DOGAĐANJANASLOVNICA

U Slatini predstavljen projekt „Revitalizacija Parka 136. slatinske brigade“

U organizaciji Grada Slatine, Turističke zajednice Grada Slatine, Zavičajnog muzeja Slatina, Radio Slatine i tvrtke Helion Group iz Osijeka jučer je u velikoj dvorani Hrvatskog doma u Slatini održana prezentacija projekta „Revitalizacija Parka 136. slatinske brigade“.

Na samom početku nazočne je pozdravio gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić koji je tom prigodom istaknuo kako Grad Slatina među brojnim projektima planira i projekt Revitalizacije Parka 136. slatinske brigade čiju su vizualizaciju pripremili Zavičajni muzej Slatina i tvrtka Helion Group, a projekt će se u idućih nekoliko godina kandidirati kako se natječaji budu otvarali.

– Ono što je bitno naglasiti je činjenica da je Park 136. slatinske brigade u proteklih 70 godina dao svoje i moramo razmišljati o idućih 70 godina. Bit će to jedna velika prilika za grad Slatinu da spoji Trg sv. Josipa, odnosno uređenost centra grada doslovno s ostalim segmentima koji su već uređeni poput kompleksa Sequoie, energetskim obnovama POU Slatina i Gradske uprave, zatim kandidiranjem energetske obnove zgrade Hrvatskog doma i Zavičajnog muzeja, u jedan prekrasni kompleks, – rekao je gradonačelnik Ostrošić naglasivši kako ovim projektom idemo iz povijesti prema budućnosti.   

Kustos Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić u prvom dijelu predstavljanja prikazao je povijesne okolnosti i razvojne faze kroz koje je prošao središnji dio Slatine, od 18. stoljeća do trenutnog stanja, s posebnim fokusom na prostor današnjeg Parka 136. slatinske brigade. Prezentacija će bila popraćena povijesnim fotografijama i kartama iz fundusa Zavičajnog muzeja Slatina, koje su ujedno i glavni izvor o nastanku i razvoju središnjeg gradskog parka.

Nakon vizualne šetnje kroz prošlost posjetitelji su imali prigodu vidjeti kako će samo središte Slatine izgledati u budućnosti.
Konkretan prikaz projekta Revitalizacije Parka 136. slatinske brigade iznijela je krajobrazna arhitektica tvrtke Helion Group Andrea Knez, autorica prezentacije kojom je predstavljeno novo arhitektonsko-krajobrazno rješenje Parka.

Revitalizacijom Parka 136. slatinske brigade planirano je uvođenje novih prostora, sadržaja i opreme, pri tome poštujući današnji koncept.

U parku je trenutačno 80-ak stabala od kojih će se 15-ak ukloniti te zasaditi novih 99 stabala, kao i preko 500 grmova, te oko 1000 cvjetnica, odnosno ruža i ostaloga cvijeća.

– Park se proširuje novim sadržajima, tako da se parkiralište na jugozapadu uklanja te će se na tom prostoru urediti trg sa stolovima i klupama za djecu ispred Zavičajnog muzeja, odnosno buduće Glazbene škole, gdje se planira postaviti i bista ili spomenik Milku Kelemenu.

U parku ćemo prije svega otvoriti novu centralnu aleju koja će gledati prema zgradi Gradske uprave i centralnom paviljonu. Neke postojeće staze ćemo ostaviti, ali ćemo sve skupa proširiti da bi aleje mogle dobiti na važnosti i osnovnoj funkciji, a to je okupljanje građana u raznim prigodama za što će staze široke 6 metara biti daleko prikladnije kako se za vrijeme manifestacija više neće gaziti zelene površine.
Centralni dio oko paviljona ćemo bogato urediti sadnjom ruža i drugog bilja, i taj će se dio zvati Rondo umjetnika jer su predviđene klupe od kojih će svaka nositi ime jednog od slatinskih umjetnika s njihovim osnovnim podatcima na tri jezika i Brajevom pismu. Trg ispred Upravne zgrade ćemo proširiti i urediti granitnim opločenjem i kamenim rubnjacima jer sadašnje asfaltno stanje ne priliči jednom gradskom parku. Otvaramo još dva manja prostora, organiziramo trg ispred crkve budući da sada nema uređenog prostora za okupljanje poput vjenčanja gdje će se urediti prostor za fotografiranje mladenaca. Isto tako otvara se jedan manji trg kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima koji će biti prikladniji za održavanje komemoracija.
Park će isto tako dobiti multifunkcionalno dječje igralište gdje će sve sprave biti namijenjene i djeci s poteškoćama u razvoju. Osim toga park će dobiti i jednu zanimljivu atrakciju, odnosno glazbeni stup gdje će posjetitelji moći poslušati recital ili poeziju Mirka Jirsaka ili skladbe Milka Kelemena, – pojasnila je krajobrazna arhitektica Andrea Knez predstavljajući nove sadržaje obuhvaćene planiranom Revitalizacijom Parka 136. slatinske brigade. Tom je prigodom istaknula kako će se projekt prvom prilikom prijaviti na EU fondove jer fondova ima budući da Europa puno ulaže u revitalizacije gradskih jezgri, parkova, perivoja, i sl.

Nakon prezentacije posjetitelji, među kojima su se našli i direktor Turističke Zajednice Grada Slatine Jurica Bosak, ravnatelj Zavičajnog muzeja Slatina Vlado Majhen i direktor Slatinskog informativnog centra Robert Turkalj, mogli su postavljati pitanja te na taj način doznati detalje ovoga projekta.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button