GLAZBANASLOVNICARADIO EMISIJE

Uz zvuke trombona s Ianom Malekovićem i Jelenom Škvorc

Glazba pokreće svijet, daje nam motivaciju, popravlja raspoloženje… ma ne bismo mogli zamisliti svijet bez glazbe! Na našem radiju je cjelodnevni program ispunjen glazbom raznih žanrova. Uspjesi mladih glazbenika Glazbene škole Milka Kelemena daju nam povod da naše slušatelje pobliže upoznamo sa svijetom klasične glazbe i instrumenata, ali isto tako da upoznamo te mlade talente i njihove profesore.

Tako smo u današnjem poslijepodnevnom programu ugostili mladog Iana Malekovića i njegovu profesoricu Jelenu Škvorc.

Četrnaestogodišnji Ian završava osmi razred Osnovne škole Josipa Kozarca i šesti razred Glazbene škole Milka Kelemena u kojoj svira trombon. Pri upisu u glazbenu školu Ianova prva želja je bila gitara, ali kako su za gitaru sva mjesta bila popunjena, Ian se morao brzo odlučiti i odabrao je trombon. I nije pogriješio u odabiru jer na natjecanjima samo niže uspjehe.

Od 2019. godine kreće na natjecanja iz kojih izdvaja natjecanje “Mladi Padovec” u Novom Marofu gdje je osvojio drugu nagradu. Poslije toga sudjeluje na natjecanju “Woodwind & Brass” gdje također osvaja drugu nagradu.

Krajem svibnja ove godine Ian se natjecao na velikom međunarodnom natjecanju “Bolero” u Sloveniji gdje je u trećoj kategoriji osvojio zlatnu plaketu za prvo mjesto. Na ovom zaista velikom natjecanju sudjelovali su natjecatelji iz Slovenije, Austrije, Hrvatske, Italije, Srbije, Poljske, Francuske, Rusije i Njemačke. U Ianovoj kategoriji bilo je ukupno četiri natjecatelja – tri iz Slovenije i Ian, koji je pobijedio.

Za svoje obaveze kaže da nekada i nema dovoljno vremena u danu, ali to ga ne sprječava da se aktivno bavi i nogometom.

– Ne Stignem baš na svaki trening, ali sam zato prisutan na utakmicama. Glazbu ipak volim više od nogometa, ali i nogomet mi je drag hobi – priča nam Ian.

Današnje glazbene pauze su bile ispunjene Ianovim izvedbama na trombonu, tako da su se slušatelji mogli dobro upoznati sa zvukom ovog instrumenta.

Iana na njegovim natjecanjima prati njegova profesorica Jelena Škvorc.

– Ja sam vam Međimurska puca koja je 2016. godine magistrirala na Akademiji za glazbu u Ljubljani koja je u Slatinu došla “trbuhom za kruhom”. Stjecajem okolnosti pojavio se natječaj za radno mjesto u vašoj glazbenoj školi i ja sam se zaputila u Slatinu – govori nam Jelena.

Jelenina adresa je u Slatini, zaposlena je u Glazbenoj školi “Jan Vlašimsky” u Virovitici, također radi u Glazbenoj školi Milka Kelemena u Slatini, ali predaje i na dvije naše područne škole u Voćinu i Ćeralijama. Vikendi su rezervirani za putovanje doma u Belicu kraj Čakovca, gdje joj je obitelj. No i tamo je Jelena aktivna u glazbi. Voditeljica je Puhačkog orkestra Grada Preloga.

Na pitanje kako sve stigne, Jelena odgovara – Sve je lako kad si mlad. Jednostavno radim što volim i onda ništa ne pada teško i sve se stigne.

Poveli smo priču o velikom projektu “Viva la musica” za koji su se svi pripremali pune dvije godine. Koncerti koji su se odvijali na tri destinacije u Orahovici, Slatini i Voćinu. Svi mladi glazbenici i njihovi učitelji, priredili su publici prave spektakle svojim izvedbama.

Mislim da smo izazvali onaj “wow efekt” pogotovo na kraju kada je sto glazbenika na bini i izvodi glazbu. Nadamo se da su i gledatelji uživali – priča Jelena.

– Ja sam se isto izvrsno osjećao jer smo jako puno radili na tom projektu i puno smo vježbali, ali na kraju se trud isplatio – govori Ian.

Na moje pitanje kakvi su im daljnji planovi, Ian planira upisati srednju Glazbenu školu u Virovitici i volio bi da mu je zanimanje povezano s glazbom. Profesorica Jelena bi voljela da joj u budućnosti život bude malo manje dinamičan i da se “skrasi” na jednom mjestu.

Ianova poruka slušateljima je: “Roditelji, vodite svoju djecu u glazbenu školu da upoznaju instrumente. Jako je lijepo svirati i lijepo je u glazbenoj školi”.

Profesorica Jelena je poručila: “Budite promjena za koju želite da se dogodi u svijetu” i u kojoj se mogu pronaći sve generacije.

Naravno da nismo mogli završiti emisiju samo pozdravom dok nam je trombon bio na stolu. Stoga je Ian uživo u eteru odsvirao par taktova, nadamo se na oduševljenje slušatelja.

Odmjeren i samozatajan, zasigurno ga čekaju velike pozornice i nastupi, a to će lako ostvariti uz podršku profesorice Jelene. Samo naprijed!

(Tekst: Ratka Turk, Foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button