DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

FOTO: Vretenci šarenim čarapicama za Down sindrom

Organizacija Down Syndrome International 21. ožujka proglasila je Svjetskim danom osoba s Down sindromom, a ove se godine obilježava po osamnaesti put. Taj datum odabran je kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.

Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želi se upoznati i upozoriti na ovaj poremećaj te potaknuti na veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom, potaknuti razumijevanje i nastojanje za poboljšanjem njihovog položaja u društvu. Odgovornost za to leži u nadležnim državnim institucijama, organizacijama civilnog društva i svima nama.
Oni su topli, dobrodušni, vedri, veseli, komunikativni, mogu biti kreativni, kopiraju ponašanje svoje sredine. No, međutim čitav život potrebna im je njega i pomoć.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo.

Tako su i slatinski Vretenci upravo šarenim čarapicama željeli svratiti pozornost svojih sugrađana na svjesnost osoba s Down sindromom te ih pozvali da se i sami priključe obilježavanju ovoga Dana.

Tim su povodom na poseban način šarenim čarapicama ukrasili paviljon središnjeg gradskog parka, a osim Vretenaca rasparene čarape su objesili i brojni sugrađani, među kojima se našao i slatinski dogradonačelnik Ilija Nikolić koji je i ovom prigodom naglasio potporu Grada Slatine radu Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac Slatina koja svojim aktivnostima potiče i sve ostale da čine dobro.

– Ovom smo prilikom svi mi zajedno željeli ljudima približiti osobe sa sindromom Down te ih potaknuti na veće poštivanje njihovih prava, – istaknuo je Nikolić.

Slatinskim su Vretencima došli potporu iskazati izlaganjem svojih rasparenih čarapa u paviljonu i učenici posebnih odjela slatinskih osnovnih škola, Josipa Kozarca i Eugena Kumičića te učenici 1.a razreda iste škole, potom skupina Ivančice iz Dječjeg vrtića Zeko i skupina Cvjetići iz Dječjeg vrtića Suncokret, zatim učenici drugih razreda zanimanja krojač i pomoćni krojač-stolar Industrijsko-obrtničke škole Slatina te patronažne sestre Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije Ispostava Slatina Neda Dušak, Vesna Kizivat, Ana-Marija Runje, Lea Vlajnić i Irena Đorđević.

Bila je to ujedno još jedna prilika za druženje s članovima slatinske Udruge Vretenac koji su u pratnji predsjednice Udruge Patricije Karaman, tajnice Ivane Sabolić, administratorice Helene Dereš i volonterki Nede Dušak i Tamare Dorić najmlađe posjetitelje počastili slatkišima.

Vretenci su isto tako, sve one koji su bili spriječeni doći u gradski park objesiti svoje rasparene čarape, pozvali da danas odjenu i tijekom cijelog dana nose različite čarape, fotografiraju se i fotke objave na svom Facebook profilu te da na taj način podrže osobe s Downovim sindromom.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Udruga Vretenac Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button