DOGAĐANJANASLOVNICA

UPITNA PREPOZNATLJIVA SLATINSKA MANIFESTACIJA: SIC je spreman organizirati ovogodišnje Slatinsko ljeto

Broj koncerata ovisit će o troškovima izvođača i dobivenom novcu za organizaciju

Na sjednici Gradskog vijeća Slatine 16. prosinca prošle godine, prilikom usvajanja programa održavanja i gradnje komunalne infrastrukture te programa različitih javnih potreba, vijećnici su usvojili amandmane klubova HDZ-HSLS i SDP-Fokus, pa su smanjena sredstva stručne službe Uprave i administracije za niz aktivnosti (redovito poslovanje, promidžba i informiranje, nabava materijalne i nematerijalne imovine, poslovanje mjesnih odbora, održavanje opreme i ostale imovine Grada) za približno 700.000 eura.

Ta sredstva preusmjerena su za poticanje razvoja gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva, za kupnju i opremu prvih nekretnina mladih obitelji, za dodatne specijalističke zdravstvene usluge, za tehničku kulturu i druge namjene. U programu javnih potreba u djelatnostima kulture bitno su smanjena sredstva za poticanje turističkih djelatnosti te za gradske svečanosti, a usvojen je i niz drugih amandmana.

Predsjednici klubova vijećnika HDZ-HSLS Igor Fazekaš i SDP-Fokus Sanja Mrzljak Jovanić na kasnijim sjednicama Gradskog vijeća opovrgavali su primjedbe da su svojim amandmanima u proračunu za 2023. ukinuli sredstva za održavanje gradskih manifestacije (Slatinsko ljeto, Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena, programi u povodu obilježavanja Dana grada, mjesečno gradsko glasilo Slatinski petak).

Budući da se približava ljeto, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća aktualizirano je pitanje održavanja koncerata i drugih događanja koja čine Slatinsko ljeto. U vijećničkom pitanju koalicije SDP-Fokus navedeno je da je Odbor za društvene djelatnosti 28. veljače raspravljao o gradskim manifestacijama, za koje je utvrdio da nema godišnjeg plana, kao ni planiranog iznosa za njih. Zato su vijećnici tražili da direktor Slatinskog informativnog centra Robert Turkalj odgovori je li išta poduzeto i je li ostvarena suradnja SIC-a, Turističke zajednice i Grada vezano za manifestacije kao što su Slatinsko ljeto, Motosusreti i Dani Milka Kelemena, te koliko je novca planirano za te manifestacije.

Direktor Turkalj dostavio je odgovor u kojem se osvrnuo samo na koncerte u okviru Slatinskog ljeta, u kojima SIC sudjeluje kao organizator. Navodi da su planirana sredstva u prvom proračunu Grada za 2023. za organizaciju Slatinskog ljeta iznosila 50.000 eura.
“Prema okvirnom troškovniku koji je Slatinski informativni centar napravio, za iznos od 30.000 eura, možda i niže, ovisno o troškovima izvođača, Slatinski informativni centar spreman je, kao i dosad, na transparentan način organizirati kompletnu manifestaciju Slatinsko ljeto 2023., kao i svih prijašnjih godina. Broj koncerata ovisit će o troškovima izvođača i dobivenim sredstvima za organizaciju. Napominjemo da kasnimo s ugovaranjem izvođača, jer prethodnih godina s izvođačima smo sklapali predugovore u veljači”, kaže direktor Turkalj. U prilogu je dostavljena i tablica s okvirnim iznosima organizacije po jednom nastupu, po kojoj okvirni trošak jednog koncerta bez PDV-a iznosi približno 6000 eura.

I u vrijeme COVID-a

”Slatinsko ljeto je manifestacija po kojoj smo prepoznatljivi u regiji, no prije svega manifestacija koja svake nedjelje tijekom ljeta okuplja domicilno stanovništvo grada Slatine i prigradskih naselja, kojima pruža dobru zabavu i trenutke za opuštanje, a ugostiteljima i malim obrtnicima mogućnost da zarade. Isto tako Slatinsko ljeto omogućuje Gradu Slatini da predstavi svoju turističku ponudu, uz dodatne sadržaje koji su organizirani u suradnji sa Zavičajnim muzejom i Pučkim otvorenim učilištem. Važno je napomenuti da je Slatinsko ljeto održavano i u vrijeme COVID-a, uz sigurnosne mjere, kako bi se održao kontinuitet i tradicija ove poznate manifestacije”, naveo je direktor Slatinskog informativnog centra Robert Turkalj.
(Petar Žarković, Glas Slavonije/Foto: Petar Žarković)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button