DOGAĐANJANASLOVNICA

U Slatini obilježen spomen na žrtve Slatinskog Drenovca

Jučer je u Slatini održano sjećanje u spomen na mučki ubijeno 500 Hrvata u Slatinskom Drenovcu za vrijeme II. svjetskog rata i poraća.
Sjećanje je započelo odavanjem počasti svim hrvatskim žrtvama iz Domovinskog i 2. svjetskog rata ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Parku 136. slatinske brigade. Vijence i upaljene lampione položili su predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata predvođeni predsjednikom Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije Matom Bubašem i predsjednikom Odbora za hrvatske branitelje grada Slatine Ilijom Nikolićem, te u ime Grada Slatine gradonačelnik Denis Ostrošić u pratnji svog zamjenika Bojana Plantaka i pročelnika Stručne službe Krunoslava Šaraboka.

Molitvu je predvodio župnik Župe bl. Ivana Merza Slatina, vlč. Nikola Jušić, za sve nevine žrtve čije su kosti otkrivene u masovnoj grobnici u katakombama pored pravoslavne crkve u Slatinskom Drenovcu 1966. godine, dok je na inicijativu Dragutina Pelikana 1998. podignut spomen križ na tome mjestu.

Istraživanja su potvrdila da su žrtve bili civili Hrvati sa šireg područja Virovitičko-podravske županije, vojnici NDH uhićeni dok su bili na vojnom odmoru kod svojih kuća te mnogi Hrvati iz kolona Križnoga puta. Slatinski Drenovac je bio radni logor i veliko gubilište hrvatske vojske i civila osnovan koncem 1942. godine, a u kojemu je pogubljen i slatinski župnik Julije Bürger.

Požeški biskup Antun Škvorčević u zajedništvu sa svećenicima Slatinskog i Našičkog dekanata predvodio je u župnoj crkvi sv. Josipa u Slatini svetu misu zadušnicu za spomenute žrtve u Slatinskom Drenovcu.
Dobrodošlicu biskupu zaželio je domaćin, župnik slatinske Župe sv. Josipa, vlč. Dragan Hrgić, a cvijeće su mu uručili predstavnici ovogodišnjih kandidata za svetu krizmu koji će ovaj sakrament primiti za dva tjedna.

Uvodeći u misno slavlje i pozdravljajući nazočne svećenike i vjernike, upravo ove nedjelje nakon svetkovine Presvetog Srca Isusova tijekom koje se već niz godina spominjemo žrtava totalitarnog komunističkog režima u Slatinskom Drenovcu, biskup se zahvalio svima onima koji nastoje biti hrvatsko molitveno srce koje pamti žrtve iz davnih ali i ovih bližih vremena. Posebne pozdrave uputio je gradonačelniku Grada Slatine Denisu Ostrošiću i njegovim suradnicima, a potom i svim predstavnicima udruga, osobito braniteljskih koji su nositelji trajnog sjećanja na žrtve, na one koji su uložili sebe, za naše dobro, za naše dostojanstvo i slobodu.

Tom se prigodom prisjetio riječi pape Ivana Pavla II. koji je govorio o zločinima čišćenja pamćenja, te žrtvama kojima treba poštovanje i molitva.
– Postoji kršćanska kultura pamćenja i spomena, a to je baš ta, da nastojimo pročistiti svoje uspomene i pamćenje usredotočivši se na žrtvu i njezinu veličinu molitvom, – rekao je biskup Škvorčević.

– Pred zlom iz II. svjetskog rata koje se utisnulo u naše pamćenje, nemirima u kojima se i danas zbog više razloga nalazimo, silno je potrebna utemeljeno ohrabrujuća riječ. Može nam je pružiti samo Onaj koji je pobijedio zlo i smrt. Isus nam u današnjem evanđelju tri puta ponavlja: „Ne bojte se ljudi!“
Dok u svom srcu prebiremo žrtve Slatinskog Drenovca, odzvanja posebnom snagom Isusov poziv: „Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti. Bojte se više onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu“. Žrtvama u Slatinskom Drenovcu kojih se spominjemo ubili su tijelo, ali nisu mogli ubiti dušu, – istaknuo je između ostaloga u svojoj propovijedi biskup Škvorčević.

Na kraju svete mise biskup je zahvalio nazočnim vjernicima što su sudjelovanjem u ovom slavlju žrtvama Slatinskog Drenovca iskazali svoju pažnju i zahvalnost, krizmanicima je uputio nekoliko riječi ohrabrenja u oblikovanju njihove jedinstvene osobe i nutrine bića po Isusovu duhu, te je na sve nazočne, zazvao Božji blagoslov, osobito one koji su na bilo koji način povezani sa žrtvama Slatinskog Drenovca.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button