na aparatima slatinsku glazbenu scenu. Nadamo se da će ovim autorskim albumom uspjeti privući i nešto mlađu publiku koja će možda oživjeti ovu supkulturu pa će kao i nekada redovito pohoditi metal koncerte.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar, Izvor: Inkognito)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button