DOGAĐANJANASLOVNICA

U povodu Svjetskog dana oboljelih od gastroshize Gradska uprava obojana u zeleno

Svake se godine 30. srpnja diljem svijeta obilježava Svjetski dan oboljelih od gastroshize . Tim je povodom prošle godine svoje znamenitosti zelenom bojom osvijetlilo 18 hrvatskih gradova, uključujući grad Slatinu. Zahvaljujući ujedinjenju svih tih gradova, nekoliko novih obitelji iz Hrvatske saznalo je za organizaciju i priključilo se, a povećao se i broj volontera.

Iako se Hrvatska ovakvom načinu obilježavanja pridružila tek prošle godine, kontakt za Hrvatsku i BiH za pomoć obiteljima pogođenim gastroshizom postoji još od 2019. godine, a djeluje preko međunarodne organizacije pod imenom The Global Gastroschisis Foundation.

To je međunarodna neprofitna organizacija koja okuplja ljude rođene sa stanjem „gastroshiza“, njihove roditelje i liječnike, a djeluje od 2009. godine. Fokus ove organizacije je usmjeren na moralnu podršku, informiranost, istraživanje i podizanje svijesti o dijagnozi. Uzrok ovom stanju je još uvijek nepoznat, a radi se o ozbiljnoj urođenoj mani kada još u trudnoći bebama ostane otvorena trbušna stijenka kroz koju prolabira sadržaj iz abdomena.

U Hrvatskoj postoji 5 centara koji spašavaju bebe rođene s gastroshizom.

I ove godine Grad Slatina i Turistička zajednica Grada Slatina obilježili su Svjetski dan oboljelih od gastroshize i tako iskazali suosjećanje i podršku oboljelima, roditeljima i liječnicima. Zgrada Gradske Uprave tako je ponovno jučer navečer osvijetljena zelenom bojom.

(tks/Izvor i Foto:TZG Slatine)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button