NAJAVE DOGAĐANJANASLOVNICA

U POU Slatina se idući tjedan obilježava sjećanje na Vukovar

U Pučkom otvorenom učilištu Slatina obilježava se idućega tjedna sjećanje na Vukovar!
Raspored događanja:
13.11. u 20 sati predstavljanje knjige HRVATSKA GEOPOLITIČKA STRATEGIJA U 21.STOLJEĆU ili „HRVATSKO NJIHALO“, admirala Davora Domazeta-Loše
15.11. u 20 sati dokumentarni film “Glasnije od oružja” s gostima: redatelj Miroslav Sikavica, glumcima iz filma Verom Svobodom i Josipom Ivankovićem uz TS Fantasia
Svi ste pozvani!
Ulaz je besplatan!
Vaše POU Slatina!


OPIS KNJIGE admirala Davora Domazeta-Loše

Tijekom cjelokupne povijesti hrvatskoga naroda Katolička je crkva neizostavno bila njegov moralni i duhovni oslonac, i nikada, ni u najvećim pogiblima, nije posustajala…
Ubrzani proces virtualizacije i slijedne dekroatizacije istočne obale Jadrana ukazuje na to da se on ne može reducirati samo na političko-gospodarsku sastavnicu, ako se ne sagleda i ona vjerska – katolička.
Upravo je ona glavni, više ne i prikriveni cilj… europskih militantnih liberalista: kako lišiti Vatikan čvrstog oslonca na prvim vratima Euroazije?
Nastojeći preokrenuti proces destrukcije, sv. Ivan Pavao II. za stoti pastoralni posjet odabire Hrvatsku kako bi na istočnoj obali Jadrana…, ali i u dubini hrvatskoga prostora… odaslao poruku urbi et orbi o Hrvatima kao «neustrašivim svjedocima Evanđelja», o Hrvatima kao «narodu nade»…
Ako u politici prevladava korumpiranost, na financijskom području lihvarenje banaka, a na ulicama organizirani kriminal, onda je to upozoravajući znak da je unutarnja agresija u punom zamahu… Ako se Hrvatska u razumnom vremenu ne othrva unutarnjoj agresiji, i ako vladajuće i oporbene političke elite budu i dalje namjerno činile pogrješne korake propuštajući zaštititi i sačuvati temeljne hrvatske vrijednosti i interese, što su po Ustavu obvezne činiti, onda postoji posve realna opasnost da hrvatski narod doživi novo gorko iskustvo, u kojemu bi, prvi put u svojoj dugoj povijesti, mogao ostati bez bitka i bez identiteta…
Da bi Hrvati osvijestili sebe, svoj ponos, svoje postojanje, svoj identitet i ponašali se kao istinski pobjednici, jer to jesu, moraju napokon istupiti iz tuđe povijesti – srpske, mađarske, talijanske, austrougarske, turske, bruxelleske, a prije svega jugoslavenske. U protivnom, bez toga pročišćenja, neće biti ni hrvatske države, jer će se, kameleonskom prilagodljivošću, Versailleska tvorevina uvijek pojavljivati.
Odmah poslije Domovinskog rata primjenom metode «promjenjive slike čovjeka» voditelji specijalno-psihološkog rata uspjeli su stvoriti dvije Hrvatske. Jedna je ona nacionalna, domovinsko-braniteljska i vjernička, koja je, djelovanjem prije svega «meke sile»(medija), obespravljena i ušutkana. Druga, čiji postroj čine nepopravljivi Jugoslaveni, orjunaši, militantni liberalisti i bezbošci, je bučna, nametljiva i isključiva.
Te dvije, u temeljima oprečne Hrvatske ne mogu koegzistirati. Njihov je sraz neizbježan. Ne fizički, nego duhovno-vrijednosni, i ako pobijedi ova druga dogodit će se potpun slom, a posljedično tome i poništenje Hrvatske kao države…
Hrvatska obiluje bogatstvima od strateškog značaja. Treća po količini pitke vode itd…
Geopolitičku strategiju detaljno razradio je admiral, kao važan čimbenik da se sačuvaju prirodna bogatstva, te da se narod osvijesti o važnim segmentima za opstanak države za bolju budućnost novih generacija.


DOKUMENTARNI FILM O ULOZI DOMOLJUBNE GLAZBE U POLITIČKIM PROMJENAMA 1990-IH I DOMOVINSKOM RATU TE O SUDBINAMA NJEZINIH AUTORA I PJEVAČA.
Avioni, tenkovi, bombe, automatske puške, mediji i propaganda bili su oružja u Domovinskom ratu. Ipak, najglasnije bile su pjesme. Jedni su u njima opisivali košmar u kojem su se našli, a drugi su potvrđivali svoju političku lojalnost. Nacionalna radiotelevizija pjesmu je smatrala važnim oblikom političke “borbe” pa ih je naručivala, financirala, snimala i intenzivno emitirala. I dvadeset godina nakon završetka Domovinskog rata njegov soundtrack još uvijek izaziva pozornost i budi emocije.
Krajem 1980-ih i početkom 1990-ih domoljubna glazba igra vrlo važnu ulogu u političkim promjenama u svim zemljama bivše Jugoslavije, a posebice u Hrvatskoj. Na prvim višestranačkim izborima poslije Drugog svjetskog rata Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) pobjeđuje reformirane komuniste uz nemalu pomoć pjesme, koja te 1990. godine već aktivno sudjeluje u buđenju nacionalnog duha. Mijenja se sustav – iz unitarne, socijalističke Jugoslavije u nezavisnu i demokratsku Hrvatsku – ali ne i struktura glazbe u službi politike. Otvorena agresija na Hrvatsku u jesen 1991. godine potiče, kao nikad prije ni poslije, impulzivnu reakciju glazbenika.Od guslara i tamburaša preko pjevača zabavne glazbe i dancea do rockera i pankera.Nacionalna radiotelevizija (HRT) postaje njihov najmoćniji pokrovitelj. Naručuje nove domoljubne pjesme, emitira postojeće, organizira i financira brojne festivale domoljubne glazbe i dobrotvorne koncerte te omogućava snimanje mnogih domoljubnih spotova. Samo u prvih par najžešćih mjeseci rata nastaje nekoliko stotina novih pjesama. Njihov konačan broj nitko ne zna. No mnoge pjesme taj rat nisu “preživjele”, a do dan-danas priča o njima nije ni zaključena ni ispričana.
U filmu sudjeluju: Zrinko Tutić, Josipa Lisac, Vera Svoboda, Josip Ivanković, Mladen Kvesić, Davor Gobac, Boytronic, Sandra Kulier, Mario Pešo, Borut Šeparović, Miroslav Lilić, Ante Perković i brojni drugi. (mk)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button