DOGAĐANJAGLAZBAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

TRIO JONGEN predstavio suvremene skladatelje

Večeras je u prostoru koncertne dvorane glazbene škole (Hrvatskom domu) održan koncert na kojemu su nastupili TRIO JONGEN – Renata Penezić, Žarko Perišić i Marina Matolić.

Koncert je održan u organizaciji Glazbene škole Milka Kelemena Slatina uz suorganizaciju Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Trio Jongen sastav je koji čine flautistica Renata Penezić, fagotist Žarko Perišić i pijanistica Marina Matolić – trojac koji zajedno djeluje već 7 godina, a ime je dobio po Josephu Jongenu, belgijskom skladatelju gotovo nepoznatom široj domaćoj publici.

Ovi vrsni glazbenici su pred slatinskom publikom izveli skladbe suvremenih hrvatskih skladatelja, uz iznimku jednoga argentinskog skladatelja. Bilo je to nešto posve drugačije, ne toliko poznato ili potpuno nepoznato široj publici, no njihov cilj je popularizirati domaće glazbenike koji su vani cjenjeniji nego kod nas.

Svoj nastup su počeli skladbom “Tisuću borova, jedan Mjesec” Ivana Božičevića, nakon toga su izveli “Vocatio iz Stuttgarta” Željka Brkanovića, potom još jednu skladbu Ivana Božičevića pod nazivom “Spiritual Mountain”, zatim “Djevojčica iz moje ulice” Tomislava Uhlika, dok je za kraj uslijedilo djelo “La Muerte del Ángel” argentinskog skladatelja Astora Piazzolla.

Gostujući glazbenici imaju impresivne životopise u znaku brojnih koncerata, nagrada, priznanja te zapaženog pedagoškog rada.

Renata Penezić djeluje kao izvanredna profesorica flaute na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, a održava seminare iz flaute u zemlji i inozemstvu. Redovito snima za Hrvatski radio, a ostvarila je i više zapaženih nosača zvuka, od kojih je Božićni koncert s ansamblom Musica Viva 2006. dobio nagradu Porin za najbolju izvedbu solističke ili komorne skladbe.

Marina Matolić radi na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu kao umjetnička savjetnica i predavačica. Aktivno se bavi koncertnom djelatnošću u Hrvatskoj i inozemstvu, a djeluje i kao voditeljica dječjih zborova za koje piše pjesme i aranžmane.

Žarko Perišić također radi na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i to kao profesor za fagot. Uz vrlo zapaženu pedagošku djelatnost, koncertno je vrlo aktivan diljem Europe. Osniva i Puhački ansambl Grožnjan u sklopu ljetnih seminara hrvatske glazbene mladeži, a osvojio je brojne nagrade i priznanja.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button